Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siva pjegavost
  • 07.05.2018. 07:30

Siva pjegavost lista pšenice može značajno smanjiti prinos

Zaraza može smanjiti prinos za 40%, a gubici su najveći ako se bolest proširi prije klasanja biljke.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 790
  • 41
  • 0

Siva pjegavost lista pšenice (Septoria tritici) prisutna je na pojedinim parcelama, a posebno tamo gdje su zasijane osjetljive sorte. Najčešće napada pšenicu, dok tritikale, ječam i zob napada rjeđe. Zaraza može smanjiti prinos za 40%, a gubici su najveći ukoliko se bolest proširi prije klasanja biljke.

Siva pjegavost može napasti i druge dijelove biljke

Septoria tritici napada list i rukavac lista, a u nekim slučajevima i stabljiku, klas i zrno. Obično se razvija u uvjetima učestalih kiša i hladnog vremena.  Od infekcije do pojave prvih simptoma može proći od 14 do 28 dana. "Ova se bolest može proširiti s donjih listova na gornje kada su gubici i najveći. Uslijed sušenja zaraženih listova, dolazi do smanjivanja asimilativne površine i smanjenja prinosa i kvalitete", objašnjava savjetodavac Nikola Ostrogonac.

Suzbijanje sive pjegavosti lista pšenice

Za suzbijanje ove bolesti najvažnije je preventivno djelovanje, pa bi primjenu fungicida trebalo obaviti u vlatanju. Epidemijski prag i ekonomski opravdan razlog za primjenu fungicida je 10% biljaka sa simptomima na prvom listu drugog koljenca. "Ukoliko ovaj prag nije dostignut, potrebno je pratitit daljnje širenje simptoma, koje ne treba dozvoliti iznad prvog lista drugog koljenca, odnosno tada treba koristiti preventivne fungicide", dodaje Ostogonac.

Fungicidi koji se koriste za suzbijanja bolesti lista su preparati na bazi aktivnih tvari (propikonazola, tebukonazola, mankozeba, pikoksistrobin+ciprokonazol), a za fuzarioze klasa primjenju se neki od sljedećih fungicida (aktivne tvari tiofanat-metil + epoksikonazol, ciprokonazol+propikonazol).


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Siva pjegavost lista pšenice Suzbijanje Simptomi Pšenica


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P