Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda budućnosti
  • 20.08.2022. 18:00

Sirak umjesto kukuruza? U Francuskoj se odupire suši

Europski poljoprivrednici proteklih su godina počeli uzgajati ovu žitaricu, no još uvijek imaju teškoća s pronalaženjem tržišta. Suša bi i to mogla promijeniti

Foto: Depositphotos/Photoerick
  • 2.664
  • 239
  • 0

Ovogodišnja, ali i suša prethodnih godina sigurno će mijenjati poljoprivrednu proizvodnju kakvu poznajemo. Povratak starim ratarskim kulturama zasigurno će biti jedna od promjena. Argument ovome mogao bi biti i sirak koji je pored nezapamćene suše u Francuskoj - dao dobar urod. 

Primjer dobre prakse je farmer Eudes Coutte koji ga uzgaja već četiri godine, piše Reuters. Razlog zašto se odlučio za uzgoj ove kulture je taj što ga u većem dijelu Francuske ne treba navodnjavati, ne zahtijeva pesticide, a treba mu čak dvije trećine gnojiva manje nego pšenici.

Čuva resurse

"Sirak omogućuje novu, održiviju vrstu poljoprivrede, jer čuva resurse", tvrdi Coutte uz objašnjenje da moramo razmišljati o poljoprivredi budućnosti i proizvodnji hrane koja ne traži puno vode. 

Sirak je otporan na sušu, a i dobra alternativna hrana za svinje

Naravno, suša će se odraziti na prinos koji će u ovoj godini po Coutteovoj procjeni pasti na tri do četiri tone po hektaru, u usporedbi s pet do šest tona u normalnim godinama.

Hrana za ljude, ne za stoku

Osim uzgojem, ovaj se farmer bavi i preradom. Da bi bio što održiviji, izgradio je kameni mlin od kojega pravi bezglutensko brašno, budući da je sirak žitarica koja ne sadrži gluten. Ostatak prodaje kao integralno zrno koje se može jesti kao, primjerice, leća. 

Iako ne sadrži gluten, sirak je bogat drugim proteinima i sadrži osam od devet esencijalnih aminokiselina. Ipak, Coutte kaže da je njegov udio u europskoj poljoprivredi još uvijek malen.

Francuska proizvodnja sirka narasla je prošle godine na gotovo 400.000 tona i gotovo je udvostručena u odnosu na 2016., pokazuju podaci tamošnjeg ministarstva poljoprivrede.

Dobra je zamjena za kukuruznu silažu (Foto: M.C.Celić)

EU podaci pak pokazuju da će od gotovo 800.000 tona sirka proizvedenih u Europi u sezoni 2021/2022. samo oko četvrtine biti namijenjeno prehrani ljudi, a ostatak će biti iskorišten za stočnu hranu jer je dobra zamjena za kukuruznu silažu. 

Sirak umjesto kukuruza 

Analitičar Vincent Braak iz Strategie Grainsa rekao je da su europski poljoprivrednici proteklih godina počeli uzgajati ovu žitaricu, iako još uvijek imaju teškoća s pronalaženjem tržišta, koje trenutno nije tako razvijeno kao ono kukuruza i drugih žitarica.

"No, ljeta su sve toplija i suša, pa možemo očekivati da će ga više poljoprivrednika početi uzgajati na površinama na kojima su donedavno uzgajali kukuruz", drži Braak.


Tagovi

Brašno od sirka Sirak Žitarica budućnosti Uzgoj sirka Vincent Braak Silaža od sirka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić