Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plugovi
  • 21.09.2021. 12:00

Sezona oranja: Adekvatan plug prema zemljištu i planiranim radovima

Dobro prevrtanje i mrvljenje plastice, kvalitetno zaoravanje biljnih ostatatka i stajnjaka i ujednačena površina oranja mogu se postići samo plužnom daskom čija je geometrija prilagođena postavljenim parametrima oranja i stanju njive.

Foto: Aleksandar Jovanović
  • 819
  • 105
  • 0

Najvažniji zadatak jesenjeg oranja jeste dovođenje zemljišta u stanje da može da primi i sačuva zimske padavine, što je naročito važno posle ovogodišnje suše. Osim toga, ovom se merom olakšva predsetvena priprema, a optimalna i ekonomična dubina menja se ne samo u zavisnosti od tipa zemljišta već i od zahteva pojedinih useva.

"Jesenje oranje je važno zbog zaoravanja žetvenih ostataka, stajnjaka ili mineralnog đubriva u zonu korenovog sistema narednog useva. Poboljšavanje vodno-vazdušnih osobina zemljišta, zaoravanjem se semena korova bacaju na veću dubinu, da bi se smanjila sposobnost njihovog klijanja i akumulira se što više vlage u toku zime, dodatne su prednosti", kaže za Agroklub strukovni inženjer ratarstva i povrtarstva Aleksandar Jovanović iz Zagorice kod Topole.

Pravilan izbor plužnog tela od presudnog je uticaja na kvalitet oranja ali i utrošak energije. Dobro prevrtanje i mrvljenje plastice, kvalitetno zaoravanje biljnih ostatatka i stajnjaka i ujednačena površina oranja mogu se postići samo plužnom daskom čija je geometrija prilagođena postavljenim parametrima oranja i stanju njive (Poljoprivredne mašine, V. Komnenić, Šabac 2009.).

Raoni - najzastupljeniji

Stoga, plugovi se prema obliku radnih organa mogu podeliti na raone, diskosne, čizel; podrivače i razrivače i plugove sa pogonom radnih organa koji su prema rečima našeg sagovornika skoro i izbačeni iz upotrebe.

"Raoni plugovi su najzastupljeniji tip plugova, koriste se u 90 odsto slučajeva. Takvu dubinu i okretanje zemlje, ne mogu postići ostali tipovi. Pogodni su skoro za sve tipove zemljišta, osim za ona zemljišta gde ima dosta kamena, kako ne bi došlo do loma - u tom slučaju se koriste diskosni."

Raoni - pogodni za sve tipove zemljišta

Kako dalje Jovanović pojašnjava, diskosni ne rade na velikoj dubini. Tačnije, ovim plugovima se ore bez prevrtanja plastice što je manje zastupljeno kod nas. Ne meša se zemljište i đubrivo, ali je rad sa njima manje poguban po radnu mašinu i ne zahteva traktor velike snage. Više se koriste za zemljišta lakše strukture.

"Čizel, s druge strane, koriste se samo za razbijanje plužnog đona, da bi bilo više vodopropustivosti. Ali i posle njega mora da se radi oranje raonim. Čizel, podrivači i razrivači po pravilu treba da se koriste svake treće ili četvrte godine najmanje", ističe Jovanović.

Štednja prohoda

Prema smeru okretanja plastice, plugovi se dele na ravnjake i obrtače. Ravnjaci su oni standardni koji se najčešće koriste sa jednom stranom radnih tela, najčešće desna, dok obrtači imaju dva niza radnih tela - leva i desna.

"Traktor sa plugovima obrtačima poore jednu brazdu i umesto da ide na drugi kraj njive, okrene plužno telo i vrati se putanjom kojom je i došao. Na taj način se štedi prohod."

Obrtačima se štedi na prohodu (foto: N. Parađiković)

Njima se može raditi isključivo oranje na čunak - parcela je ravnija nego kod drugih načina obrade zemljišta, a preporuka je da se druge godine počne sa druge strane. Dok se običnim plugovima ravnjacima jedne godine ore na razor, druge na slog.

Među priključnim mašinama za osnovnu i dopunsku obradu zemljišta koje prodaje kompanija RTI. d.o.o. iz Novog Sada - uvoznik, distributer i serviser svetski poznatih proizvođača poljoprivredne mehanizacije i motornih ulja, izbor poljoprivrednika i preporuka kompanije su SERVO 25 i SERVO 35.

"Najviše traže plug od tri glave. Oni su za traktore snage od stotinak, do 130 konja. Favorit broj jedan je SERVO 25, Potinger (Pöttinger), upravo od tri glave. Drugi je SERVO 35 istog proizvođača, ali sa četiri glave za traktore od 140 do 170 konja. Da li će punu dasku ili rešetku, zavisi od farmera. Ja preferiram punu dasku, ali farmeri koji rade zemlju godinama znaju da li mu više odgovara puna ili rešetkasta", kaže ispred RTI kompanije Mile Tepić i dodaje da onaj sa punom daskom pokriva maltene sve tipove zemljišta, za ovaj sa rešetkom potrebna je zemlja gde nema previše peska, ni previše gline.

Načini oranja i od kojih faktora zavise?

"Puna daska zaore bukvalno sve od žetvenih ostataka, jer je malo i duža i veća. Pošto ovi plugovi imaju pretplužnjak na sebi, mogu da zaoru bilo koju kulturu, bilo da je pšenica, soja, suncokret, naročito ako kombajn ima sečku i da je sve odradio."

U zavisnosti od namene oru od 15 do 30 cm dubine

Prema Komneniću ove priključne mašine, prema nameni, dele se na:

  • plugove za prašenje strnjišta;
  • plugove za setveno oranje i
  • plugove za posebne namene.

"Oni za prašenje strnjišta treba da su višebrazdni uskozahvatni, čija je dubina rada do 15 cm. Toliko da posle njih ne raste korov i da tu masu pokrije da bi ona počela da se razgrađuje", kaže zagorički inženjer i dodaje da oni za setveno oranje se korste u okviru osnovne obrade zemljišta i to do 30 cm dubine.

Napravite dobar izbor plugova za predstojeće oranje

"Plugovi za posebne namene, mogu biti oni za, na primer, kopanje kanala...", navodi naš sagovornik.

 Po pravilu, u jesen se ore za sve useve koji će se sejati u proleće, a sama agrotehnička mera je od presudne važnosti za kvalitet i prinos gajene kulture.


Tagovi

Oranje Plugovi Aleksandar Jovanović Mile Tepić Čizel Ravnjaci Obrtači Diskosni Zaoravanje strnjišta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...