Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna setva
  • 23.03.2020. 16:00

Setva: Semena dovoljno, ali mogući nedostatak pesticida usloviće zakorovljene useve

Semena ima dovoljno na tržištu i svi su nabavili ono što su planirali. Međutim, što se tiče pesticida, nabavka će biti u ozbiljnoj poteškoći zato što ovi hemijski preparati sukcesivno ulaze u državu, saznajemo od distibutera.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 1.982
  • 173
  • 0

Nakon što je širenje korona virusa uzdrmalo kako svetsku, tako i srpsku poljoprivrednu scenu. Ubuduće, poljoprivrednici će morati da imaju odobren radni nalog od resornog ministarstva, ukoliko žele da obave potrebne agrotehničke mere na usevima. Zato, postavlja se pitanje, da li će ovogodišnja prolećna setva proći neometano i kako će naši usevi izgledati kada prava opasnost prođe?

Voćarima, povrtarima i stočarima potrebna dozvola za kretanje

Da korona virus neće poremetiti setvu prolećnih kultura u Srbiji, smatraju kako pojedini stručnjaci tako i sami poljoprivrednici. Ratar iz Turije Miomir Crveni uzgaja pšenicu, kukuruz i soju. Trenutno je, kako kaže, u poslednjoj fazi pripreme za setvu.

"Semena sam obezbedio za kukuruz i za soju. Obično setvu finansiram iz sopstvenih sredstava i obezbedim seme ranije i pokazalo se da je najbolje da to kupim što ranije, a inače imam 50 jutara kukuruza i malo više od 100 jutara soje", navodi Miomir.

Svako domaćinstvo ima mlađe članove da zamene starije?!

Planira da setvu obavi početkom sledećeg meseca kada temperatura zemljišta bude viša. Smatra da novim restrikcijama koje je uvela Vlada Srbije zbog novonastale situacije oko korona virusa poljoprivrednici neće mnogo izgubiti u svom poslu jer, napominje, svako gazdinstvo ima i mlađe članove koji mogu da zamene starije na njivama.

Mere suzbijanja širenja korone: Starijima od 65. godine zabranjen izlazak na ulice

"Obično ti ljudi, kao i ja, koji imaju više od 60 godina nisu sami u domaćinstvu i ne rade sami poljoprivredu proizvodnju, tu su uglavnom umešana njihova deca koja imaju više od 20 i 30 godina. Danas su i savremenije mašine gde mi ne možemo sami da ispratimo tu savremenu tehnologiju, tako da nam mlađi pomažu", objašnjava ratar iz Turije.

Kako u Srbiji ima preko 40 odsto poljoprivrednika koji imaju preko 65 godina, aktuelne zabrane kretanja Vlade Srbije odnose se upravo najviše ovu grupu.

"Čovek na njivi ima manje mogućnosti da se zarazi"

Dr Goran Bekavac sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad takođe smatra da trenutna situacija u Srbiji neće negativno uticati na poljoprivredu i prolećnu setvu napominjući da u ovakvoj situaciji ne smeju da stanu dve stvari - medicinski radnici i proizvodnja hrane.

Uticaj korona virusa na svetsku poljoprivrednu proizvodnju

"Mislim da je potpuno jasno da se mora posejati ono što ide sada na proleće i da se hrana mora proizvoditi. Kada čovek radi u svom domaćinstvu on seda na svoj traktor i ide sam na njivu i mnogo manjoj meri je u kontaktu sa drugim ljudima i manja je mogućnost da se zarazi korona virusom, tako da mislim da neće biti puno problema sa setvom prolećnih kultura, pre svega sa setvom kukuruza koja nam je sada najznačajnija", smatra Bekavac.

Dodaje i da, prema informacijama koje Institut dobija kao povratnu informaciju na terenu, trenutno ima dovoljno materijala za setvu, a to su nam potvrdile i poljoprivredne apoteke. Kako su rekli, za Agroklub, u jednoj poljoprivrednoj apoteci u Novom Sadu, zaliha svega ima dovoljno i da imaju mogućnost dostave proizvode, te oni penzioneri koji ne mogu da dođu po ono što im je potrebno mogu poručiti i telefonom.

Semena ima dovoljno, isporuka bez problema

Međutim, koliko je zapravo ugrožena prolećna setva u oblasti repromaterijala, pitali smo distributere i proizvođače pesticida, đubriva i semena. Miloš Matić, regionalni menadžer kompanije Corteva za Srem i Mačvu, kaže da ova kompanija za prolećnu setvu raspolaže semenima kukuruza FAO grupe od 200 do 700, imaju široku paletu hibrida, a prodaja teče od početka decembra.  

"Suncokreta, takođe, imamo široku paletu - osam hibrida, tako da je nama isto suncokret dosta tražen i imamo semena u magacinu. Ovih dana dosta isporučujemo apotekama (bez problema). Naša proizvodnja semena je uglavnom domaća, bude i uvoza, ali je sve već uvezeno. Korona nije nama ništa poremetila. Mi radimo i sve se mora odraditi, a semena ima dovoljno", kaže Matić za Agroklub.

"Očekujemo zakorovljene parcele"

Da korona nije ništa poremetila, ne slažu se iz pojedinih kompanija koje se bave zaštitom. Nabavka pesticida biće u ozbiljnoj poteškoći zato što ti hemijski preparati sukcesivno ulaze u državu i sigurno će biti problem prlikom uvoza iz inostranstva.

Primena integralnih mera u zaštiti bilja

'Oni koji fizički nišu ušli u državu i nisu ni uzorkovani, očekuje se da će ozbiljno kasniti ili uopšte neće ulaziti, pa ćemo tek kroz pola meseca osetiti poteškoće nestanka pesticida, a to će se odraziti tako što će se primenjivati neadekvatna zaštita. Kad su u pitanju pšenice, biće pronađeno rešenje, ali neće biti ono efikasno, tako da se očekuju zakorovljenije parcele od prolećne setve', kažu iz kompanija za Agroklub

Nabavite sredstva za strna žita na vreme

Kako ne bi došlo do previše zakorovljenih njiva Srđana Petrović iz komapnije Corteva, preporučuje poljoprivrednim proizvođačima da na vreme nabave sredstava za strna žita.

Bolesti pšenice: Fuzarioza klasa ima tri uzročnika

"Mi se nadamo da korona jednostavno neće previše poremetiti distribuciju naših proizvoda. Mi imamo dovoljno pesticida na raspolaganju", kaže Petrovićeva.

Problemi sa uvozom usporiće isporuku đubriva

Što se tiče ostalog repromaterijala, đubrivima smo, kako ocenjuje Igor Palamarčuk iz kompanije Agrimatco, snabdeveni. Međutim, aktuelni problemi sa uvozom usporiće isporuku.

"Imamo malih problema sa brzinom, pošto uvozimo i to će nas usporiti za 20 do 30 odsto. Potražnja je dobra u ovim danima, ništa se nije smanjivalo. Mi prodajemo Jarina (Yara) đubriva i ona se dosta traže, čak iznenađujuće mnogo za ovo stanje trenutno", primećuje Palamarčuk.

Vlada Srbije najavljuje pooštrenje mera

Podsetimo, da je kao meru prevencije od širenja korona virusa Ministarstvo poljoprivrede uvelo obavezno podnošenje zahteva za dozvolu kretanja poljoprivrednim proizvođačima u vremenu zabrane za obavljanje agrotehničkih mera. Pa svaki poljoprivrednik, kad pođe na njivu, mora sa sobom da ima i odobreni radni nalog. Podsećamo još i da je zabrana kretanja produžena, odnosno policijski čas traje od 17h do pet ujutru.

To znači da će zabrana kretanja trajati 12 sati za one koji imaju manje od 65 godina, objasnio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a navodi se na sajtu Vlade.

"Već u utorak će biti 24 sata policijski čas, ako se ne budemo pridržavali navedenih mera", upozorio je Vučić.

Autori: Andrijana Glišić i Julijana El Omari


Tagovi

Prolećna setva Seme za setvu Zabrana kretanja Radni nalog Nabavka pesticida Korovi u usevima Đubrenje useva Repromaterijal


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.