Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva pšenice
  • 14.10.2021. 14:00

Setva pšenice van optimalnih rokova - koje su posledice?

Zato u godinama kao što je ova, kada ne može na vreme da se obavi kvalitetna osnovna obrada i predsetvena priprema zemljišta, treba primeniti redukovanu obradu težim tanjiračama i što pre posejati pšenicu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 677
  • 101
  • 0

Vreme setve zavisi od agroekoloških uslova područja, kao i godine i veoma je bitno za uspeh proizvodnje. U našim uslovima optimalan rok setve je od 5. do 25. oktobra. Pšenica se može sejati od 10 - 15. novembra, a posle ovog roka postoji opasnost od značajnog smanjenja prinosa.

Dakle, uveliko traje optimalni rok za setvu ozime pšenice, ali ovaj veliki posao praktično nije ni počeo. Kukuruz, kao glavni predusev pšenici, još nije u potpunosti ubran, doskorašni zemljišni uslovi (velika suša) nisu omugućavali pripremu zemljišta za setvu, navodi stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Knjaževac Srđan Cvetković.

Vreme je za setvu ozime pšenice, evo koje su preporuke stručnjaka

Po svemu sudeći setva ozimih useva biće obavljena krajem oktobra, pa i posle isteka optimalnog roka.

Setva u decembru umanjuje prinose i do 1.500 kg/ha

Prinos pšenice zavisi od interakcije više faktora, kao što su izbor sorte, kvalitet semena i same setve, osnovnog đubrenja i prihrane, borbe protiv bolesti, štetočina i korova, mera nege, ali je rok setve najznačajniji činilac u proizvodnji i može umanjiti prinos do 30 odsto.

Postoji šest rokova za setvu pšenice, počev od prvog oktobra pa do 15. decembra. Ako imamo sve iste činioce u proizvodnji pšenice na istoj parceli, a razlikuju se samo rokovi setve (drugi, od 10. do 20. oktobra, kao najpovoljniji i šesti od 1. do 15. decembra) umanjenje prinosa može biti i do 1.500 kg/ha.

Zato u godinama kao što je ova, kada ne može na vreme da se obavi kvalitetna osnovna obrada i predsetvena priprema zemljišta, treba primeniti redukovanu obradu težim tanjiračama i što pre posejati pšenicu. Ne čekati da se stvore povoljni zemljišni uslovi za obradu, pogotovo na parcelama na kojima je predusev kukuruz i za koji je obavljena osnovna obrada na punu dubinu, naglašava Cvetković.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Setva pšenice Srđan Cvetković Priprema zemljišta Umanjenje prinosa Optimalni rokovi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...