Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva žitarica
  • 15.08.2022. 07:30

Setva nezahtevne spelte - kada je obaviti?

Otpornija je na niske temperature i korov, a može da se poseje čak do 1.200 m nadmorske visine.

Foto: Depositphoto/stevanovicigor
  • 442
  • 71
  • 0

Jedna od najstarijih žitarica koja se sve više uzgaja je spelta, Triticum spelta. U odnosu na običnu pšenicu odlikuje se velikim sadržajem proteina koji se kreće od 10 do 25 odsto, većim sadržajem aminokiselina, lipida i nezasićenih masnih kiselina. Zrno je bogato vitaminima B kompleksa, E i K te mineralima.

Pogodna je za organsku proizvodnju, jer je otpornija od drugih žitrica kad su u pitanju loši uslovi uspevanja, delovanje niskih tempertura, pojava bolesti i napad štetočina. Još jedna njena osobina je da se lakše bori sa korovima.

Velika prednost spelte je što sadrži manje glutena od pšenice.

Tolerantna na nepovoljne uslove

Može se uzgajati na većim nadmorskim visinama, do 1.200 m. Tolerantna je na nepovoljne agroekološke uslove. Odgovaraju joj zemljišta sa pH reakcijom od šest do 7,5 i optimalnom vlažnošću od 60 do 80 odsto.

Minimalna temperatura klijanja je 5ºC. Pod snežnim pokrivačem usev može da izdrži i do -20ºC, visoka temperatura, preko 30ºC, skraćuje period vegetacije i umanjuje prinos.

Većina sorata su ozime, ali postoje i jare. Obrada zemljišta je ista kao i kod ostalih žitarica. Potrebno je dobro pripremiti setveni sloj i zbog toga joj odgovaraju predusevi koji ranije napuštaju oranicu, kao što su krompir, uljana repica, rani hibridi kukuruza i slično. Ne treba je uzgajati posle pšenice i ostalih srodnih žitarica. Na isto mesto se može posejati posle tri godine.

Period setve

Setva se obavlja od kraja septembra do kraja oktobra. Termin se prilagođava proizvodnom području. Treba uzeti u obzir da će biljke u periodu od dva meseca da se razviju i pripreme za zimu, niske temperature i snežne padavine. Količina semena zavisi od sorte, vremenskih prilika i vremena setve. Kreće se između 160 do 240 kg semena po hektaru. Dubina setve je četiri centimetra, a na lakšim zemljištima do šest.

Spelta: Važna žitarica koja se ponovo vraća kroz organski uzgoj

Za setvu se koristi oljušteno i neoljušteno seme. Oljušteno daje brže i ujednačeno klijanje i nicanje, a potrebna nam je manja količina. Prednost je vidljiva pri setvi u sušnim uslovima, jer ovakvom semenu treba manje vode. Neoljušteno bolje podnosi setvu u hladno i vlažno zemljište.

Kako bi se osiguralo ujednačeno klijanje i nicanje preporučuje se valjanje posle odrađene setve. Da biste sprečili razvoj korovskog bilja obavite drljanje, a istovremeno se postiže bolja aeracija i podstiče bokorenje.


Tagovi

Spelta Setva spelte Setva žitarica Triticum spelta Jesenja setva spelte


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.