Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 25.02.2021. 12:00
  • Mačvanski okrug, Šabac

Setva kukuruza se bliži - na vreme započeti pripreme u polju

Pre same setve kukuruza, u danima koji slede, trebalo bi zatvoriti zimsku brazdu kako bi se sačuvala vlaga u zemljištu, a savet stručnjaka je opredeliti se za ranije FAO grupe jer, napominju, daju bolje rezultate.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 1.261
  • 127
  • 0

Iako setva kukuruza dolazi tek za mesec dana, trebalo bi se na vreme pripremiti. Mnogi ratari u danima koji slede planiraju zatvaranje zimske brazde i predsetvenu pripremu. Proizvođač Milan Begović iz okoline Šapca ove sezone posejaće kukuruz na 12 hektara, a za nekoliko dana planira da počne sa zatvaranjem zimske brazde kako bi sačuvao vlagu u zemljištu.

"Ukoliko se nastavi ovako toplije vreme, idemo sa drljanjem, prva predsetvena radnja. Ne idu nam baš na ruku ove temperature. Odgovarale bi nam u vreme setve, a u narednim nedeljama bilo bi lepo da imamo kišu, to bi nam mnogo više značilo", navodi Begović.

Setva će ipak biti skuplja

Ovaj ratar seje različite sorte hibrida, ali se fokusira na ranije FAO grupe 300 i 400 kako bi u vreme žetve vlaga bila niža, što se tako, kada su ove grupe u pitanju, pokazalo u ranijim godinama na njegovoj parceli.

"Počećemo da sejemo oko 20. marta, a između 5. i 10. aprila imaćemo redovnu setvu. Skidamo u zrnu i zato nam je bitno da što manje vlage bude u zemljištu, a kod ranijih hibrida je to i moguće."

A 2021. će, napominje, biti specifična jer će morati da izdvoji više novca nego prethodne sezone.

Prolećna setva skuplja za 10-15 odsto, ali neće "opteretiti" novčanike ratara

"Nafta je 'skočila', đubrivo takođe, a ukinuli su nam i subvencije od 1.200 dinara po hektaru. Imamo i nedostatak semenskog kukuruza na tržištu. Koštaće nas više sada", ukazuje Begović.

Predsetvenu pripremu treba uraditi veoma plitko

Da je ranija setva poželjnija, potvrđuje i stručnjak za ratarstvo sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad Goran Bekavac.

"Ispostavilo se da ona daje bolje rezultate. Optimalni rok je ceo april. Uglavnom i počinjemo u prvoj nedelji aprila, ali ako tada bude hladno, treba malo sačekati. Sve dok se temperatura zemljišta, na dubini na kojoj sejemo, ne ustali na 10 do 12 stepeni, ne treba počinjati", napominje Bekavac.

Iako ovih dana sledi zatvaranje brazde, Bekavac napominje da ni to ne treba raditi ukoliko vlažnost zemljišta nije adekvatna.

"Imamo još dovoljno vremena i siguran sam da će biti još lepih dana da se uđe u parcelu i obavi to. Pre same predsetvene pripreme trebalo bi dodati dodatnu količinu azotnih đubriva. To je uglavnom krajem marta. Samu predsetvenu pripremu treba uraditi veoma plitko, na svega 10 do 15 cm kako bi se formirao rastresiti sloj zemljišta koji će pružiti optimalne uslove zrnu za klijanje i nicanje", objašnjava Bekavac i dodaje da nikako ne treba koristiti neke teške agregate, teške tanjirače, zato što na taj način možemo samo dodatno da isušimo zemljište.

Hladan period dobro došao za presetvenu pripremu

Mraz koji smo imali pre nedelju dana dobro je došao, smatra naš sagovornik. Kako objašnjava, poželjan je u ovo doba godine jer utiče na pravljenje fine, mrvičaste strukture.

"Formiranjem leda razaraju se agregati zemljišta i takav period olakšava posao ratarima. Priprema, nakon jednog mraznog perioda kada smo imali nekoliko dana sa temperaturama ispod nule uticaće na zatvaranje zimske brazde bez ikakvih tehničkih problema. Prema tome, ovaj hladni period iza nas će i te kako dobro doći u smislu i predsetvene pripreme zemljišta i klijanja i nicanja mladih biljaka."

Vlage na njivama ima dovoljno za sada, dodaje on ističući da je situacija, po tom pitanju, znatno bolja od prošlogodišnje.

Plodored: Smena useva, pravilna obrada zemljišta i ekonomski benefiti

"Imali smo više padavina ove zime i siguran sam da ćemo u samom startu imati prednost u odnosu na 2020.", navodi naš sagovornik.

Savetuje proizvođačima da kukuruz nikako ne seju na parceli na kojoj je bila šećerna repa jer se, prema njegovim rečima, u tom slučaju postižu najslabiji rezultati. Najbolje bi bilo, kaže, sejati ga na usevima na kojima je bilo soje jer iza nje ostaje određena količina azota koju kukuruz kasnije koristi.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Setva Priprema zemljišta Milan Begović Goran Bekavac Vlaga u zemljištu


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.