Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 21.04.2020. 16:30
  • Mačvanski okrug, Krupanj

Setva kukuruza obavljena u optimalnom roku, ratari se nadaju dobrom rodu

Setva kukruza i soje u Podrinju počela je još krajem marta. Ove godine za setvu je planirano 14.000 ha kukuruza i oko 2.500 ha soje. Vremenske prilike stvorile su povoljne uslove tako da će najveći deo planiranih površina pod ovim okopavinama biti zasejano u optimalnom roku.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 172
  • 20
  • 0

Na parcelama u Podrinju primetan je nedostatak vlage u zemljištu, kako zbog manje količine padavina u toku prethodnih meseci, jer je u martu palo svega 47,3 litara po m2 od čega 38,4 u prvoj dekadi, tako i zbog neblagovremenog zatvaranja brazdi od jesenjeg oranja. Ipak, većina poljoprivrednika je iskoristila lepo vreme i najzastupljeniju kulturu u ovom delu Srbije, posejala pre Vaskršnjih praznika.

Dragoljub Gajić iz sela Likodra kod Krupnja i ovog proleća posejao je blizu dva hektara kukuruza koliko i seje svake godine. Kukuruz koristi isključivo za ishranu svoje stoke i to je površina na kojoj ostvari dovoljno prinosa za njihove potrebe. Od stoke na imanju Gajića uvek su svinje i ovce, poslednjih godna odustali su od tova bikova, jer nisu pronalazili pozitivnu računicu u tom poslu.

Setva kukuruza: Povoljni uslovi, ali problematični kasniji hibridi?

"Iako zemlja kad je pogledate izgleda suvo, a i nije bilo prevelikih padavina tokom marta i aprila u dubljim slojevima ima vlage, što je odlično i uveren sam da će kukuruz nići bez problema, s obzirom i na kišu koju su najavili posle Vaskrsa. Inače, nekako po tradiciji svake godine kukuruz posejem baš oko ovog praznika", priča Dragoljub.

"Nema posejanog hektara kukuruza bez 500 i više evra"

Ove godine se odlučio za srednje rane hibride, iz iste FAO grupe i od istog proizvođača koje je sejao i prošle godine jer je bio veoma zadovoljan prinosima, ali i odlikom tih hibrida da se ne krune prilikom berbe. Inače, u ovom kraju gde se ratarstvom bavi mali broj ljudi i to na skromnijm površinama još uvek je zastupljena berba u klipu i od velike je važnosti da se klip tokom berbe, a kasnije prebacivanja i skladištenja u čardake ne kruni.

Uslovi su bili povoljni, pa Dragoljub Gajić, smatra da će kukuruz nići bez problema

"Uspeli smo da posao setve privedemo kraju uprkos vanrednoj situaciji, jer ovo je nešto što se mora odraditi na vreme, a ove godine evo do sada imali smo odlične uslove za setvu u optimalnim rokovima, pa verujem i da prinosi neće izostati. Proizvodnja je svake godine sve skuplja, mada ja to retko kad stavim na papir, ali teško da hektar kukuruza, sa svom sprovedenom agotehnikom možemo da posejemo bez 500 evra i više, naravno. Setva izvan rokova traži i još više novca", objašnjava naš sagovornik, ali dodaje da bez svog kukuruza i druge stočne hrane, stočarska proizvodnja na njegovom gazdinstvu ne bi imala smisao.

Nakon setve, kaže sleduje prskanje i onda su veliki deo posle odradili. 

Preporuka struke - sejati hibride različitih FAO grupa

Dušan Despotović, savetodavac za ratarsvo iz lozničkog "Poljosaveta" ukazuje na veliki značaj predsetvene pripreme zemljišta i da bi poljoprivrednici morali da vode računa, o nekoliko pravila, a da neke radne operacije nikako ne preskaču i da ih obave kvalitetno.

Objašnjava da ukoliko se obavi brza priprema zemljišta dobija se praškasta struktura koja može da stvara probleme sa pokoricom ukoliko dođe do pojave prolećnih pljuskova, a pripremu treba obaviti na setvenu dubinu od pet centimetra i obaviti je sa što manjim brojem prohoda uz korišćenje odgovarajuće mehanizacije

Kreće setva kukuruza: Ratari jeste li dobro pripremili zemlju?

Zbog sigurnosti proizvodnje uvek treba sejati hibride različitih FAO grupa zrenja počevši od grupe 300 pa do 600 i 700, a ni sama setva ne treba da se obavlja užurbano.

"Sejalice moraju biti dobro podešene, a posebnu pažnju treba posvetiti tome da se u zavisnosti od hibrida koji se seje obavi odgovarajuće podešavanje sa prenosnikom i pločama tako da se postigne odgovarajući sklop", kaže Despotović i napominje da brzina kretanja agregata traktor-sejalica kod pneumatskih sejalica ne treba da pređe  šest km/h, a kod setve sa mehaničkim sejalicama brzina je do četiri km/h.

Slična situacija i sa setvom soje

Kvalitetna priprema će omogućiti da se i setva obavi u dobrim uslovima. Poljoprivrednicima takođe preporučujemo da ukoliko seju veće površine pod sojom u setvenu strukturu ubace soje različitih grupa zrenja. Ukoliko se planira setva ječma na jesen izbor za prolećnu setvu treba da bude soja 0 ili 00 grupe zrenja da bi mogla ranije da se ovrše, a ovu priliku Despotović koristi da napomene da je u Republici Srbiji zakonskim propisima zabranjena setva genetski modifikovane soje, a da oni koji to rade mogu biti obuhvaćeni kaznama i sankcijama. 

Da li je borba protiv GMO u Srbiji - borba sa vetrenjačama?

"Za setvu i kukuruza i soje koristiti kvalitetno, deklarisano seme sa visokim procentom klijavosti i visokom energijom klijanja. Ukoliko poljoprivrednici procene da je potrebno valjanje na posejanim parcelama ovoj operaciji treba pristupiti odmah posle setve. Takođe, ako dođe do pojave pokorice razbijanju treba pristupiti odmah jer svako odlaganje može da utiče na smanjenje sklopa pa i na kasnije presejavanje useva", zaključio je loznički stručnjak. 


Foto prilog


Tagovi

Setva kukuruza Setva soje Agrotehnika Deklarisano seme Mehanizacija Predsetvena priprema Berba u klipu Dragoljub Gajić Dušan Despotović


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.