Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva uljane repice
  • 23.09.2015. 16:00

Seme vredi kao "suvo zlato"

Uljana repica postaje hit kultura naših ratara, a dobra cena u ovoj godini je najveći motiv za setvu te uljarice. Dokaz tome je i zabeleženo rekordno interesovanje za seme.

Foto: depositphotos.com
  • 1.022
  • 399
  • 0

Pri kraju je optimalni agrotehnički rok za setvu uljane repice. Solidna otkupna cena u poslednje dve godine motivisala je poljoprivrednike da više seju tu uljaricu. Najveći motiv poljoprivrednika pri gajenju nekog useva je - prihod.

Uljana repica - hit kultura ratara

Ana Jeromela - Marjanović sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo potvrđuje da uljana repica postaje hit kultura naših ratara.

NS seme - uljana repica
NS Seme - uljana repica Slavica

"Prethodne vegetacione sezone, dakle 2014./2015., imali smo, u odnosu na predhodnu godinu, povećanje površina pod uljanom repicom od 100%. U zavisnosti od statističkih izvora, radi se o površini od 20 - 25.000 ha. Ni jedna biljna vrsta koja se gaji na ovim prostorima nije doživela takav skok u proizvodnji.

Ove godine Institut beliži rekordno interesovanje koje prati prodaja semena uljane repice. Cena semena je 1.056 dinara po kilogramu sa uračunatim PDV-om", kaže Ana Jeromela - Marjanović.

Za 10 dana prodali sve seme

I u KWS-u su zadovoljni prodajom semena uljane repice. Menadžer prodaje u toj kompaniji, Sandra Laušević kaže da su sve seme prodali za 10 dana. Na lageru već krajem avgusta nije bilo semena.

KWS uljana repica
KWS hibrid uljane repice Triangle

"U odnosu na prošlu godinu podigli smo cenu semena od 10 - 15%. Naša setvena jedinica je koštala od 120 - 130 evra u zavisnosti od hibrida. U setvenoj jedinici imamo 1,5 miliona zrna i ona je dovoljna za 2,5 do 2,7 hektara", kaže Laušević.

Kompanija "Victoria logistic" je ove godine otkupila 15.000 tona uljane repice, što je trećina proizvodnje. Direktorica marketinga u toj kompaniji, Natalija Kurjak izvodi računicu zašto ratari rado seju tu uljaricu.

"U zavisnosti od regiona, prinosi uljane repice su bili od 3,5 - 5 t/ha, što je uz cenu od 340 evra u 2014. i ovoj godini, garantovalo stabilnost u proizvodnji. Gajenje uljane repice kod nas je imalo čudnu amplitudu. Godine 2005. gajilo se 3.000 hektara, da bi 2008. bilo posejano 23.000 hektara. Razlog za povećanje površina je fabrika za proizvodnju biodizela u Šidu, a razlog za smanjenje je činjenica da država nije ispoštovala Kjoto sporazum i obavezno umešavanje biodizela u evrodizel. Zato nismo ni nastavili promociju proizvodnje uljane repice" kaže Kurjak.

Akcize na biodizel destimulisale potencijalne proizvođače

Stručnjak na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Milan Tomić kaže da je uvođenje akciza od strane države na biodizel, destimulisalo potencijalne proizvođače.

"Evo ima već dve godine da je država uvela akcize na biodizel. Time biodizel na tržištu nije konkurentan fosilnom dizelu pošto su im cene sada identične. Danas se biodizel uglavnom proizvodi u malim postrojenjima, u okviru individualnih gazdinstava, za sopstvene potrebe. Na taj način dnevno može da se proizvede 50 - 100 litara biodizela. Treba reći da se danas najviše biodizel proizvodi kod pojedinaca koji ekstrudiraju soju. Taj biodizel se koristi za sopstvene potrebe, naturalnu razmenu ali i kroz sivo tržište", kaže Tomić.

Dobra cena ove godine - motiv za setvu uljane repice

Sa 45% ulja i 25% proteina, seme uljane repice pogodno je za različite vidove prerade. Iako je pre samo nekoliko godina u proizvodnju biodizela naša javnost polagala mnogo, nje danas gotovo da i nema. Zato danas izvozimo seme uljane repice ili primarno isceđeno ulje, a proizvodnja biodizela čeka neka bolja vremena.

Bilo kako bilo, dobra cena uljane repice u ovoj godini svakako je za naše poljoprivrednike najveći motiv za setvu te uljarice.

Foto: depositphotos.com; stevanovicigor


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Ana Jeromela Marjanović Sandra Laušević Natalija Kurjak Milan Tomić Uljana Repica Seme KWS Ratari Setva Cena semena Victoria Logistic Proizvodnja biodizela Akcize


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."