Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • VÄDERSTAD
  • 27.02.2023. 12:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Sivac

Sejalica Väderstad Tempo T6 idealno "upakuje" seme

Visok učinak, preciznost i kvalitet materijala od kojeg je sačinjena, sejalicu Väderstad Tempo T6 čini najboljom i najefikasnijom, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu, tvrdi poljoprivrednik Radomir Božović iz Sivca.

Foto: Radomir Božović
  • 1.169
  • 213
  • 0

Radomir Božović iz Sivca ove godine na 110 hektara uzgaja nekoliko ratarskih kultura - pšenicu, ječam, kukuruz, šećernu repu, soju, suncokret, ali i paštrnak. On se 2019. odlučio da kupi sejalicu kompanije Väderstad model Tempo T6 jer je to, tvrdi, najbolja marka koja se može pronaći na našem i svetskom tržištu.

"Princip rada je bio specifičan u odnosu na druge sejalice. Ona radi po principu nadpritiska, ispucava seme, nije bila kao dotadašnje sejalice drugih kompanija koje su nudile sa podpritiskom i vakuumom, pa seme pada slobodnim padom kroz kanal", kaže Božović i dodaje da sejalica Väderstad Tempo T6 mnogo preciznije seje pod većim brzinama nego konkurencija.

Ova mašina se veoma dobro pokazala i u setvi paštrnka, čije je seme specifično i teško je, kaže, naštelovati klasične sejalice da lepo seju tu kulturu.

I u setvi paštrnka, čije je seme specifično, dobro se pokazala

"Sejalicu Tempo T6 koristili smo za sve ratarske kulture, osim za pšenicu i ječam. Sa njom smo čak sejali i industrijsku papriku i tu se jako dobro pokazala", kaže naš sagovornik i dodaje da je učinak podjednakog kvaliteta u svim kulturama.

Štelovanje i van traktorske kabine

Naš domaćin kaže da sejalicu Väderstad Tempo T6 agregatira traktorom jačine 145 konjskih snaga. Radna brzina može ići i do 20 kilometara na sat, ali Božović kaže da on u proseku seje brzinom od 15 kilometara na čas.

"Pri toj brzini dobijamo idealan raspon biljaka na dužnom metru, odnosno razmak i broj biljaka po hektaru. Prati svaku sekciju pojedinačno, sva kontrola je preko displeja u kabini, koji je 'vajrlesom' povezan sa sejačicom. Štelovanje je moguće izvršiti uz pomoć tableta/displeja, odnosno van traktorske kabine", kaže Božović.

Preciznost za bolji učinak

Visok nivo učinka, preciznost pri setvi i kvalitet materijala od kojih je sačinjena, sejalicu Väderstad Tempo T6 čine idealnim izborom za sve one koji se poljoprivredom bave na profesionalan, ozbiljan način, ističe Radomir Božović.

"Od plastike, elektromotora do čelika, diskova i ležajeva koji su dugotrajni, sve je urađeno vrhunski na toj sejalici. Preciznost kada se radi insekticid, kao i unošenje mineralnih đubriva u toku setve, samo su dodatni kvaliteti ove mašine", zadovoljno kaže on.

Održavanje nije zahtevno i skupo

Održavanje nije zahtevno niti skupo. Nakon što je opslužila više od 3.500 hektara, naš sagovornik kaže da je bilo je potrebno manje ulaganje i zamena određenih delova.

Održavanje sejalice nije zahtevno

"Mi sejalicu održavamo sami, uz pomoć servisera iz kompanije Väderstad. U suštini imali smo zamenu tanjira za usecanje setvenih brazdica. Svaki poljoprivrednik koji je ikada popravljao bilo šta može to da uradi sam", kaže naš sagovornik i dodaje da im je pomoć servisera trebala jedino kada treba da se "apdejtuje" novi program za tablet.

Seme idealano "upakovano"

Da je sejalica Väderstad Tempo T6 najkvalitetnija na tržištu ne govori samo činjenica da je nenadmašiva u pogledu preciznosti same setve, već to da je seme "upakovano" u zemljištu, tvrdi naš domaćin.

"Semenka tako lepo bude 'upakovana' da klijanje i nicanje idu mnogo ujednačenije i brže. Nije samo da spusti semenku i zatrpa je zemljom, već je kompaktno ubaci u zemlju da ona bude u tvrdoj podlozi sa mekanim pokrivačem. Inače, mi smo uzeli setveni aparat prilagođen černozemu, budući da je zemlja koju obrađujemo takva. Međutim, postoji setveni aparat za sve tipove zemljišta, a postoje i razni modeli točkova koji pritiskaju brazdice“, objašnjava Božović.

"Ostali mogu samo da kopiraju"

On dodaje da u narednom periodu planira da nabavi i Väderstad Rapid sejalicu za pšenicu i ječam.

"Konkurentske kompanije su počele da proizvode mašine po sličnom principu ispucavanja semena. Ipak, Väderstad je prvi to osmislio i patentirao, prvi je plasirao mašinu sa tim načinom izbacivanja semena iz kutije ka setvenoj brazdici, mislim da su oni to najbolje uradili i najbolje usavršili", zaključuje Božović i dodaje da ostali to samo mogu da kopiraju.


Tagovi

Sejalica Tempo t6 Radomir božović Sivac Väderstad


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

Väderstad d.o.o

Bikovački put 11a, 24000 Subotica, Srbija
e-mail: tamas.rakk@vaderstad.com web: https://www.vaderstad.com/rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.