Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sladorana
  • 04.01.2017. 07:30

Šećerna repa je uvijek bila u obitelji Vučković

Bez obzira na stanje tržišta i strukturu proizvodnje na vlastitom gospodarstvu, šećerna repa je uvijek bila prisutna u obitelji Vučković. Godinu je ocijenio odličnom ocjenom.

  • 6.485
  • 716
  • 0

Uzorni proizvođač šećerne repe i nositelj OPG-a Slavko Vučković i njegova obitelj se poljoprivrednom proizvodnjom bave posljednjih 35 godina.

Nakon završetka srednje poljoprivredne škole, ovaj je poljoprivredni mehaničar počeo s intenzivnom proizvodnjom hrena koji je u to vrijeme bio profitabilan. Nakon toga se duže vrijeme bavio proizvodnjom krumpira.

Bez obzira na stanje tržišta i strukturu proizvodnje na vlastitom gospodarstvu, šećerna repa je uvijek bila prisutna u obitelji Vučković. Uvijek nasmijani i raspoloženi Slavko, u prisutnosti supruge, sina i njegovo dvoje djece, strpljivo je odgovorio na nekoliko postavljenih pitanja:

Godina s visokom ocjenom

Od kada proizvodite šećernu repu i koliko je zastupljena u strukturi vaše sjetve?

Šećernu repu proizvodio je i moj otac, sjećam se da smo uvijek imali oko 5 jutara, što je tada bilo puno jer je repa zahtijevala puno ljudskog odnosno fizičkog rada. Danas sin i ja obrađujemo oko 170 hektara oranica na kojima od 2003. godine proizvodimo šećernu repu u prosjeku na 40 ha godišnje u četverogodišnjem plodoredu.

Kako ocjenjujete ovu proizvodnu godinu?

Ovu proizvodnu godinu ocjenjujem visokom ocjenom jer su rezultati proizvodnje svih kultura koje smo zasijali bili odlični. S cijenom proizvedenih kultura, posebno pšenice, nismo zadovoljni, no budući da smo ostvarili odličan rezultat u proizvodnji šećerne repe, na neki način će se to nadoknaditi. Kao zaključak i mišljenje o tome kakva je bila proizvodnja šećerne repe u ovoj godini možemo poželjeti samo jedno: Neka se ponovi!

Korektna suradnja sa Sladoranom

Kakva su Vaša iskustva u suradnji sa Sladoranom?

Uzajamni odnos, i ljudski i stručni, sa svima je više nego korektan, posebno s tehnolozima na terenu. Bilo je teških trenutaka i teških godina u proizvodnji šećerne repe, moramo biti strpljivi i uporni jer se na kraju sve to vrati i isplati. Repa je i dalje najdohodovnija ratarska kultura, a zajedništvo i solidarnost u njezinoj proizvodnji su najvažniji.

Pozitivan pogled na budućnost

Kakva su Vaša očekivanja u budućnosti?

Uvijek sam bio i jesam optimist. Smatram da ne treba kaskati za vremenom. Potrebno je žurno se prilagođavati i potrebno je provoditi stalna ulaganja, praćenje novih tehnologija i trendova i rezultat će uz upornost sigurno doći.

Vaša poruka za budućnost proizvodnje šećerne repe?

Ako izuzmemo onu godinu u kojoj je slijedilo smanjenje cijene repe i koja je bila tegobna, kako za proizvođače, tako i za šećeranu, i za koju se nadamo da se neće ponoviti, bitno je da i dalje međusobno funkcioniramo i idemo zajedničkim putem. Sve u životu gledam pozitivno i uvijek se nadam najboljemu, pa tako i u proizvodnji ove kraljice ratarskih kultura.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Sladorana Županja Slavko Vučković


Autorica

Mirna Gašparović

Više [+]

Sa nekoliko godina iskustva u organizaciji proizvodnje i otkupa u Sladorani te pripremi časopisa i realizaciji projekta Zlatna repa, Mirna je odlučila pomoći poljoprivrednicima kroz informiranje putem Agrokluba!


Partner

Sladorana d.o.o.

Šećerana 63, 32270 Županja, Hrvatska
tel: 032/820-100, e-mail: info@sladorana.hr web: http://www.sladorana.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]