Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sladorana
  • 11.09.2018. 13:30

Šećerna repa izdržala klimatske nepogode i cerkosporu, u novu proizvodnu godinu s novom mehanizacijom

Dani polja šećerne repe tvrtke Sladorana Županja okupili su 200-tinjak proizvođača kooperanata tvrtke Viro, a kao i lani, stigao je i ministar Tolušić.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.100
  • 165
  • 0

"Proizvodnja funkcionira, plaće se isplaćuju, svi proizvođači šećerne repe su po svim dogovorima isplaćeni, dobavljačima su plaćeni svi računi. Čovjeka to mora zadovoljavati i kada je tako svi moramo biti jako zadovoljni, ali iza nas je jedna jako teška godina", rekao je Željko Zadro, predsjednik Uprave županjske i virovitičke šećerane obraćajući se okupljenim kooperantima i poslovnim partnerima na Danima polje šećerne repe u Županji.

Duštvo mu je pravio i Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede u Vladi Republike Hrvatske koji je prošle godine na istom mjestu obećao pomoći da se obnovi mehanizacija kod proizvođača šećerne repe. I održao je obećanje. Posebna mjera Ruralnog razvoja je bila za proizvođače šećerne repe i oni će, koji su se javili na tu mjeru, s novom mehanizacijom svakako već u iduću proizvodnu godinu. Rezultati upotrebe te mehanizacije se moraju vidjeti već iduće godine.

Nova mehanizacija za novu proizvodnu godinu 

"Radimo svim silama da popravimo stanje u poljoprivrednoj proizvodnji. Naš primarni cilj u Vladi i Ministarstvu poljoprivrede je stvoriti kvalitetan okvir za snažniji rast gospodarstva. Kroz efikasno korištenje financijskih sredstava raspoloživih kroz Program ruralnog razvoja omogućit ćemo velike, kvalitetne pomake u hrvatskoj poljoprivredi i rast volumena u svim proizvodnjama, bolju konkurentnost, te nova radna mjesta“, izjavio je Tolušić u Županji.

Kao i prošle, ministar je i ove godine došao na Dane polja šećerne repe u Županju (foto: Martina Cvek/Ministarstvo poljoprivrede)

A loša obrada tla i ove je godine jedan od uzroka smanjenja uroda. No unatoč toploj zimi, lošoj obradi i klimatskim uvjetima koji su znatno izmijenjeni i s velikim temperaturnim razlikama, očekuju odličan urod s nešto slabijim sadržajem šećera. Na problem loše obrade tla upozorio nas je i dr.sc. Andrija Kristek, naš priznati stručnjak za šećernu repu.

Kroz Dane polja proveli su nas Zdenko Besek, zamjenik direktora kooperacije uz pomoć predstavnika sjemenarskih kuća KWS-a, Strube i SES Vanderhave. Nije ta repa na danima polja na parceli tvrtke Meretine izgledala sjajno. No, možda je i bolje da nisu bili umjetno stvarani uvjeti pa smo vidjeli stvarno stanje. Ta je repa na tom pokusnom polju prošla kroz sušu, pa ogromne padaline, a onda i već prije spominjanu lošu zimu. Međutim, kako je rekao i Zadro, na tržištu šećerne repe mi imamo dobru poziciju jer je diljem Europe još gore.

Proizvodna ograničenja u sektoru šećera od 1. listopada 2017. godine više se ne primijenjuju stoga je tržišna godina 2017./2018. prva godina u kojoj je proizvodnja šećera na razini EU neograničena. Sektor šećera je već bio pogođen krizom u 2015. godini, zato ukidanje kvotnog sustava svakako predstavlja novi izazov, kako za proizvođače šećerne repe tako i za proizvođače šećera.

U 2017. godini na površini od 19.533 ha proizvedeno je 1.295.459 t šećerne repe, uz prirod od 66,3 t/ha. U odnosu na 2016. godinu, u 2017. godini se bilježi rast površina pod šećernom repom za 26%. Proizvodnja šećera u trenutnoj u 2017./2018. tržišnoj godini iznosi 276.265 tona, od čega je 229.143 tona šećera od šećerne repe.

Kampanja počinje za tjedan dana 

Kampanja šećerne repe u županjskoj će Sladorani početi za tjedan dana, a Tvornici šećera Viro krajem ovog mjeseca. U Upravi kažu kako u te dvije tvornice očekuju proizvodnju od oko 100.000 tona šećera. Prema nekim procjenama, na tržištu Europe je višak od desetak milijuna tona šećera. Kooperanti su, pak, zadovoljni što ipak funkcioniraju zajedno sa svojim šećeranama. Međutim, podsjećaju da je smanjena cijena otkupa po toni te da je manja i dodatna potpora.

Na lokaciji Virovi površina oranice na kojoj je postavljen pokus je približno 30 hektara. Oranje i tanjuranje je obavljeno u drugoj polovici studenog, dok je predsjetvena pripema s klinastim sjetvospremačem obavljena u travnja, da bi 11. travnja obavljena sjetva. Međuredni razmak je bio 50 cm, a razmak u redu 15,5 cm.

U dvije tvornice očekuje se proizvodnja od oko 100.000 tona šećera

Ono što dodatno muči kooperante su korovi. I dalje je veliki problem Cerkospora. Sorte su tolerantne, ali ni jedna potpuno. U proizvodnji šećerne repe tu se radi o posebno teškoj borbi.

Na pokusima su mnogi upravo i isticali da će onaj tko nije dovoljno prskao, slabo imati šećerne repe.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Šećerna repa Viro Sladorana Tomislav Tolušić Mehanizacija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Sladorana d.o.o.

Šećerana 63, 32270 Županja, Hrvatska
tel: 032/820-100, e-mail: info@sladorana.hr web: http://www.sladorana.hr