Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kampanja prerade šećerne repe
  • 11.11.2013. 08:00

Šećerna repa - i dalje dohodovna kultura

U Sladorani očekuju kako će tijekom kampanje, koja bi trebala završiti do 1. prosinca, izvaditi i preraditi oko 410.000 tona repe te proizvesti nešto manje od 60.000 tona bijeloga šečera

  • 946
  • 110
  • 0

Kampanja prerade šećerne repe u županjskoj Sladorani ulazi u svoju završnicu. U dosadašnjih pedeset dana kampanje, šećerna repa izvađena je s 80 posto površina sirovinskog područja Sladorane, proljetos zasijanih tom kulturom. U Sladorani očekuju kako će tijekom kampanje, koja bi trebala završiti do 1. prosinca, izvaditi i preraditi oko 410.000 tona repe te proizvesti nešto manje od 60.000 tona bijelog šećera.

Iako isplata za šećernu repu još uvijek nije krenula, u Sladorani navode kako će se obaviti u skladu s potpisanim ugovorima. Prema riječima predsjednika Uprave Sladorane Luke Burilovića, do kraja godine proizvođači bi tebali dobiti polovicu novca, dok će druga polovica biti isplaćena do kraja veljače.

"Ove godine isplaćujemo 340 kuna po toni, ali sljedeće godine bit će nešto manje, 300 kuna po toni uz digestiju od 16 posto. Otkupnu cijenu šećerne repe formiramo prema cijeni šećera na burzi pa kada cijena šećera pada, pada i otkupna cijena repe i to naši kooperanti znaju", navodi Burilović dodajući kako, bez obzira na sve, šećerna repa i dalje ostaje jedna od najdohodovnijih kultura što su prepoznali i proizvođači.

Podsjeća kako je prva kampanja, otkako je Hrvatska postala punopravnom članicom EU Sladorani, donijela ograničenja u proizvodnji šećera, a manje proizvodne kvote koje je odredilo Ministarstvo poljoprivrede znače i manje prihode. Županjskoj Sladorani naime dodijeljena je proizvodna kvota od 67.507 tona šećera što je manje nego što je županjska šećerana proizvodila prošlih godina.

Iz Sladorane navode kako ni ova godina nije bila povoljna za rast i razvoj repe. Naime, tijekom ljeta ponovno je došlo do suše, što se negativno odrazilo na smanjenje prinosa. Dobri agrometeorološki uvjeti u jesen omogućili su međutim dozrijevanje repe, a mala količina oborina stvorila je preduvjere za vađenje slatkog korijena te uspješan početak ovogodišnje, 67. kampanje prerade šećerne repe u županjskoj Sladorani.


Tagovi

Sladorana Prerada Kampanja Proizvodnja Bijeli šećer Suša Kvota Prinosi 67. Isplata Luka Burilović


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]