Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krmno bilje
  • 03.06.2011.

Sastavljanje smjesa trava i djetelina

Između 1950. i 1960. g. objavljuje se sve više rezultata o prednosti jednostavnih smjesa, sastavljenih od 1 trave i 1 mahunarke. U takvim smjesama travna komponenta je zastupljena sa 80-90%

  • 20.492
  • 700
  • 1

Kao posljedica novih shvaćanja u Francuskoj je zabranjena prodaja gotovih smjesa u trgovinama. U Velikoj Britaniji se siju kratkotrajne smjese za košnju i dugotrajne za napasivanje. Smjese se gotovo uvijek sastoje od trava i mahunarka. Kratkotrajne smjese su uglavnom na bazi talijanskog ljulja i crvene djeteline, a za pašnjake se koriste uglavnom engleski ljulj i bijela djetelina, tj. njihove sorte različite ranozrelosti.

Kriteriji za sastavljanje smjesa

Često puta ljudi zovu i traže preporuku za djetelinsko-travnu smjesu (DTS), a onda se iznenade na koliko pitanja prethodno moraju odgovoriti prije nego što tu preporuku dobiju. Teško im je objasniti da to nije recept za kolače koji vrijedi isto u svakoj kuhinji. Za uspješno zasnivanje travnjaka i postizanje visokih i stabilnih prinosa krme, presudan značaj ima pravilan izbor vrsta i sorti trava i djetelina, jer samo dobro odabrane kombinacije daju dobre rezultate. Od pravilnog izbora vrsta i pravilnog kombiniranja odnosa u smjesi ovisi kakvoća krme i dugotrajnost zasnovanog travnjaka.

Prednosti DTS/TDS u odnosu na monokulture trava i djetelina ogledaju se u sljedećem:

  • veći i sigurniji prinosi krme (gušći sklop, ravnomjernija raspoređenost lisne mase po etažama, bolje iskorištenje Sunčeve energije, ravnomjernije korištenje hranjiva u tlu po dubini zbog različite dubine prodiranja korijenovog sustava različitih biljnih vrsta)
  • povećanje plodnosti tla (obilna i razgranata korijenova masa, mrvičasta struktura tla, razvoj organizama tla: bakterije, alge, gljivice, gujavice, crvi, kukci koji imaju presudnu ulogu u biokemijskim procesima razgradnje humusa, fiksacije dušika, usitnjavanju i miješanju tla, izlučivanju velike količine ekskremenata obogaćenih humuhumusom, mikroorganizmima i hranjivima; popravljanju vodo-zračnog režima u tlu)
  • smanjena mogućnost zakorovljivanja usjeva
  • bolja zaštita tla od erozije
  • lakša košnja, sušenje i siliranje
  • povoljniji omjer bjelančevina, minerala i energije
  • duže trajanje
  • manja opasnost od tzv. “umora tla”.

Vrste koje stavljamo u smjese razlikuju se po svojoj biologiji i brojnim drugim specifičnostima koje su presudne za pravilno zasnivanje i uspješno korištenje. Prilikom sastavljanja smjesa treba imati u vidu:

  • planirani način korištenja (košnja, napasivanje, kombinirano)
  • planirano trajanje smjese (kratkotrajne, višegodišnje, dugotrajne)
  • traženu kvalitetu (za mliječna goveda/ ovce, mesne pasmine, konje itd.)
  • očekivanu produktivnost
  • prodornost vrsta u smjesi
  • ritam rasta i dužinu trajanja vegetacije
  • vlažnost staništa
  • kiselost tla (pH)
  • cijenu sjemena.

Planirano trajanje smjese

U kratkotrajne smjese (1-2 godine punog korištenja, ne računajući godinu sjetve) uvrštavamo kratkotrajne vrste brzog ritma razvitka i bujnog porasta. To su jednostavne smjese sa 2-3 komponente i s niskim udjelom trava (10-30%). Kod nas je to najčešće smjesa 80% crvene djeteline i 20% talijanskog ljulja. Kod višegodišnjih smjesa se smanjuje udio kratkotrajnih prodornih vrsta, koje se tijekom prve i druge godine bujno razviju i guše ostale komponente smjese, a nakon toga ostavljaju prazna mjesta (zakorovljavanje). Stoga se u takve smjese uvrštava najviše do 20% kratkotrajnih vrsta da povećaju prinos u 1. godini. Ovakve smjese se sastoje obično od 3-5 komponenata, osim kod staništa pogodnih za lucernu, gdje se uz nju dodaju 1-2 vrste trava, s udjelom 5-20%. Inače je u pravilu udio trava veći nego kod kratkotrajnih smjesa (20-50%).

Tražena kakvoća i produktivnost

Svaka pojedina vrsta trava i djetelina, ali i njihove sorte, imaju odgovarajući kemijski sastav, tj. hranidbenu vrijednost, kao i proizvodni potencijal (rodnost). S obzirom na specifične potrebe pojedine stočarske proizvodnje, kombiniraju se vrste koje mogu ispuniti tražene osobine kakvoće i rodnosti. Kod proizvodnje mlijeka naglasak svakako treba dati na kakvoću krme, a kod uzgoja mesnih pasmina u sustavu “kravatele” krma može biti i nešto slabije kvalitete od krme za mliječna goveda.

Ritam rasta i dužina trajanja vegetacije

Rani početak rasta u proljeće i duga vegetacija do kasne jeseni su od naročite važnosti za kombinirano i čisto pašno korištenje smjesa trava i djetelina. Time se ostvaruju znatne uštede u skupoj zimskoj hranidbi stoke. Također treba voditi računa da je smjesa ujednačena u fazama rasta i razvoja komponenata smjese (fitofenološke faze), tako da je olakšano određivanje optimalnog roka košnje. Vrlo rani porast u proljeće ima većina trava, a naročito: francuski ljulj, bezosata stoklasa, klupčasta oštrica, engleski i talijanski ljulj, trstikasta vlasulja. Mahunarke nešto kasnije počinju porast u proljeće u odnosu na trave, a najranije su smiljkita i crvena djetelina. Kasni početak vegetacije imaju: mačji repak, bijela rosulja, a od djetelina: švedska i lucerna. Vrlo dugu vegetaciju od ranog proljeća do kasne jeseni imaju: trstikasta vlasulja, talijanski ljulj, crvena vlasulja i livadna vlasnjača, a od djetelina: smiljkita. Za postizanje ravnomjernijeg i sigurnijeg prinosa preporučuje se u sastav smjesa (naročito dugotrajnih) uključiti vrste ranog i kasnog proljetnog razvoja. Ranije vrste osiguravaju veće prinose i u sušnoj godini, a kasne povećavaju prinos u vlažnim ljetima. Takvim kombiniranjem vrsta različitog ritma rasta osiguravamo ravnomjerne prinose tijekom čitave godine, a optimalan rok košnje određujemo po fazama rasta dominantnih vrsta (npr. ako je u smjesi dominantna lucerna, optimalan rok košnje je početak pupanja lucerne, a ako je dominantan talijanski ljulj ili neka druga trava, onda je optimalan rok košnje neposredno prije pojave cvata iz rukavca zadnjeg lista).

Prodornost vrsta u smjesi

U smjesama svaka biljna vrsta ima svoju više ili manje izraženu snagu natjecanja za vodu, hranjiva, svjetlost, prostor itd. u odnosu na druge vrste. To naročito dolazi do izražaja kod početnog razvoja sijane smjese, kad se neke vrste brže i bujnije razvijaju i guše one vrste koje imaju usporeno nicanje, polagan razvitak i niski rast. Komponente za sastavljanje smjesa dijelimo u 4 skupine po prodornosti:

  • vrlo prodorne vrste (lucerna, talijanski ljulj)
  • prodorne (crvena djetelina, klupčasta oštrica, engleski ljulj)
  • više-manje neutralne (bijela djetelina, rosulja) i
  • potiskivane vrste od biljaka iz 1. i 2. skupine, a katkada i iz 3. skupine (vlasulje, livadna vlasnjača).

Osim genetskih predispozicija svake vrste glede prodornosti, njihovu natjecateljsku snagu mogu znatno promijeniti ekološki uvjeti staništa, te agrotehničke mjere inačin korištenja. Tako npr. mačji repak u visinskim i pretplaninskim područjima i u vlažnijoj klimi postaje prodoran, dok na nizinskim položajima biva potiskivan. Gnojenje fosforom i kalijem povećava natjecateljsku snagu djetelina, a gnojenje dušikom povećava natjecateljsku snagu trava (naročito visokih). češća košnja slabi npr. francuski ljulj, a cešce napasivanje onemogućuje da vrlo prodorne visoke trave i djeteline guše neprodorne niske djeteline i travne vrste. Kod kratkotrajnih smjesa bez velikih šteta se mogu kombinirati vrlo prodorne i prodorne vrste, a uvjetno i neutralne vrste, no treba izbjegavati smjese vrlo prodornih i potiskivanih vrsta. Kod višegodišnjih smjesa treba voditi računa o vremenskoj sukcesiji zasijanih komponenata, tako da višegodišnje ili dugotrajne vrste koje imaju polagani razvoj, te se jače prošire tek u 3. ili 4. godini, zamijene ili nadopune kratkotrajnije vrste nakon njihovog nestajanja iz smjese. Vrlo prodorne, a kratkotrajne vrste (talijanski i vestervoldski ljulj, crvena djetelina) u višegodišnjim smjesama treba svesti na najmanju mjeru, kako ne bi zagušile slabo prodorne vrste.

Autor: Prof. dr. sc. Josip Leto


Povezana biljna vrsta

Klupčasta oštrica

Klupčasta oštrica

Sinonim: mak.: ežovka; slo.: pasija trava; srp.; ježevica | Engleski naziv: Cocksfoot, Orchard grass | Latinski naziv: Dactylis glomerata L.

Klupčasta oštrica je jedna od najraširenijih trava u skoro svim prirodnim sastojinama trvanjaka Europe, Azije, sjeverne Afrike, Australije i dr. Ona je vrlo cijenjena kao stočna... Više [+]

Lucerna

Lucerna

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerna se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Vlasulja nacrvena

Vlasulja nacrvena

Sinonim: mak.: crvena vlasenka; slov.: rdeča bilnica; srp.: crveni vijuk | Engleski naziv: Red fescue | Latinski naziv: Festuca rubra L

Vlasulja nacrvena rasprostranjena je u Europi, u umjerenom dijelu Azije, sjevernom dijelu Afrike i Sjevernoj Americi. Koristi se za sjetvu u smjesama travnjaka za korištenje... Više [+]

Mačji repak

Mačji repak

Sinonim: mak.: livadna mačkina opaška; slov.: travniški mačji rep; srp.: mačkica, popino prase, travulja | Engleski naziv: Timothy grass, Cats – tail grass | Latinski naziv: Phleum pratense L.

Mačji repak manje je rasprostranjen od klupčaste oštrice i vlasulje livadne, a raste u Europi, Maloj Aziji, Sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi u klimatski hladnijim i planinskim... Više [+]

Rosulja bijela

Rosulja bijela

Sinonim: mak.: bela polevica; slov.: bela šopulja; srp.: bela rosulja | Engleski naziv: Black Bent, Red Top | Latinski naziv: Agrostis alba L.

Rosulja bijela rasprostranjena je od zapadne i srednje Europe do srednje Azije. Uglavnom se sije u smjesama s drugim travama i mahunarkama na vlažnim i poplavnim staništima.... Više [+]

Izvori

Gospodarski list


Tagovi

Engleski ljulj Klupčasta oštrica Lucerna Vlasulja nacrvena Mačji repak Rosulja bijela

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer