Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DEKALB
  • 22.02.2019. 15:00

Sa SMART kalkulatorom odredite optimalni sklop za sjetvu kukuruza

Gustoća sjetve je različita ovisno o hibridu i uvjetima koje zemljište pruža, jer svaki hibrid se drugačije ponaša u različitim uvjetima proizvodnje i gustoćama sjetve.

Foto: Natasa Adzic/Bigstockphoto
  • 1.514
  • 52
  • 1

Od ove godine ratarima je dostupan digitalni alat SMART KALKULATOR koji će im pomoći da izaberu optimalnu gustoću i hibrid za njihove uvjete i kvalitetu zemljišta. DEKALB SMART KALKULATOR se oslanja na napredne podatke kako bi se ostvarili maksimalni prinosi.

Od strukture zemljišta ovisi visina prinosa

Najveći broj ogleda i testiranja se vrši s ciljem uspostavljanja veze između prinosa, gustoće biljaka kao i strukture zemljišta na kom se vrši ispitivanje. 

"Kvalitetno i vrlo plodno zemljište zahtijeva velika ulaganja i gušće sklopove kako bi prinos bio visok. S druge strane, u uvjetima kada je potencijal zemljišta niži, manja gustoća u sjetvi će smanjiti troškove i stres koji biljke trpe, a krajnji rezultlat će biti dobar prinos. U oba slučaja povrat ulaganja je maksimalan jer smo uzeli u obzir i gustoću sjetve i potencijal zemljišta", poručuju iz Dekalba.

Prilagođavajući gustoću sjetve potencijalu zemljišta, u mogućnosti ste da dostignete optimalne rezultate ne uzrokujući nepotreban stres biljkama i samim tim manji prinos.

"Selekcija s ciljem stvaranja hibrida čija će jedna biljka donijeti maksimalan urod nije u skladu s potrebama moderne poljoprivrede. Potreba će prije biti stvaranje hibrida koji će donijeti maksimalan urod po jedinici površine. Selekcionari stvaraju hibride tolerantne na stresne uvjete u proizvodnji čije biljke bez obzira na povećanu gustoću usjeva i vanjske utjecaje uvjetno rečeno uspijevaju proizvesti što je više moguće identične biljke s identičnim klipovima koji donose stabilne i visoke prinose", navode iz DEKALB-a. 

Vašu jedinstvenu preporuku optimalnog sklopa sjetve potražite na OVOM LINKU.

Za DKC hibride je već dobro poznato da izuzetno dobro reagiraju na veće gustoće. Najbolji rezultati se dobivaju ukoliko se prate preporučene gustoće i često se smanjenje sklopa direktno odražava na smanjenje prinosa. Neki preporučeni optimum je da se u žetvi postigne oko 75.000 biljaka/ha.

Napravite sami kalkulator sjetve

Gustoća sjetve je različita ovisno o hibridu i uvjetima koje zemljište pruža, jer svaki hibrid se drugačije ponaša u različitim uvjetima proizvodnje i gustoćama sjetve.

"U DEKALB Tehnološkim Centrima, hibridi se testiraju vrlo temeljno, u različitim proizvodnim uvjetima i u šest različitih gustoća. Na taj način prikuplja se velika količina podataka pomoću kojih se pravi znanstvena procjena kako svaki DEKALB hibrid reagira na različite uvjete i dolazi se do optimalne gustoće. Koristeći ove preporuke s lakoćom se može odrediti optimalna gustoća sjetve za svaki hibrid ovisno o uvjetima, kako bi postigli maksimalan prinos", zaključuju iz DEKALB-a.

Za više informacija o svim hibridima kukuruza i načinu određivanja optimalnog sklopa za sjetvu kukuruza, obratite se DEKALB prodajno-stručnom timu na jedan od niže navedenih kontakata!


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Sjetva Sklop Gustoća sjetve Smart kalkulator DEKALB


Partner

DEKALB Hrvatska

Ozaljska 136, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info.croatia@monsanto.com web: http://www.dekalb.hr/