Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Versatile Rostselmash
  • 17.02.2017. 18:00

Rusko-kanadski kombajn zanimljiv domaćim ratarima

Janos Bakonyi, prodajni menadžer Versatile i Rostselmasha za srednju i istočnu Europu: "Mogućnost da kombajn stigne iz Rusije sasvim je realna. Prvi se već nalaze kod hrvatskih ratara. Nema tajne. Svi proizvođači kombajne sastavljaju. Je li on sastavljen u Kanadi ili Rusiji, ili pak u Njemačkoj - isto je. No, sasvim sigurno se skuplje plaća sastavljanje u zapadnijim zemljama."

  • 11.980
  • 1.108
  • 0

Tržište kombajna u Hrvatskoj prilično je slabo i nerazvijeno, posebice kada govorimo o prodaji novih kombajna. Još uvijek je u Hrvatskoj dosta ispravnih kombajna koji su novokupljeni prije desetak godina u vrijeme povrata kapitalnih ulaganja. No, sada su oni stari 10 i više godine.

Posljednjih godina proda se desetak, ili koji više novi kombajn, pretežito Deutzh fahr, Claas i nešto John Deere-a. Međutim, od ulaska u Europsku uniju, sve više se kupuju polovni kombajni iz Europe.

I to relativno novi, odlično očuvani, i u ovlaštenim servisima, ili pak samim tvornicama obnovljeni originalnim dijelovima. Ipak, trgovci i tvornice očekuju i veću prodaju, posebice uz Programa ruralnog razvoja. Zato nam je upravo bio zanimljiv sugovornik Janos Bakonyi, menadžer Versatile Rostselmasha za Mađarsku, Hrvatsku i zemlje Balkana i istočne Europe.

Rusko-kanadska korporacija s velikim tvornicama u Manitobi i Rostovu

Prvo što smo ga pitali je koje je podrijetlo Versatile ili Rostselmasch, rusko ili kanadsko. Prodaju se pod oba imena. U nekim zemljama je draže da ga zovu po imenu kanadske tvornice Versatile, a u nekima pak po imenu ruske tvornice Rostelmash.

Janos Bakonyi

Radi se međunarodnoj, rusko-kanadskoj korporaciji s velikom tvornicom Versatile u Manitobi u Kanadi, te isto tako velikom pogonu u Rostelmash, u Rostovu na Donu. Mora nešto biti jasno. Danas nitko više ne proizvodi kompletan kombajn. Ti strojevi se svugdje u svijetu sastavljaju. Pa sada svatko treba donijeti odluku. Hoće li razliku od 30, 40 ili 50 tisuća eura platiti samo zato što se kombajn sastavlja u Njemačkoj, Italiji, ili pak u Hrvatskoj, Rusiji ili Turskoj, ili negdje dalje.

Nema previše razlike između kombajna

Svi kupuju dijelove i komponente i sastave. Tako i kombajn napravljen u Rusiji - isto je, kao da je napravljen negdje dalje. E sada, treba li platiti samo ime, logotip i zemlju sastavljanja. Jasno je i da ulaganje u kombajn ulazi u troškove proizvodnje. A nije isto kada imate kombajn plaćen 100, ili 130 ili pak 180 tisuća eura. I u Rostovu na Donu, i u Manitobi - kombajni se sastavljaju.

Motor je Cummins, dakle iz SAD-a, Bosch su kompresije i pumpe, zapadna je i hidraulika, čelik je njemački, gume su od raznih proizvođača. Kompjuteri i slična oprema je također od proizvođača od kojega kupuju svi proizvođači kombajna. Naši kombajni, odgovorno tvrdim, jednako su učinkoviti kao i one naše konkurencijie. Neko ima jedan tip rada izabran, neki izaberu bubanj, ili dva, netko ima jednu veličinu rotora, netko drugu. Kosu većina također kupuju na istim mjestima. Kabine se prave također posebno. Naši kombajni imaju jedan bubanj, ali šire kutije za slamotrese.

Vector

Najprodavaniji u Hrvatskoj

I taj veliki bubanj dovoljno dobro izvršava radnju i na slamotresima nema zagušivanja. A mi imamo i manju potrošnju goriva jer ima upravo manje vrtnje. Modele u Hrvatskoj nude najčešće Acors i Vector. No, imamo, za one koji žele i model RSM 161. On ima sve najsuvremenije za one koji traže više. No, ipak najprodavaniji kod poljoprivrednika kakvi su u Hrvatskoj su oni spominjani modeli. Mi gledamo i pratimo konkurenciju tim modelima. Primjerice New Holland CX6090, Claas Tucano 450, ili primjerice Lexion 630, John Deere W550 ili 650. Tu je svakako i Massey Ferguson Beta 7370 ili Deutzh Fahr C9206, priča Bakonyi.

Silo kombajn

Prodaja je već dobro razvijena u Mađarskoj i Slovačkoj, ali ova rusko-kanadska tvrtka jača svoje prisustvo u cijeloj Europi. Tvrtka koja je u svakom slučaju kod nas poznatija po ogromnim Versatile traktorima iz Kanade s preko 500 konjskih snaga, u svijetu je i sve poznatija i po kombajnima. No, mora se znati da ova tvrtka sve proizvodi. Pored traktora i kombajna, prskalice među kojima i samohodne, sve moguće priključke, sijačice, balirke. I u kanadskoj i u ruskoj tvornici. Međutim, sva proizvodnja je na svjetskom i suvremenom nivou i niti jedan kupac se ne treba bojati kupnje kombajna s oznakom Versatile i Rostselmash.

Versatile kombajn ili Rostselmash - razlika je samo u imenu i ciljanom tržištu!

Niža potrošnja goriva

Bakonyi ističe i veću površinu bubnja, i može biti sporija vrtnja jer zbog te veće površine. I to je već dovoljno za izbaciti iz klasa sjeme. Zašto bi nam i trebao treći bubanj? Separator. Što bi on uopće i radio? I zato nam ne treba taj bubanj kojega imaju ostali. Ali naš promjer bubnja je veći i on radi dobro svoj posao. Otuda je i niža potrošnja goriva. Janos Bakonyi ističe i da troši 10% manje goriva. A ni ne treba treći jer on u biti ovrši onaj ostatak.

A uloga da ubrza protok mase nije potrebna jer, također, zbog veličine bubnja prolazi dovoljno dobro. I kod Rostselmasha pak ima model i s aktivnom varijantom, dakle sa separatorskim bubnjem, ali i pasivnom varijantom. Sa slamotresom. Ali dodatni bubanj je i dodatna potrošnja goriva. A samo pokretanje slamotresnih kutija ne troši energije toliko mnogo koliko bubanj. Zbog površine podbubnja i kvadrature slamotresa gubici i lom su svedeni na minimum tako da naspram nekih ostalih kombajna može se uštedjeti tako da se dobije i do 70 kg više žita po hektaru što na 100 Ha iznosi 7T.

Na predavanju o kombajnima

Najbolje opskrbljeno skladište u Mađarskoj

"A uvjeren sam da imamo sigurno jedno od najbolje opskrbljenih skladišta rezervnih dijelova. Nalazi se u Gyeru, u Mađarskoj. Što znači da je 100 do 200 kilometara udaljeno od gotovo svakog područja Hrvatske gdje je za očekivati da se nalazi naš kombajn, odnosno da je moguće da bude prodan. Svakog potencijalnog kupca možemo dovesti da se sam uvjeri, i da vidi da u skladištu, što je rijetkost, imamo u dijelovima svaki model kombajna koji prodajemo. Siguran da nešto slično teško da se može nigdje naći", kaže naš sugovornik.


Fotoprilog


Tagovi

Rostselmash Versatile Rusija Kanada Janos Bakonyi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]