Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice
  • 19.08.2020. 15:00
  • Rusija

Rusija očekuje najveću žetvu pšenice dosad?

Prema Igoru Pavenskom, glavnom ravnatelju analitičkog centra Rusagrotrans, Rusija bi mogla prikupiti sveukupno 127,5 milijuna tona žita, što bi bila jedna od najvećih žetvi u zemlji.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 772
  • 429
  • 0

Prema izvješćima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), očekuje se da će proizvodnja žitarica u Rusiji ove godine dostići najveći dosad izmjeren rezultat, budući da proizvodnja pšenice dostiže čak 78 milijuna tona.

Naime, USDA je povećala prognozu za srpanj za 1,5 milijuna tona (bez Krima), pojasnivši da se ove godine očekuje izvoz ruske pšenice za dodatnih 1,5 milijuna tona, na sveukupno 37,5 milijuna. U isto vrijeme, prognoza za globalnu proizvodnju ove žitarice u sezoni 20/21 smanjena je za gotovo 3,5 milijuna tona.

Analitičari očekuju u veću proizvodnju

Ruski analitičari pak očekuju da će žetva pšenice u toj zemlji porasti za najmanje tri milijuna tona, navodi Russia Today. Prema Igoru Pavenskom, glavnom ravnatelju analitičkog centra Rusagrotrans, ta bi zemlja mogla prikupiti sveukupno 127,5 milijuna tona žita, što bi bila jedna od najvećih žetvi u zemlji i druga najveća dosad. Od nje je veća samo žetva iz 2017. godine kada je su požnjeli 135,5 milijuna tona žitarica.

Nakon požara i trogodišnje suše, obilna kiša povećala prinose pšenice u Australiji

"Američko Ministarstvo poljoprivrede očito podcjenjuje našu žetvu“, rekao je Pavensky, ukazujući na rekordne žetve u središnjoj Rusiji i regiji Volge. Istaknuo je i da je ove godine za pšenicu iskorišteno rekordnih 29,4 milijuna hektara zemlje. Prema Rosstatu, to je za 1,3 milijuna hektara više nego što je dodijeljeno u 2019. godini.

Ondašnje ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da su od 12. kolovoza ubrane žitarice i mahunarke s 48% zasađenih površina, što je više nego na isti datum prošle godine. Ministarstvo nije izmijenilo procjenu za žetvu žitarica, koja trenutno iznosi 122,5 milijuna tona.

Podsjetimo, u Francuskoj je ove godine žetva pšenice podbacila. U Njemačkoj će urod biti nešto manji od prošlogodišnjeg, ali će i dalje dostići pristojnih 21,48 milijuna tona. Što se tiče Poljske, treće najveće proizvođačice ove žitarice, zabilježen je porast uroda za 5% na 11,75 milijuna tona. 

Njemačka i Poljska ostvarile bolji urod pšenice od Francuske

Predviđa se da će ovogodišnja žetva obične, meke, u Europskoj uniji zajedno s Velikom Britanijom iznositi 128 milijuna tona, što je 13% manje u odnosu na 2019. godinu. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Rusija Žetva Žitarice Pšenica USDA Prinosi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.