Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 09.07.2021. 18:00

Rusija će ove sezone izvesti istorijske količine žitarica - vraća se na tron?

Izvoz žitarica premašiće 48 miliona tona u poljoprivrednoj sezoni 2020 - 2021., procenjuje Ministarstvo poljoprivrede Ruske Federacije.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 312
  • 90
  • 0

Velike proizvedene količine pšenice u Rusiji ne samo da zadovoljavaju domaće potrebe, već im omogućuju i aktivan izvoz. Prema preliminarnim procenama ruskog Ministarstva poljoprivrede, ovogodišnji izvoz te države premašiće 48 miliona tona žitarica od čega se 37,5 miliona odnosi na pšenicu.

Predviđa se da će ukupan obim izvoza biti jedan od najvećih u istoriji te svetske velesile. Na taj bi način mogla ponovo da zauzme vodeću globalnu poziciju kada je u pitanju snabdevanje pšenicom pa tako sa trona zbaciti njima susednu Ukrajinu

Od 1. jula izvoz žitarica (koji ne uključuje zemlje EU u maju i junu) iznosio je 47,8 miliona tona, što je 12,7 odsto više u odnosu na isto razdoblje prethodne sezone kada je bio 42,4 miliona tona. Što se tiče pšenice, dosegao je 37,2 mil. t., što je rast od 10 odsto, zatim ječma 6,1 miliona tona (+37,8 odsto) i kukuruza 4 mil. t. (+2,9 odsto).

Glavni kupci ruskog žita u prošloj sezoni bili su Turska koja je kupila 8,4 miliona tona, što čini 17,5 odsto izvoza, zatim Egipat sa 8,1 miliona toma, odnosno 17 odsto, Saudijska Arabija sa 2,8 miliona tona što je 5,9 odsto, Bangladeš sa 1,8 miliona tona, odnosno 3,9 odsto te Pakistan sa 1,6 miliona tona što odgovara 3,3 odsto izvoza. Pored toga, otvoren im je vrlo obećavajući smer snabdevanja prema Alžiru.

Izvozni potencijal u tekućoj sezoni procenjen je na 51 miliona tona, a konačne procene zavisiće od žetve kao i opštoj situaciji na inostranim tržištima, zaključuje rusko ministarstvo.


Tagovi

Rusija Izvoz Žitarice Trgovina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D