Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 09.06.2018. 12:00

Robot za uništavanje korova smanjuje upotrebu herbicida za 20 puta

Robot uz pomoć umjetne inteligencije i solarnog pogona može se samostalno kretati kroz polje, detektirati korov i onda ga ciljano, s manjom upotrebom herbicida tretirati i tako smanjiti ukupnu upotrebu herbicida za čak 20 puta.

Foto: ecoRobotix
  • 3.557
  • 306
  • 0

Utjecaj poljoprivrede na okoliš je velik, a klimatske promjene i sve nepogode koje sa sobom donose, zahtijevaju hitna i pametna rješenja kako bi se taj utjecaj smanjio. Jedno od takvih rješenja je robot za uništavanje korova, poput ovoga kojega je izradila kompanija ecoRobotix, a uz podršku europskih investitora kao što su Capagro i BASF Venture Capital. 

Ovaj robot uz pomoć umjetne inteligencije i solarnog pogona može se samostalno kretati kroz polje, detektirati korov i onda ga ciljano, s manjom upotrebom herbicida tretirati i tako smanjiti ukupnu upotrebu herbicida za čak 20 puta. 

Na poljima se raspršuje velika količina pesticida

Naime, postojeće metode koje se koriste u poljoprivredi podrazumijevaju raspršivanje velikih količina neselektivnog pesticida na poljima punim usjeva koji su, istovremeno, genetski modificirani kako bi se uopće mogli oduprijeti kemikalijama. 

Industrija pesticida i sjemena je ogromna, vrijedna 100 milijardi dolara na globalnoj razini, od toga proizvodnja herbicida vrijedi 26 milijardi dolara

U kompaniji ecoRobotix kažu kako žele pomoći poljoprivrednicima da proizvedu zdraviju hranu te doprinijeti poljoprivredi koja poštuje okoliš i koja je usredotočena na očuvanje tla i vodnih resursa koristeći minimalnu količinu energije. 

Podjsetimo, i veliki proizvođači poljoprivredne mehanizacije, kao što je John Deere ulažu u pametnu tehnologiju. 

John Deere ima tehnologiju tešku 305 milijuna dolara!

Prošle su godine uložil u sustav "See & Spray" koji istovremeno uočava i šprica korov te gnoji usjev. Na ovaj se način rješavaju ključna pitanja u poljoprivredi, uključujući pitanje održivosti, smanjenja kemijskih sredstava, nestašice radne snage i korištenja podatakak kako bi se omogućila preciznija i učinkovitija proizvodnja usjeva.

Vjerujemo kako će biti sve više pametnih rješenja na dobrobit okoliša, ljudi i u konačnici poljoprivrede. Jedino ostaje otvoreno pitanje - kako će se ovakva rješenja odraziti na proizvođače pesticida i sjemena. 

U videu pogledajte na koji način funkcionira ovaj ekološki osviješten robot. 


Tagovi

Robot Korov Pesticidi Herbicidi Ecorobotix John Deere Pametna poljoprivreda Klimatske promjene Ekologija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.