Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dr Agro
  • 29.12.2018. 16:30

Robinson: Poljoprivreda nije takmičenje

Tom Robinson je no till poljoprivrednik iz Australije, koji se sa svojim kolegama bori protiv zajedničkog problema - suve zemlje.

Foto: Pixabay / sbj04769
  • 180
  • 15
  • 0

Tom Robinson je no till poljoprivrednik iz Australije, koji se bori sa istim problemom kao i svi ratari na ovom kontinentu - izuzetno suvim zemljištem. Padavina je veoma malo, a najviše ih je u periodu od prvog aprila do kraja oktobra. Upravo u ovo vreme se uzgaja večina useva. S obzirom na to da zima u Australiji traje od jula do avgusta, ovi poljoprivrednici prolećne useve uzgajaju zimi!

"Kod nas zimi nije dovoljno hladno da bismo gajili ozime useve, dok je leti veoma vrelo i suvo, pa ne možemo da gajimo ni jare useve. Problem pravi i vetar, kao i velika vlažnost vazduha", objašnjava klimatske uslove na ovom kontinentu Robinson i dodaje da je potrebno balansirati: "Pravimo ravnotežu između očuvanja vlažnosti tla, pokrovnih useva, uzgajamo i stoku, za koju je potrebno obezbediti hranu. Sve je to izazov, ali smo se navikli".

Bez subvencija za poljoprivrednike

Poljoprivrednici u Australiji ne dobijaju nikakvu pomoć Vlade, niti subvencije, a to im daje mogućnost da se bave poljoprivredom onako kako smatraju da je najbolje. Robinson naglašava da zbog toga nema loših ratara u ovoj zemlji, jer da bi se neko bavi poljoprivredom ovde, mora da bude dobar, inače propada.  Australijanci uzgajaju neke od retkih biljaka ovde, kao što su kinoa ili lan

Lošije zemljište, ali moderna mehanizacija

Kada je reč o zemljištu, Tom kaže da se plodno zemljište nalazi na glini, koja ume da bude lepljiva. To mu daje crvenu boju. Da bi zemljište bilo bolje strukture, pomaže im no till koncept. "Biće potrebno mnogo vremena kako bi zemljište bilo obogaćeno organskim materijama u Australiji", smatra Robinson.

Kako kaže, njegova zemlja je rame uz rame sa svim velikim proizvođačima mehanizacije, posebno kada je reč o preciznoj poljoprivredi. Većina poljoprivrednima ima velike površine, pa koristi moderne traktore sa GPS-om. U upotrebi je i satelitsko mapiranje parcela, na osnovu kojih se prave preporuke za đubrenje. 

"Ipak, na svom imanju radije volim da direktno pogledam zemljište, u kakvom je stanju, nego da posmatram iz perspektive drona. Ono što mi je mnogo važnije, i što je odlika ratara iz Australije, jeste međusobna razmena iskustava, prenošenje znanja, kako bismo bili još bolji, jer poljoprivreda nije takmičenje", naglašava Robinson.

Pogledajte intervju:


Tagovi

Tom Robinson Australija Ratarstvo u Australiji No till Mehanizacija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Dr Agro

Sterijina 117, 26300 Vršac, Srbija
tel: 0658889906, e-mail: emaildragro@gmail.com web: http://www.dragro.org/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D