Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovi u kukuruzu
  • 05.05.2020. 19:00

Riješite se korova nakon nicanja kukuruza trojnom kombinacijom

Tvrtka AgroChem MAKS uz već dokazane, proizvođačima kukuruza nudi i jedan suvremeni, najkompletniji visokokoncentrirani herbicidni pripravak koji će na vašim poljima osigurati dugotrajnu zaštitu i priželjkivani prinos

Foto: JumpStory
  • 9.838
  • 652
  • 1

Intenzivna proizvodnja kukuruza ne može se zamisliti bez pravovremenog i efikasnog suzbijanja korova. Kukuruz u početku vegetacije ima vrlo spori rast, što pogoduje njihovom razvoju. Kroz dugogodišnju primjenu i iskustvo, kako hrvatskih tako i europskih proizvođača, dokazana je i potvrđena važnost sulfonilureja herbicida u post-emergence aplikacijama u ovoj kulturi (nakon nicanja korova). Ovo su najdjelotvornija kemijska sredstva u suzbijanju svih travnih korova u kukuruzu, a kombinacijom pojedinih sulfonilureja i herbicida iz drugih skupina osigurava se kompletna zaštita u post-emergence roku. 

Proizvodnjom ove vrste herbicida najnovijim metodama i posebnim načinom formuliranja, postiže se najviša razina iskoristivosti i učinkovitosti koju osigurava tzv. SX tehnologija. Njome su objedinjene najznačajnije aktivne tvari u jednu, potpuno iskoristivu molekulu koja osigurava bolju topivost, iskoristivost, ekonomičnost i učinkovitost što znači brže i sigurnije suzbijanje korova, ubrzano i olakšano ispiranje prskalica te smanjenje rizika za okoliš.

SX tehnologija štedi vodu, vrijeme i novac

Ova tehnologija koristi specijani oblik granula što osigurava njihovo potpuno otapanje u vodi. Zbog toga herbicidna komponeta postaje potpuno pristupačna biljci i ona ju u cijelosti usvaja. Tretirane biljke brže i više primaju aktivne tvari što smanjuje mogućnost vanjskih utjecaja na učinak sredstva te pruža veću sigurnost i ujednačenost u njihovu suzbijanju. SX tehnologija znači i jednostavnije ispiranje opreme za prskanje, čime se štedi voda, vrijeme i novac. Osim toga, pomaže i u očuvanju okoliša.

Tvrtka AgroChem MAKS uz neke već dokazane herbicide, proizvođačima kukuruza nudi i suvremeno, najkompletnije visokokoncentrirano sredstvo koji će na osigurati dugotrajnu zaštitu i priželjkivani prinos. Radi se jedinstvenoj formulaciji koja sadrži čak tri aktivne tvari (nikosulfuron, rimsulfuron i dikambu) u jednoj granuli, pripravku pod nazivom Principal Plus 66,5 WG.

Kako smo već i spomenuli, ovo sredstvo predstavlja trojnu kombinaciju post-emergence herbicida u kukuruzu te kompletno rješenje za potpuno suzbijanje korova u kukuruzu. Učinkovit je u suzbijanju svih najznačajnijih jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu za zrno i silažu. Proizvođačima omogućava da samo jednim prskanjem unište sve neželjene biljke u kukuruzu pa i one najtvrdokornije.

To se prije svega odnosi na divlji sirak, piriku, koštan, muhare, svračice, divlje proso, a isto tako i abutilon, ambroziju, lobodu, dvornike, slak, osjak.

Primijenite sredstvo u stadiju razvoja 2 do 6 listova kukuruza

Primjenjuje se u količini 440 g/ha uz dodatak 0,1% okvašivača Trend 90, nakon nicanja u stadiju razvoja 2 do 6 listova kukuruza (BBCH 12-16), a kada korovi imaju razvijena najmanje 2 prava lista.

Prvi učinci djelovanja mogu se uočiti već nekoliko sati nakon primjene. Najbolji rezultati se postižu ukoliko se sredstvo primjenjuje u ranim razvojnim fazama dok su korovi u fazi aktivnog rasta. 

Mlade biljke tretirane pripravkom Principal plus 66,5 WG poprimaju žućkastu boju i već nekoliko dana nakon primjene postaju klorotične. Nakon toga poprimaju smećkastu boju i nekrotiziraju, a njihovo potpuno ugibanje nastupa 1-3 tjedna nakon primjene, ovisno o vrsti i vanjskim uvjetima. Zbog kombinacije tri aktivne tvari, sistemičnog djelovanja preko lista te izuzetno brze penetracije u korijen, njegovom se primjenom smanjuje otpornost korova, a povećava učinkovitost na tretirane biljke. 

Djelovanje na korove ne ovisi o oborinama

Tvrtka AgroChem MAKS na hrvatsko tržište plasirala je Duopak za suzbijanje svih korova u kukuruzu, a radi se o kompletu koji sadržava Principal Plus 66,5 WG u dozi od 440 g, zatim Kalimbu (dikamba) u dozi od 0,5 litara i okvašivač Trend 90 u dozi od 300 ml. Ovaj Duopak predstavlja kompletno rješenje za sve iznikle korove u kukuruzu. Treba napomenuti i njegovo djelovanje preko tla što sprječava naknadni ponik. Ovako koncipirani Duopak je dostatan za površinu od 1,2 do 1,5 ha, ovisno o stupnju zakorovljenosti parcele i razvojnom stadiju neželjenih biljaka u trenutku primjene, što u određenoj mjeri utječe na manju cijenu koštanja tretiranja po hektaru. 

Učinkovitost Duopaka je zagarantirana kako u sušnim tako i kišnim uvjetima, bitno je samo da nakon aplikacije dva sata ne padne kiša.

Velika prednost ove kombinacije je u tome da djelovanje na korove apsolutno ne ovisi o oborinama, dakle učinkovitost je zagarantirana kako u sušnim tako i kišnim uvjetima, bitno je samo da nakon aplikacije dva sata ne padne kiša. Proizvođačima kukuruza je na taj način uvelike olakšana borba, neovisno o vremenskim uvjetima. Također, visoka koncentracija aktivnih tvari po hektaru pruža fleksibilnost u vremenu primjene u odnosu na fazu razvoja korova što nam daje sigurnost da će ova kombinacija biti učinkovita i u otežanim uvjetima za djelovanje herbicida.

Za više informacija o suzbijanju korova u kukuruzu, obratite se tvrtki AgroChem MAKS na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

AgroChem MAKS Zaštita kukuruza Suzbijanje korova Principal Plus


Autor

Mato Antunović

Više [+]

Mato Antunović, dipl.inž.agr., stručni je suradnik tvrtke Agrochem Maks d.o.o. za područje središnje i sjeverozapadne Hrvatske.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com