Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 12.05.2022. 16:30

Repina muva u šećernoj repi - ne preporučuje se suzbijanje?

Repina muva ima od dve do tri generacije godišnje, od kojih je najštetnija prva koja se javlja u početnim fazama razvoja šećerne repe.

Foto: Depositphotoss/Amvorsuf
  • 100
  • 6
  • 0

Na području delovanja terena Novog Sada usevi šećerne repe se u zavisnosti od vremena setve nalaze u fazi od pet do sedam listova razvijeno. Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo jaja repine muve (Pegomya betae) na do četiri odsto biljaka, izveštava Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Repina muva ima od dve do tri generacije godišnje, od kojih je najštetnija prva koja se javlja u početnim fazama razvoja šećerne repe. Prezimljava u stadijumu lutke u zemljištu.

Štete pričinjavaju larve koje se ubušuju u list i hrane se parenhimom, prilikom čega obrazuju mine. Mine se spajaju u jednu veliku mehurastu minu, u kojoj se vide larve i ekskrementi. Delovi napadnutog lišća ili celi listovi venu, žute i suše se. Takođe, vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo krilatih formi lisnih vaši (Aphididae) na sedam odsto biljaka.

U toku je naseljavanje ovih štetočina na useve šećerne repe.

Štete pričinjavaju larve koje se ubušuju u list i hrane se parenhimom (foto: PIS Srbija)

Za sada se ne preporučuje primena hemijskih mera zaštite, a RC Novi Sad nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u usevima šećerne repe i signaliziraće pravo vreme za tretman.

Šećerna repa - najveće potrebe za vodom od početka sklapanja redova

Inače, šećerna repa Beta vulgaris var. sacharifera pripada grupi najproduktivnijih industrijskih biljaka. Prvo se uzgajala u vrtovima zbog jestivog lišća i kao stočna hrana. Danas se prvenstveno uzgaja kao sirovina za proizvodnju šećera, dok je potisnuta njena upotreba u gastronomiji. Upotrebljava se i za proizvodnju alkoholnih pića.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Štetočine šećerne repe Repina muva Suzbijanje Prognozno-izveštajna služba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u