Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 24.03.2022. 18:00

Repičin sjajnik može da smanji prinos i do 80 odsto

Uništava pupoljke i izaziva deformacije mahuna. Preventivnim merama možemo smanjiti štete, a prvo treba ukloniti korov na parceli.

Foto: Bigstock/boulanger
  • 426
  • 23
  • 0

U proleće, kada temperatura zemjišta bude veća od 8ºC na usevu uljane repice se pojavljuju štetočine koje svojom ishranom i načinom života dovode do pojave deformacija, smetnji u rastu i razvoju, lomljenja, poleganja biljaka. To će na kraju rezultirati smanjenim prinosom ove kulture.

Repičini sjajnici se javljaju svake godine i imaju jednu generaciju. Najznačajnija vrsta je Meligethes aeneus koja pričinjava najveće ekonomske štete. Može da smanji prinos do 80 odsto. Iz zemljišta se pojavljuje pri temperaturi tla od osam do 10ºC, odnosno kada je temperatura vazduha od 12 do 15ºC. Na početku se nalaze na cvetovima maslačka i drugih biljaka koje cvetaju rano.

Kada temperatura vazduha dostigne 15ºC intenzivira se njegova pojava. Biljke repice su osetljive u trenutku kada sjajnik započinje let. Koliku će štetu napraviti zavisi od njihove brojnosti na terminalnom cvetu, od fenofaze u kojoj se nalaze biljke u trenutku njihove pojave, sposobnosti regeneracije biljke, agrotehnici, ekološkim uslovima.

Uništavaju pupoljke

Štetočina je zelene do tamnoplave boje. Ženke polažu od dva do šest jaja dnevno u pupoljke veličine od dva do tri milimetra. One izgrizu rupu na pupoljku, a ukupno polože 40 do 50 jaja. U povoljnim uslovima može da položi do 250. Na svaki neotvoreni pupoljak ženka polaže jedno do četiri jajeta iz kojih se posle pet do deset dana izlegu larve koje se hrane u pupoljku i cvetu.

Na svaki neotvoreni pupoljak ženka polaže jedno do četiri jajeta (Foto: R.Prusina)

Posle ishrane one prelaze u formu lutke iz koje se oslobađaju odrasle jedinke tokom maja i juna. Odrasle jedinke se hrane na cvetovima raznog bilja, a već u avgustu odlaze na prezimljavanje ispod opalog lišća i ostataka trave.

Ishranom na pupoljcima dolazi do njihovog sušenja što rezultira smanjenjem prinosa. Kada se cvetovi otvore prestaju štete, jer se tada ishrana bazira na polenu. Osim opadanja pupoljaka, dolazi do pojave deformisanih mahuna.

Određivanje pravog trenutka za suzbijanje

Vizuelnim pregledom se utvrđuje broj štetočina na biljci. Na svakoj parceli obavi se pregled na minimalno deset mesta, odnosno pregleda se najmanje 50 terminalnih cvasti. Pregled se obavlja idući dijagonalno po parceli, a zatim se preračuna na prosečan broj po biljci. U obračun se ne uzimaju biljke sa kraja parcele. Kod određivanja momenta tretiranja važno je u kojoj se fazi razvoja nalazi usev.

Jedan odrasli insekt pojede devet cvetova, a 20 odraslih jedinki po biljci smanjuje prinos do 50 odsto.

Ishranom na pupoljcima dolazi do njihovog sušenja (Foto: R.Prusina)

U fazi kada se cvetni pupoljci jedva mogu primetiti jedan sjajnik može napraviti štetu. S razvojem pupoljaka i broj insekata se blago povećava. U momentu kada su pupoljci još uvek skupljeni i postali vidljivi, prag za tretiranje je jedan do 1,5 jedinki po terminalnom cvetu. Prag odluke kada počne diferencijacija pojedinih pupoljaka se kreće od dve do tri jedinke.

Suzbijanje repičinog sjajnika

Zaštita useva nije jednostavna. Preventivnim merama možemo da smanjimo štete. Potrebno je ukloniti korov na parceli. Na rubnim područjima obaviti košenje korova. Obezbeđivanje potrebne agrotehnike i uslova za brzi prolazak biljaka kroz faze razvoja, prvenstveno fazu pupoljaka. Obaviti rahljenje zemljišta u rano proleće pred pojavu štetočine.

Najjednostavniji način za suzbijanje štetočine je tretiranje zasejanih površina insekticidima. Pošto pčele oprašuju uljanu repicu veliku pažnju treba posvetiti njihovoj zaštiti i vremenskom periodu kada se obavlja tretiranje. Sjajnik oštećuje cvetne pupoljke dok su još skriveni, a to je važno za primenu insekticida i do deset dana pre cvetanja čime je smanjena opasnost za pčele.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Repičin sjajnik Meligethes aeneus Štetočina repice Pupoljci repe Zaštita bilja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.