Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 03.10.2021. 07:30

Rekordne cijene zobi na svjetskom, ali i europskom tržištu

Prema izračunima Europske Komisije potražnja za zobi na europskoj razini iznosi samo 7,3 milijuna tona i teoretski bi se lako mogla pokriti trenutnim obujmom žetve.

Foto: Depositphotos/rivendels
  • 3.889
  • 261
  • 0

Cijene žitarica, kao što znamo, rastu, a izuzetak nije ni zob. Naime, ona košta više nego u proljeće 2014. kada je zabilježena rekordna razina cijene, piše agrarheute.

Na burzi u SAD-u ovoga tjedna ona je koštala 576 centi po bušelu (oko 0,18 €/kg), a na gotovinskom tržištu cijene su bile gotovo 600 centi po bušelu (oko 0,19 €/kg). To je dvostruko više nego prije pola godine.

I na njemačkom veleprodajnom tržištu i izvoznoj luci Hamburg prošlog je petka dobro kotirala, s 228 eura po toni. U ovoj zemlji su više cijene posljednji puta zabilježene 2018. godine kada je bila slaba žetva zbog sušne godine.

Ove je godine u toj državi ovršeno oko 773 tisuća tona, što je 50 tisuća više nego lani. Valja napomenuti da su tamošnji ratari posljednji puta imali sličnu količinu zobi prije 10 godina.

Koji su razlozi poskupljenja? 

U ostatku Europe to nije slučaj jer je ovogodišnjom žetvom ovršeno 7,9 milijuna tona, što je oko 400 tisuća manje nago lani. No, to nije glavni razlog za trenutni rast cijena. Uzrok leži u inozemstvu, pogotovo kada se promatra najveća svjetska izvoznica zobi - Kanada. Naime, zbog velike suše tamošnji su ratari požnjeli najviše 3,8 milijuna tona, što je čak 700 tisuća manje nego lani. I na razini SAD-a žetva je bila puno slabija unazad par desetljeća.

Što se tiče cijena, u Chicagu su se one na terminskom tržištu popele na nove rekordne vrijednosti zbog ekstremne nestašice u Sjevernoj Americi.

U Europi je tržište ove ratarske kulture zatvoren sustav koji ovisi o tome kakvom se pokazala žetva u važnim regijama proizvodnje. Prema izračunima Europske Komisije, potražnja za ovom žitaricom na europskoj razini iznosi samo 7,3 milijuna tona i teoretski bi se lako mogla pokriti trenutnim obujmom žetve. Od 7,8 mil. t samo će 50 tisuća tona biti izvezeno, dok se očekuje uvoz od čak 170 tisuća tona. 

TOP 10: Tko su najveći uzgajivači jare, a tko ozime zobi?

Najveći proizvođači ove žitarice u Europskoj uniji su Poljska, Španjolska i Finska sa žetvom većom od milijun tona, a slijedi ih Švedska. No, u ovim su regijama ovogodišnji prinosi manji od prošlogodišnjih, a slabije su ju ovršili i ratari u baltičkim zemljama.


Tagovi

Cijene zobi Cijene žitarica Tržište žitarica Uvoz Izvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.