Heljdu bi ponovno trebali kao nekada koristiti kao hranu ili kao ljekovitu biljku. Jer, sve više ljudi mora jesti namirnice koje ne sadrže gluten, a upravo je heljda odlična žitarica koja ga ne sadrži i zbog toga je cijenjena zbog svoje proteinske vrijednosti te kao odličan izvor vlakana i minerala.
U organizaciji Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave Hajdina, u Varaždinu su održani 4. Dani hajdine.
Članovi udruge su u narodnim nošnjama demonstrirali ručnu žetvu heljde na polju, vezanje u snopove i vršidbu, na način kako su to seljaci nekada radili. Nakon toga, prezentirani su pokusi s heljdom, provedeni na OPG-u Pocedulić iz Varaždina u suradnji sa Savjetodavnom službom i Varaždinskom županijom.
"Pokusi su rađeni s nekoliko primki heljde, odabranih iz reselekcije domaće sorte bednja. Cilj je bio utvrditi i opisati, prema fenotipskim i genetskim svojstvima, tu sortu i uvrstiti je na sortnu listu. S obzirom na sve veći interes proizvođača za uzgoj heljde, ali i proizvodnju domaćih specijaliteta od nje, kao što su hajdina kaša, gibanek i koščičjak, namjera nam je i registrirati domaće proizvođače za sjemensku proizvodnju heljde", kaže Mara Bogović iz Savjetodavne službe.
Na ovaj način svi sudionici ove manifestacije pridonose ponovnoj zastupljenosti heljde u plodoredu na našim poljima, kao vrijedne krušarice za proizvodnju domaćih specijaliteta.
Foto: Savjetodavna služba
Povezana biljna vrsta
Sinonim: hajda, hajdina, ajda, eljda, jelda | Engleski naziv: Buckwheat | Latinski naziv: Fagopyrum esculentum Moench.
Heljda je vrlo stara krušarica porijeklom iz Azije. Uzgaja se zbog zrna koje je dobro probavljivo te služi i kao dijetalna hrana. Zbog sličnosti u kemijskom sastavu zrna kao i... Više [+]Tagovi
Autorica
Sandra Špoljar
prije 8 godina
Poštovani g. Radošević, vjerujem da Vam više o tome može reći gđa. Bogović. Kontaktirajte je na mara.bogovic@savjetodavna.hr ili mobitel: 091/4882-768 Lp.