Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani heljde
  • 26.09.2015. 18:50

Registrirati domaće proizvođače heljde!

Heljdu bi ponovno trebali kao nekada koristiti kao hranu ili kao ljekovitu biljku. Jer, sve više ljudi mora jesti namirnice koje ne sadrže gluten, a upravo je heljda odlična žitarica koja ga ne sadrži i zbog toga je cijenjena zbog svoje proteinske vrijednosti te kao odličan izvor vlakana i minerala.

Foto: Savjetodavna služba
  • 656
  • 52
  • 0

U organizaciji Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave Hajdina, u Varaždinu su održani 4. Dani hajdine.

Članovi udruge su u narodnim nošnjama demonstrirali ručnu žetvu heljde na polju, vezanje u snopove i vršidbu, na način kako su to seljaci nekada radili. Nakon toga, prezentirani su pokusi s heljdom, provedeni na OPG-u Pocedulić iz Varaždina u suradnji sa Savjetodavnom službom i Varaždinskom županijom.

Sjemenska proizvodnja heljde

"Pokusi su rađeni s nekoliko primki heljde, odabranih iz reselekcije domaće sorte bednja. Cilj je bio utvrditi i opisati, prema fenotipskim i genetskim svojstvima, tu sortu i uvrstiti je na sortnu listu. S obzirom na sve veći interes proizvođača za uzgoj heljde, ali i proizvodnju domaćih specijaliteta od nje, kao što su hajdina kaša, gibanek i koščičjak, namjera nam je i registrirati domaće proizvođače za sjemensku proizvodnju heljde", kaže Mara Bogović iz Savjetodavne službe.

Na ovaj način svi sudionici ove manifestacije pridonose ponovnoj zastupljenosti heljde u plodoredu na našim poljima, kao vrijedne krušarice za proizvodnju domaćih specijaliteta.

Foto: Savjetodavna služba


Povezana biljna vrsta

Heljda

Heljda

Sinonim: hajda, hajdina, ajda, eljda, jelda | Engleski naziv: Buckwheat | Latinski naziv: Fagopyrum esculentum Moench.

Heljda je vrlo stara krušarica porijeklom iz Azije. Uzgaja se zbog zrna koje je dobro probavljivo te služi i kao dijetalna hrana. Zbog sličnosti u kemijskom sastavu zrna kao i... Više [+]

Tagovi

Hajdina Varaždin Zbelava Kučan Heljda OPG Pocedulić Savjetodavna služba Varaždinska županija Primke heljde Sorta Bednja Sortna lista Hajdina kaša Gibanek Koščičjak Sjemenska proizvodnja Mara Bogović Plodored Krušarica


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]