Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWSponos
  • 31.07.2017. 12:00

Razlog za zadovoljstvo: prinosi uljane repice i do 5 t/ha!

Tomislav Funtek iz Dugog sela počeo je s 20 hektara, a danas na 250 ha uzgaja uljanu repicu, pšenicu, kukuruz i soju. Visoke prinose zahvaljuje KWS-ovim hibridima.

  • 8.641
  • 428
  • 0

Tek oženjeni 29-godišnji Tomislav Funtek, umjesto da svoju Valentinu odvede na medeni mjesec, nakon fešte koja je trajala cijelu noć, odmah sutradan se vratio u polje raditi. "A što ću drugo, sedmi je mjesec, a onda je najviše posla". Na njegovu sreću supruga Valentina je također agronom i cijeli život s roditeljima radi na zemlji pa dobro shvaća da kad dođe vrijeme žetve Tomislav je na poslu od jutra do mraka:

"Pa teško je, ali znam da sve to radi za nas i za našu obitelj. Uostalom, toliko smo dugo godina zajedno i nitko mi ne može reći da nisam znala što me čeka", smije se simpatična Valentina.

Budućeg tatu smo upoznali u njegovom domu u Dugom selu za vrijeme kratkog predaha od rada na polju. Srpanj je, a upravo je to vrijeme kad ratari najviše rade - treba obaviti žetvu, a i obrada, gnojidba i uređenje tla obavlja se "dok je još kombajn na njivi". Tomislav je za razliku od drugih mladih ljudi uvijek znao da će život provesti na zemlji, kao ratar.

Uljana repica, pšenica, kukuruz i soja

"Neko vrijeme u srednjoj školi sam razmišljao o mljekarstvu, ali nakon što je taj sektor svake godine bio sve lošije i lošije, zaključio sam da je najbolje da se okrenem ratarstvu", kaže nam.

Tomislav sa suprugom Valentinom

Iako su djed i baka uvijek radili na polju, Tomislavovi roditelji nisu, pa je on dok je bio mlađi koristio svaku priliku kako bi se kod susjeda popeo na traktor: "Vjerojatno sam im bio jako dosadan, ali to mi je pomoglo da vidim što želim raditi", smije se.

Na 250 ha Tomislav uzgaja uljanu repicu, pšenicu, kukuruz i soju. "Imam 64 ha uljane repice, 45 ha pšenice, 50 ha kukuruza i 85 ha soje". Trenutačno ima jednog stalno zaposlenog, a kad je najteže u poslu mu pomognu i članovi obitelji. Službeno se ratarstvom počeo baviti 2006. godine kada je registrirao svoj OPG.

KWS je došao na naše tržište baš u trenutku kad sam se ja poočeo baviti poljoprivredom. Imam njihovu repicu i kukuruz i jako sam zadovoljan, osobito kad je riječ o repici za koju smatram da je uvjerljivo najbolja na tržištu, kaže Tomislav.

"Počeo sam s 20 hektara i u nekoliko godina došao do 250, od čega je 25 moje, a ostalo u zakupu od države s ugovorima na pet, deset i dvadeset godina", pojašnjava. Pitamo Tomislava je li ga strah hoće li mu država produžiti zakup:"Pa to je najgora godina kad se gleda hoće li se produžiti. Ali ja uvijek mislim, na vrijeme plaćam sve svoje dugove, pa nema razloga da mi ne produže".

Uz državnu birokraciju, Tomislavu kao i ostalim ratarima najviše nevolje stvaraju vremenske neprilike.

"Protiv svega se može, ali protiv Boga ne. Eto, samo 2014. četiri puta smo imali poplavu, sve je bilo pod vodom. Sad su stavili neku pumpu koja je malo riješila taj problem", kaže vrijedni ratar, Osim birokracije i vremenskih neprilika, Tomislavu velike nevolje stvaraju i divlje svinje:

"Sve je bilo dobro do 2012. godine. I prije su znale doći, ali bi poharale dva do tri posto usjeva, pa nije bilo tako strašno. Ali te godine su u jednoj noći uništile pola parcele od 11 ha kukuruza i postale stvaran problem", kaže Tomislav dodajući da je, kako bi ih se riješio, na tom području prestao sijati kukuruz i sad je bolje.

"Neko vrijeme sam se bavio mišlju da nabavim električnog pastira, ali nakon što sam čuo iskustva susjeda koji ih više ne može izbaciti iz polja van jer ih je strah struje, odustao sam od toga", navodi.

KWS hibridima do visokih prinosa

Tomislav svake godine kukuruz i pšenicu plasira u Sloveniju, a uljanu repicu i soju na domaće tržište. Zadovoljan je cijenom otkupa, ali kako kaže uvijek može biti bolje. No uz prinose KWS hibrida uljane repice nema straha.

Srpanj je mjesec kada ratari imaju najviše posla

"KWS je došao na naše tržište baš u trenutku kad sam se ja poočeo baviti poljoprivredom. Imam njihovu repicu i kukuruz i jako sam zadovoljan, osobito kad je riječ o repici za koju smatram da je uvjerljivo najbolja na tržištu", kaže on dodajući da od 64 ha uljane repice, na čak 90 posto Tomislav ima KWS hibride - Alvaro KWS, Gordon KWS, Frodo KWS i Hybrirock.

"Posebno sam zadovoljan s hibridom Alvaro KWS koji zadnje dvije godine ima stvarno vrhunske rezultate i koliko ja znam ima najviši potencijal prinosa zrna i ulja po ha. Koliko su dobri KWS hibridi dovoljno govori činjenica da sam ove godine imao prosječni prinos od 4.700 kg po ha, s time da je na nekim mjestima bilo i čak pet tona po ha. Da nije bilo tuče prije dva tjedna, bili bi i bolji", uvjeren je Tomislav.

Osim hibridima, Tomislav je zadovoljan i djelatnicima KWS-a koji su uvijek spremni pomoći: "Njihovi djelatnici su uvijek tu kad vam zatreba pomoć, otvoreni su, educirani, uvijek na raspolaganju za razgovor i nakon ovoliko godina zajedničkog rada postali su prijatelji", hvali Tomislav.

Poput mnogih mladih poljoprivrednika i Tomislav se mislio prijaviti na mjeru 6, potpora razvoju mladih poljoprivrednih gospodarstava, ali kako je nosioc OPG-a duže od 18 mjeseci, ne može.

Banke bi mogle biti otvorenije prema poljoprivrednicima

"Volio bih kad bi se to pravilo promijenilo iako razumijem i ja njih. Ne može se isto gledati mene koji imam OPG već 11 godina i nekog tko je tek započeo." Na mjeru 4 također je zaboravio jer samim ratarima je jako teško proći. Ipak, 2006. i 2008. dobio je poticaj za traktor u iznosu od 490 tisuća kuna.

"Ovako kad čovjek pročita čini se puno, ali zapravo su ti poticaji samo platili kamate banci“, smije se Tomislav. Prije godinu dana Tomislav je isplatio sve kredite koje je imao banci, pa sad lakše diše. "Ali znam da će mi u jednom trenutku biti opet potreban njihov kredit, a tada bih volio kad bi bile male otvorenije prema nama poljoprivrednicima".

KWS-ovi hibridi kukuruza i repice nabolji su na tržištu, kaže Tomislav

Zajedno s dvadesetak kolega Tomislav tradi na pokretanju poljoprivredne zadruge Posavina Moslavina koja bi poljoprivrednicima na tom području trebala pomoći na smanjenju troškova. U međuvremenu, Tomislav će nastaviti dalje raditi se i truditi. Na naše pitanje bi li mladim ljudima bez posla preporučio prelazak u poljoprivredu odgovara:

"Ovo je posao koji zahtijeva velike žrtve i nema slobodnog vremena, a i danas su troškovi puno veći troškovi nego prije 10 godina jer je skočila cijena strojeva, repromaterijala, a otkupna cijena je ostala ista. Potrebna je velika ljubav i volja da bi se započelo. Ako nema toga, onda ništa od razvoja", zaključuje.


Fotoprilog


Tagovi

Tomislav Funtek KWS d.o.o.


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]