Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 14.06.2020. 09:00

Ratari unatoč suši i koroni odradili odličan posao, čeka nas dobra žetva pšenice?

Kako sada izgleda, žetva pšenice proći će vrlo dobro, iako će sigurno, sporadično, biti vremenskih neprilika koje mogu pokvariti to stanje. Izgleda da su unatoč koroni i suši, ratari odradili dobar posao ovoga proljeća.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 989
  • 198
  • 0

Žitnica Hrvatska sprema se za skidanje pšenice, a premda tako nije izgledalo prije samo par mjeseci, stanje ove krušarice prije žetve u Slavoniji, Baranji i Srijemu je dobro. Kako sada izgleda žetva će proći vrlo dobro, iako će sigurno, sporadično, biti vremenskih neprilika koje mogu pokvariti to stanje. No, izgleda da su unatoč koroni i suši, ratari odradili dobar posao ovoga proljeća. Naravno, uvjet je bio i da dobro obave posao u jesen.

Od svih ozimih kultura, mora se istaknuti da je pšenice i ječma zasijano više nego prijašnjih godina, a nešto manje tritikalea. Ovih dana iImali smo puno oborina, samo da ih ne bude i previše. Bilo je problema i u onim danima u travnju kada je nedostajalo vlage, ali pšenica je izašla i, kako smo čuli na terenu, očekujemo dobar urod i solidnu kvalitetu. Cijena je određena mnogim čimbenicima. Vjerojatno ratari neće biti zadovoljni kao uvijek, ali trebalo bi biti na razini prethodnih godina.

Rusija zabranila izvoz, moguća veća cijena domaće pšenice?

Ima jedna situacija koja će možda domaćoj pšenici podići cijenu na našem tržištu, a to je činjenica da je Rusija zabranila njezin izvoz. Oni su najveći izvoznici, ali se s pravom boje nove korona krize na jesen i ne daj bože da nemaju pšenice na zalihama. Ako je potražnja veća, cijena će biti veća. Ipak smo mi uvoznici pšenice više nego li izvoznici. Stručnjaci. a i teren kaže, pšenica je dobra. K tome, na našim je njivama uglavnom hrvatski sortiment.

"Išli smo u Gradište na dane polja sorti pšenice i kad usporedim s mojim krajem, za sada je dosta dobro. Oko 20% manji prinos će biti u odnosu na prošlu godinu", rekao nam je Josip Zmaić, ratar iz Starih Perkovaca i koji je napomenuo da su zbog suše, a i krize uzrokovane koronom imali znatno veće troškove proizvodnje. Razmišlja on da bi bilo i lijepo da se država za ovu godinu odrekne troškova zakupa državne zemlje.

HPK: Otkupna cijena pšenice ne bi trebala biti manja od 1,20 kn po kilogramu

"Posijali smo pšenicu negdje oko 10. listopada nakon predsjetvene gnojidbe. Sada je u dobrom stanju. Obavili smo dvije zaštite od bolesti", rekao nam je i Marin Kulaš iz Vrpolja.

Da izgleda bolje, slaže se i dr.sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave zagrebačkog Bc Instituta. "U ovom trenutku ozimi usjevi, nakon što su dobili kiše u dovoljnim količinama koja se nestrpljivo iščekivala jer situacija je bila dosta zabrinjavajuća, izgledaju puno bolje. Zima koja je bila blaga, kao i činjenica da u prva četiri mjeseca kad ozimi usjevi prolaze ključne faze razvoja nije bilo oborina, ostavili su traga i posljedice i vidjet ćemo do kraja vegetacije kako će se situacija razvijati, ali mišljenja smo da se ove godine možemo nadati samo prosječnim proizvodnim rezultatima". 

Očekuju i do devet tona po hektaru 

Već više od četiri desetljeća u Gabošu kod Vinkovaca ratarstvom i proizvodnjom pšenice bavi se i Đorđe Runjanin koji je prošle jeseni posijao 65 jutara pšenice. "Od pšenice najviše sijem osječku kraljicu i u odličnom je stanju. Nakon tri zaštite očekujem i do devet tona po hektaru", kaže Runjanin.

Luka Kolarević iz srijemskog sela Ilača također je zadovoljan stanjem pšenice. "Sijali smo BC Mandicu i BC Opsesiju, a ove godine stanje je veoma dobro, ali su malo ječmovi lošiji. Sjetvu smo obavili krajem listopada i početkom studenog i uz propisanu gnojidbu", kaže Luka koji ističe da je kod njih bila dovoljna samo jedna zaštita, a inače moraju obaviti dvije.

Miroslav Knežević, direktor Agro-Tovarnika na krajnjem istoku Hrvatske također ističe da je usprkos svemu stanje pšenice dobro. Dodaje da su kao organizatori proizvodnje i kooperacije spremni za žetvu pa i prihvat pšenice. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Pšenica Slavonija Srijem Baranja


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.