Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 17.09.2019. 14:00

Ratari se nadaju ceni od 18 dinara po kilogramu kukuruza

Mnogi poljoprivrednici još uvek nisu počeli sa berbom kukuruza. Kako objašnjavaju, čekaju da se vlaga smanji. Ocenjuju da bi kukuruz po kilogramu trebalo da košta najmanje 18 dinara.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 409
  • 56
  • 0

Na oglednom polju Instituta Tamiš organizovan je tradicionalni Dan polja. Poljoprivrednici su se upoznali sa time kako hibridi kukuruza reaguju na velike količine padavina. Posebno je skrenuta pažnja na to koliko su hibridi kukuruza otporni na jake udare vetra s obzirom na to da je u južnom Banatu česta pojava jakih vetrova.

Kukuruz "osmak" i do deset puta skuplji od industrijskog

Ova godina je bila dobra za kukuruz

Na ovoj manifestaciji izneti su podaci i o količini prinosa hibrida kukuruza za ovu godinu. U Institutu Tamiš ocenjuju da je ova sezona kukuruza bila dobra a, kako navode, prinosi su oko devet i po tona po hektaru. Berba ove žitarice je počela sporadično, a u tom Institutu smatraju da bi je trebalo intenzivirati.

Savetodavac Instituta Tamiš u Pančevu Bogdan Garelić navodi da ne bi trebalo više čekati i da treba ubrzati berbu.

"Ne znam šta se čeka, ovo nisu neke vlage i sam izbor hibrida na poljima govori o hibridima kasne grupe 300, 400 i grupe 500 do kasne grupe 600, koji dominiraju u setvenoj strukturi i oni imaju karakteristike brzog otpuštanja vlage. Ova nagla promena zelenih kukuruza u zrele kukuruze, ne znači da je došlo do naglog smanjenja prinosa," navodi Garelić.

Siliranje kukuruza - koji je najbolji momenat za početak

Razlozi za odlaganje berbe vlaga i to što cena još uvek nije poznata?!

Mnogi poljoprivrednici još uvek nisu počeli sa berbom kukuruza. Kako objašnjavaju, čekaju da se vlaga smanji. Neki od njih navode da nisu počeli sa berbom i zbog toga što otkupna cena kukuruza još uvek nije poznata. Ocenjuju da bi kukuruz po kilogramu trebalo da košta najmanje 18 dinara.

"Jedan od uslova je vlaga drugi je otkupna cena i sam otkup pošto neki otkupljivači nisu izašli sa cenama i čekamo njihov odgovor pa da krenemo u taj posao," navodi poljoprivrednik iz Omoljice Marko Žegović.

Poljoprivrednika iz Pančeva Lazara Šušnjara više brine cena kukuruza nego prinos."Najviše nas brine cena, ne toliko prinos. Trebalo bi da bude bar blizu 20, znači bar dva, tri dinara veća od ove ponuđene da bi nam nešto i ostalo," kaže Šušnjar.

Poljoprivrednik iz Crepaje Stevan Radovančev navodi da je još uvek prisutna vlaga i da je visoka. "Mislim da će raniji rokovi setve biti bolji, došao je onaj period kada je bilo toplo i oni koji su kasnije sejali, mislim da klip nema čvrstinu, vije se, nije napunio zrno kako treba, presekla ga je vrućina. Tako da ništa ne znamo dok ne krenemo sa poslom. Visoke su vlage još uvek od 18 do 30 u zavisnosti od hibrida i od roka setve," ističe Stevan Radovančev, poljoprivrednik iz Crepaje.

Kukuruz zauzima oko 88.000 hektara obradivog zemljišta u četiri Opštine južnog Banata i to u Opovu, Kovačici, Pančevu i Alibunaru, prenosi RTV.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Kukuruz Hibridi kukuruza Prinosi kukuruza Bogdan Garelić Marko Žegović Lazar Šušnjar Stevan Radovančev


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer