Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mineralno đubrivo
  • 11.02.2022. 12:00

Ratari prinuđeni - manje đubriva u prihrani i redukovana obrada?

Pojedini poljoprivrednici u Vojvodini će zbog visokih cena đubriva, smanjiti njihove količine u prihrani, drugi pak neće rizikovati da dovedu prinos u pitanje, ali se zato nadaju višoj ceni žitarica.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 290
  • 159
  • 0

Mineralno đubrivo koje će se u Srbiju uvoziti bez carine i koje će biti jeftinije za 10 do 15 posto neće stići za prihranu pšenice, pa će koristi od ovog uvoza ratari imati tek kod prolećnih useva, piše Hrvatska riječ.

Za godinu dana mineralna đubriva poskupela su čak trostruko. U poslednjoj januarskoj nedelji na Produknoj berzi u Novom Sadu ureom se trgovalo po ceni od 865 evra po toni, a AN-om (amonijum nitrat) po ceni od 725 evra za tonu. U poređenju sa istim razdobljem prošle godine urea je skuplja čak za oko 260 odsto. Ratari još prave kalkulacije, jer bez đubriva nema ni dobre proizvodnje, ali ipak važu koliko će, zbog visokih cena, štedeti na đubrenju. Vremena za računjanje nemaju puno jer je već momenat za prihranu pšenice, a efekti dozvoljenog uvoza đubriva bez carine osetiće se tek u martu.

Đubrivo u zamenu za pšenicu i suncokret

Pred početak ovogodišnje setve ratare u Sremu itekako brine poskupljenje važnih inputa u setvi, pre svega mineralnog đubriva i dizel goriva. Željko Paulić iz Nikinaca zajedno sa Nikolom Dragičević obrađuje više od 10 hektara zemljišta.

Za nedelju dana stiže oko 1.000 tona đubriva za ratare Braničeva - postignut dogovor

"Ako se ništa ne promeni, upitno je u kojoj količini će poljoprivrednici koristiti veštačko đubrivo. Površine u našim atarima su zasejane pšenicom na prošlogodišnjem nivou, ali nije bačeno đubrivo. Polovinom februara počinje prihrana i mislim da će tada mnogi poljoprivrednici smanjiti unos. Neki će to pokušati nadoknaditi folijarnom prihranom (granulisanom). S ovim cenama đubriva i dizela cena ovogodišnjeg roda pšenice bi trebalo da bude veća za 40 do 50 odsto", ističe Paulić i dodaje da setvene površine ne mogu da smanje jer ima dosta poljoprivrednika koji su vezani kreditima, ali ako ostanu ovakve cene, uzimaće od otkupljivača i zadruga đubrivo u zamenu za pšenicu i suncokret ovogodišnjeg roda.

"Što se tiče poskupljenja naftnih derivata, mislim da će se zbog visoke cene ići na redukovanu obradu zemljišta."

Nema prinosa bez ulaganja

Siniša Dermišek iz Sota obrađuje oko 70 jutara zemlje. Ovog proleća planira setvu kukuruza, suncokreta i soje. Uprkos poskupljenju veštačkog đubriva i dizela kaže da će raditi kao i prethodnih godina.

"Cene đubriva i dizela su znatno skočile i to nas je dodatno opteretilo. Nepojmljivo nam je da je metar uree 100 evra. To je izuzetno visoka cena kojoj se nismo nadali. No, i pored visokih cena nećemo smanjivati unos, jer smo svesni da bez ulaganja u proizvodnju ne možemo očekivati ni dobre proizvodne rezultate. Nadamo se da će zbog skoka cena đubriva i dizela i cena žitarica biti veća", kaže Dermišek.

Za ovogodišnju setvu pšenice, rod 2022. naplatiti 25 dinara po kilogramu?

Iste brige brinu i ratari u Bačkoj.

"Mineralno đubrivo skuplje je sada tri puta, poskupljenja više ni ne računamo. Još se tačno ne zna koliko će biti cena i pod kojim će se uslovima dobavljati, na njive ga bacati moramo, a koje će to količine biti zavisiće od ponuđenih cena", kaže Stipan Đipanov iz Monoštora koji obrađuje oko 50 hektara zemlje.

Ipak ozbiljni proizvođači primeniće punu agrotehniku, svesni da od ulaganja u proizvodnju zavise i krajnji rod. Sada je cena soje 75 do 80 dinara po kilogramu i ko ju je sačuvao i sada je prodaje moći će da istrpi sadašnju cenu. Ratari koji nemaju akumulaciju i koji moraju da se zadužuju sa novom proizvodnjom mogu biti u problemu, jer je neizvesno kakve će cene biti u vreme berbe i žetve, smatraju stručnjaci. 


Tagovi

Mineralno đubrivo Azotno đubrivo Krediti Ratari Redukovana obrada Cene Nikola Dragičević Siniša Dermišek


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]