Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pregled usjeva
  • 12.03.2022. 09:00

Ratari, moguća je prisutnost repičine pipe - obavite preglede uljane repice

Pregled površina uljane repice treba vršiti u toplijem dijelu dana, upozorila je dipl. ing. agr. Marija Kuprešak iz Uprave za stručnu podršku pri Ministarstvu poljoprivrede. Kada ići u tretiranje?

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 325
  • 62
  • 0

Iz Uprave za stručnu podršku pri Ministarstvu poljoprivrede preporučili su ratarima da obave pregled površina zasijanih uljanom repicom zbog moguće prisutnosti velike repičine pipe (Ceutorhynchus napi) i male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactylus).

"Proteklih dana su bile niže temperature, a tako se očekuje i idućih nekoliko dana, zbog toga pregled površina uljane repice treba vršiti u toplijem dijelu dana", upozorila je dipl. ing. agr. Marija Kuprešak na internetskim stranicama Uprave.

Kako napominje, tretiranje se obavlja kada se vizualnim pregledom uoči kritičan broj ovih štetnika. On za veliku repičinu pipu iznosi jedna pipa na pet biljaka ili 10-20 pipa po žutoj lovnoj posudi. Dok je za malu repičinu pipu jedna na 40 biljaka.

Koje insekticide koristiti?

Također, savjetuje da se tretiranje provodi u toplijem dijelu dana, uz obavezno pridržavanje uputa proizvođača koje se nalaze na etiketi. Prema FIS bazi dozvoljena sredstva za zaštitu od ovih štetnika u uljanoj repici su Karate zeon, Sumialfa 5 FL, Decis, Poleci plus, Mospilan 20 SG i Mospilan 20 SP.

Gdje pronaći informacije o registraciji, korištenju i namjeni pesticida? U FIS bazi

"Ambalažu treba zbrinuti na propisani način do trenutka organiziranog odvoza, a nemojte zaboraviti voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja", podsjećaju iz Uprave za stručnu podršku.

Inače, ovi insekti imaju sivkastu boju tijela. Velika repičina pipa ima crne noge, naraste tri do četiri milimetra, a mala ima narančaste noge i naraste od 2,5 do 3,5 mm. Ličinke obje vrste su bijele boje sa smeđom glavom. Razvijaju jednu generaciju godišnje, a prezimljuju u obliku odraslih i to najčešće u zemljištu.

Velike pipe rade i veće štete

S hranidbom kreću tijekom travnja dok su najaktivnije i najštetnije u doba cvatnje uljane repice. Odrasle pipe se kratko vrijeme hrane rubovima listova te žilama na naličju listova i peteljkama. Međutim, najviše štete prave ličinke i ženke prilikom polijeganja jaja bušeći hodnike u stabljici, peteljkama i žilama. 

Mala pipa je brojnija, ali ličinke velike prave veće štete. Naime, kada velika položi jaja u biljku, stabljika se krene deformirati, tkivo unutar stabljike puca, a time se otvara napadu uzročnicima različitih bolesti kao što su siva plijesan, bijela i suha trulež, crna pjegavost. 

Istovremeno, mala pipa jaja polaže u peteljku i žile listova. Oni nakon toga odumiru i otpadaju, smanjuje se mogućnost fotosinteze i hranjenje biljke što dovodi do smanjenja prinosa.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Repina pipa Pregled usjeva Uljana repica Marija Kuprešak Zaštita bilja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?