Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 03.07.2013.

Ratari bi se trebali snaći i pronaći menadžere za prodaju pšenice

Farmeri sramotnom drže najavu prema kojoj će cijena pšenice iznositi 1.05 kuna po kilogramu

Foto: RBStock.com
  • 1.231
  • 61
  • 0

Prvi otkosi pšenice u Slavoniji su pali, a njezina cijena još nije “pogođena”. Farmeri sramotnom drže najavu prema kojoj će ona iznositi 1.05 kuna po kilogramu.

- Sve ono što se u Hrvatsku uvozi sigurno je skuplje od toga, a nije ovakve kvalitete. Sigurno će cijena biti veća nakon žetve jer to se dogodilo i lani. U okruženju nema dovoljno pšenice nego se tako obmanjuje javnost kako bi se naštetilo domaćoj proizvodnji i proizvođačima - poručio je danas pred novinarima Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB).

Pod ovom najvažnijom krušaricom u Hrvatskoj je zasijano nešto više od 180.000 hektara. No, prema seljačkoj računici s tih se površina neće skinuti milijun tona. Razloge pripisuju velikoj količini oborina zbog čega su u proljeće imali velikih problema s prihranom, a onemogućile su i ulazak strojeva u njive. - Ne treba slušati niti onoga koji prodaje jer mi, proizvođači želimo što veću cijenu, a onaj koji otkupljuje što manju. No, ona treba biti realna. Stoga u ovom trenutku ona ne smije biti niža od 1,35 kuna po kilogramu jer ne vjerujem ni da će prinos po hektaru biti veći od pet tona - kalkulira Laslo.

Žalosti ga činjenica što seljaci ne znaju kako se na svjetskim burzama kreću cijene ove krušarice jer se primjerice u Mađarskoj ona trži po 1,40 dok ju francuski farmeri mogu prodati po 1,70 kuna.

- Ratari bi se trebali brzo snaći i pronaći menadžere koji će za njih raditi. Kod nas zadrugarstvo, na žalost, nije razvijeno kao u Americi. Hrvatska poljoprivredna komora više ne funkcionira, predsjednik je samoinicijativan, a to je politička tvorevina koja kao takva ne može opstati. No, ona je potrebna poljoprivrednicima - dodao je napominjući kako se kupcima iz Francuske ne možemo nadati, ali da se trebamo okrenuti tržištu Kosova i Austrije, odnosno zemaljama koje su nam bliže.

- Ako se ne budemo organizirali, uvijek ćemo doživjeti ovakvu sudbinu. Komora je trebala biti inicijator svih sastanaka, dogovora, stručnog osposobljavanja ljudi. Vrijeme nas je ove godine preteklo, pa treba naći neki kompromis jer smo proizvodili u Hrvatskoj, a prodajemo u EU - rekao je agronom Marko Vučemilović - Šimunović prema kojemu sitni i razjedinjeni proizvođači nemaju šansu nositi se s velikim tvrtkama koje diktiraju tempo. Prema stručnim izračunima, poljoprivrednik po hektaru zasijane pšenice godišnje uloži od 5000 do 8000 kuna, ovisno o tome je li u zakupu.

- Jedina preporuka: stvorite udrugu koja će imati glavu i rep - poručio im je.

Foto: RBStock.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Domaća proizvodnja Zadrugarstvo Antun Laslo Menadžeri

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]