Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Europi
  • 27.05.2022. 15:00

Rastuća suša u dijelovima Europe uznemiruje međunarodno tržište - tko je najviše pogođen?

Bit će neophodne značajne padaline kako bi se izbjegao daljnji gubitak prinosa, a prognoze nisu obećavajuće

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.800
  • 167
  • 0

Izvješće službe Europske Unije za praćenje usjeva (JRC MARS), nije obećavajući. Pokazuje da su tijekom promatranog razdoblja od 1. travnja do 15. svibnja vremenske prilike bile obilježene sušom i nedostatkom vlage u tlu. Zbog toga su prognoze prinosa ozimih usjeva revidirane naniže na razini EU, ali ostaju iznad petogodišnjeg prosjeka, a što se odnosi na ovogodišnju žetvu pšenice, ječma i uljane repice u EU.

Rastuća suša u dijelovima Europe uznemirila je međunarodno tržište koje se već bori s gubitkom žitarica. Najviše su pogođena europska žitorodna područja, a posebno ozimi usjevi pšenice i ječma. Francuska, Danska, Njemačka, Poljska, Slovenija, Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Grčka su izložene toplinskom valu, a rezerve vlage u zemljištu su niske. Takvo stanje negativno utječe na očekivane prinose.

Očekuje nas vrelo ljeto, tuča i olujno nevrijeme

Stoga je u mjesečnom izvješću, MARS smanjio prognozu prinosa meke pšenice u EU za 2022. godinu na 5,89 t/ha sa 5,95 t/ha predviđenih prošlog mjeseca što je smanjenje od jedan posto, a dva posto niže od pokazatelja iz 2021/22 sezone. Smanjena je i prognoza za ozimi ječam na 5,78 t/ha i za jari ječam na 4,18 t/ha sa 4,31 t/ha.

Prognoza prinosa kukuruza je promijenjena sa 7,91 t/ha na 7,92 t/ha, suncokreta s 2,38 na 2,39 t/ha. Za uljanu repicu prinos je umanjen s 3,19 na 3,17 t/ha, a prognoza za soju je ostala na razini od 2,99 t/ha.

Bit će neophodne značajne padaline kako bi se izbjegao daljnji gubitak prinosa, a prognoze nisu obećavajuće. Sve ukazuje da će se u periodu lipanj - kolovoz u područjima uzgoja ozimih usjeva nastaviti toplije i sušnije vremenske prilike od uobičajenih. Stručnjaci upozoravaju da su vremenske prognoze za tjedan do 28. svibnja pokazale manje od tri dana s padalinama iznad 5 mm diljem Europe.


Tagovi

MARS Vremenska prognoza Suša Prinos Žitarice Padaline


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.