Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup boba
  • 10.02.2023. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Novi Senkovac

Raste potreba za bobom - brojne su prednosti uzgoja

Veljača je pravo vrijeme za sjetvu boba. Tvrtka NutriS Farm d.o.o. iz Novog Senkovca i ove godine traži kooperante, a kako nam kažu, trenutno ih imaju 250.

Foto: NutriS Farm d.o.o.
  • 4.069
  • 496
  • 0

Bob je kultura koja oplemenjuje tlo i jedna je od rijetkih koja više ostavlja u tlu nego što iz njega iznosi. Time osigurava značajan udio hranjiva za sljedeću kulturu koja može biti postrna sjetva, a može biti i izvrsna pretkultura za sjetvu pšenice i ostali plodored.

Osim hranjiva, poboljšava udio humusa i vodo-zračni režim tla. Iz najnovije europske tvornice za proizvodnju proteinskih izolata boba NutriS Farm d.o.o. kažu nam da su primijetili izvrsnu priliku koja se otvara kao mogućnost zelene gnojidbe.

"Prilikom skidanja usjeva ipak mali udio zrna padne na tlo i ako mu se doda neka žitarica (raž, pšenica, ječam, tritikal….) i to se sve plitko unese u tlo reduciranom obradom, dobivamo gusti zeleni pokrov i još dodatnu fiksaciju dušika", pojasnili su.

Sve to, dodaju, uklapa se u nove sheme potpora gdje bob ima cijeli niz mogućih i dodatno pridonosi kao kultura s većim bodovanjem kod zakupa poljoprivrednog zemljišta. 

Korijen boba

"Ukupno gledano pokazao se kao super kultura. Može se sijati ozimo i jaro, spada u najjače fiksatore dušika, vrlo robusna biljka koja se lako proizvodi i ne zahtijeva posebnu mehanizaciju i izvrstan je za povećanje dušika u tlu", nabrajaju samo dio benefita ove mahunarke.

Prinosi od dvije do tri tone po hektaru

Veljača je pravo vrijeme za njegovu sjetvu, a krajnji rok za to je oko 15. ožujka. Naime, tvrtke NutriS Farm d.o.o. iz Novog Senkovca i ove godine traži kooperante. A kako nam kažu, trenutno ih imaju 250.

"Prošle smo sezone ugovorili 2.200 hektara, a prinosi su se kretali od dvije do tri tone po hektaru", ističu iz ove tvrtke.

Kako pojašnjavaju, ovogodišnja otkupna cijena vezana je na burzovnu cijenu i definirana ugovorom koji se sklapa s kooperantima. Garantiraju minimalnu isplatu zaštitne cijene od 0,5 €/kg, a maksimalna cijena ovisi o stanju na burzama za vrijeme žetve.

Uz to definirane su i tri premije. Naime, dodatan iznos moguće je postići za vjernost, ekološku proizvodnju ili za udio proteina veći od 30 posto u urodu. "Sve navedene premije su kompatibilne, mogu biti ostvarene te se ne isključuju međusobno", istaknuli su iz NutriS Farm-a.

Koje uvjete kooperanti moraju ispuniti?

Prema Ugovoru, kooperant mora imati pravo korištenja zemljišta na kojem se sije bob i obvezan je osigurati usjev. 

Prinosi su se lani u prosjeku kretali od dvije do tri tone po hektaru

Dodatno, oni subvencioniraju prijevoz u slučaju da je kooperant udaljen više od 50 kilometara od tvornice. Minimalna površina nije predefinirana, ali je poželjno da ista bude minimalno jedan hektar zbog rentabilnosti proizvodnje i troška prijevoza uroda do otkupnog mjesta.

Radi optimalnih rokova sjetve, ugovori za jari bob sklapaju se do kraja veljače 2023. godine.

Planiraju postići proizvodnju na 20.000 ha

"Izrazito smo zadovoljni dosadašnjim poslovanjem jer je ovo nova proizvodnja i veliki je interes tržišta za našim finalnim proizvodima. Imali smo izazovan period kod oblikovanja kooperacije s farmerima, jer je za njih bob bio potpuna nepoznanica i nova kultura", napominju iz ove tvrtke.

Međutim, dodaju da imaju izvrsne kooperante koji su brzo prepoznali sve prednosti ove kulture, a bili su spremni isprobavati i različite agrotehnike kod sjetve i uzgoja što je kod nekih dovelo do rekordnih prinosa od šest tona po hektaru.

Plan je povećanje proizvodnih površina

Plan im je, kažu, povećanje proizvodnje s kooperantima u proizvodnji boba do 20.000 hektara. "To je naš maksimalni kapacitet pogona za preradu, a već sada imamo osigurano tržište za sve količine proizvoda", zaključuju iz ove tvrtke.

Za više informacija možete im se obratiti na broj 099/ 547-6685, ili e-mail: info@nutris.hr. Također, svi zainteresirani pozvani su ispuniti donji obrazac.

 


Tagovi

NutriS Farm Otkup boba Uzoj boba Kooperanti Cijene Premije Prinosi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

NutriS Farm d.o.o.

Varaždinska 68, 33520 Novi Senkovac, Hrvatska
tel: +385 99 547 6685, e-mail: info@nutris.hr web: http://www.nutris.farm/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P