Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena
  • 19.12.2020. 18:00

Raste cijena pšenice - razlog ruski porez na izvoz?

Cijene pšenice su na europskom terminskom tržištu u tjedan dana porasle za oko 10 eura po toni. Rastu i kod ostalih žitarica.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 1.728
  • 308
  • 0

S nešto manje od 211 eura po toni, cijene su dosegle najvišu razinu u posljednja 4 tjedna i porasle za oko 10 eura u roku od sedam dana. Posljedica je to odluke Rusije da uvede kvote za izvoz žitarica, ali i porez na izvoz pšenice, nakon što je predsjednik te države, Vladimir Putin prozvao vladine dužnosnike i igrače na tržištu zbog porasta cijena osnovnih namirnica.

Ratari i prerađivači hrane dugo su tražili uvođenje izvoznog poreza na pšenicu jer su na njihovom tržištu cijene kruha, brašna, ali i biljnih ulja, šećera te sličnih proizvoda naglo porasle zbog vrlo visokog izvoza, dok su prihodi proizvođača drastično pali tijekom koronakrize.

Na međunarodnom tržištu te žitarice ove će mjere vjerojatno snažnije usmjeriti potražnju prema drugim izvoznicima poput Australije, Kanade, SAD-a, a možda i prema Europi te istovremeno osigurati visoke vrijednosti, prognozira agrarheute.

Rast i u SAD-u

Tako su na veletržnici i izvoznoj luci u Hamburgu cijene krušne pšenice porasle na 212 eura po toni krajem prošlog tjedna, što je porast od 6 eura u samo dva dana. Porasle su i na terminskom tržištu u Chicagu za 0,8%, javlja reuters.

Nadalje, ruska služba Sovecon prošli je tjedan smanjila prognozu za novu žetvu pšenice 2021. godine i izvijestila o najgorem stanju ozime u posljednjih deset godina. Isprva je bilo očekivano da će prinosi biti 81 milijuna tona, a sada su smanjeni na 76,8 mil. t.

Rastu cijene i ostalih žitarica

Prema nekim procjenama porez bi mogao biti od 25 do 27,3 dolara po toni. Osim izvozne za pšenicu, planira se u ukupnu kvotu uključiti i izvoz raži, ječma i kukuruza. Prema trenutnom statusu, ukupna kvota za razdoblje od 15. veljače do 30. lipnja trebala bi se odnositi na ukupno 17,5 milijuna tona žita, kao što je ranije bilo predloženo. 

Međutim, ne bi trebala postojati izvozna carina za raž, ječam i kukuruz. Ako količina izvoza premaši kvote, porez na žito iznosit će do 50% carinske cijene, ali ne manje od 100 eura po toni.

Cjenovne ponude za ječam u luci Hamburg u petak su iznosile 181 eura po toni, što je za 1 euro više nego početkom tjedna. Za raž je ponuđeno 173 eura, 2 više nego početkom tjedna. Cijene kukuruza na europskom terminskom tržištu u petak su pale na 191 euro, dok su početkom tjedna porasle za 7 eura.


Tagovi

Cijene Cijena pšenice Rusija Izvoz Tržište


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]