Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 12.04.2022. 18:00

Raste cijena kukuruza: Slijedi li nestašica?

Blokada luka u Crnom moru, nove sankcije Rusiji koje će utjecati na opskrbu i cijene energije, i suša u dijelovima svijeta djeluju na tržište.

Foto: Depositphoto/alivio
  • 6.747
  • 434
  • 0

Na svjetskom i europskom tržištu rastu cijene kukuruza. Najveći utjecaj ima smanjena proizvodnja i izvoz iz Ukrajine. Za Europu to znači nestašica ove žitarice, a koja će se produžiti u narednu godinu, piše Agrarheute.

Blokada luka u Crnom moru, nove sankcije Rusiji koje će utjecati na opskrbu i cijene energije, i suša u dijelovima svijeta djeluju na tržište, njegovu opskrbljenost i cijene.

Njegov će uvoz biti ograničen, a Europska komisija očekuje da će se smanjiti na samo 9 milijuna tona iduće sezone, s 14 milijuna tona u tekućoj tržišnoj godini 2021/21.

Nestašica je samo uvod u još jedan rast cijena žitarica. Uvoznici moraju tražiti druge dobavljače da pokriju svoje uvozne potrebe.

Ukrajina glavni dobavljač za EU

Benoît Fayaud, tržišni analitičar u Strategie Grains navodi da jedna od posljedica može biti vrlo teška globalna situacija s opskrbom. Već je postojala mala ponuda u EU u marketinškoj godini 2020/21., a za tekuću sezonu 2021/22. analitičari su očekivali znatno bolju situaciju.

Prema podacima EK, zemlje članice EU su do 3. travnja uvezle oko 12,2 milijuna tona kukuruza. Glavni dobavljači su bili Ukrajina sa 6,7 mil. t (55 posto), Brazil sa 3,3 mil. t (14 posto), Kanada i Srbija, svaka s preko 600.000 tona te Rusija s 370.000 tona. Najveći kupci bili su Španjolska s 4,9 milijuna tona, Nizozemska 2,2 mil. t, Portugal 1,2 mil. t, Italija 1,1 mil. t i Irska sa 690.000 tona.

Ukrajinske luke su zatvorene (Foto: Depositphotos/ALesik)

Neravnomjerna opskrba

Njemačka je kupila 40.000 tona od trećih zemalja i Ukrajine. Većina uvoza u toj zemlji dolazi iz Rumunjske i Francuske. Od kraja veljače transport ukrajinskih žitarica je gotovo potpuno blokiran, a napori da se dio toga izvuče cestom ili željeznicom vjerojatno će biti vrlo neadekvatni. Fayaud kaže da je ova situacija otkrila slabosti tržišta, deficit između domaće ponude i potražnje, koji je u prosjeku iznosio oko 13,5 milijuna tona posljednjih godina.

Istovremeno su cijene ukrajinskog kukuruza pale zbog velikih zaliha i nemogućnosti izvoza. Razlog je taj što se trenutno može izvoziti samo željeznicom preko zapadne granice. Prema apk-informu, cijene za isporuku na poljskoj granici kretale su se od 230 do 240 dolara po toni, dok su na granici sa Slovačkom pale na 245-260 $/t. Cijena isporuke preko rumunjske luke Constanta kretala od 300 do 315 $/t.

Kretanje cijena kukuruza na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište > Kukuruz 

Zalihe ove žitarice u zemlji su krajem ožujka iznosile oko 13 milijuna tona.

Krajem prošlog tjedna, kukuruz se isporučivao u izvozne luke u američkom zaljevu po cijeni od 360 dolara po toni. U Francuskoj su kupci morali izdvojiti 415 do 425 dolara po toni.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Cijene kukuruza Zalihe Tržište žitarica Nestašica Transport Opskrba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]