Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pad cijena
  • 22.03.2023. 15:20

Rapidan pad cijena žitarica i uljarica na domaćem tržištu

Ratari su pred proljetnom sjetvom, a cijene žitarica i uljarica bilježe strmoglav pad. Ove godine nam se urušava ratarski sektor?

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 9.087
  • 625
  • 0

Cijena pšenice na domaćem tržištu u samo je dva tjedna s 215, pala na 190 eura za tonu. Rapidan pad znači da se sada trži po 0,19 eura za kilogram ili 1,4 kuna. Na istom iznosu je i kukuruz, dakle 190 €/t koji se prije 14 dana prodavao za 220 €/t. 

"To je ono o čemu govorim već šest mjeseci. O problemu u koje dolazi ratarstvo, a nitko u Ministarstvu poljoprivrede o tome ne vodi računa", komentira nam Mato Brlošić nimalo jednostavnu situaciju na tržištu na kojemu se ne nazire da bi krivulja mogla krenuti prema gore. Upravo suprotno. 

Jasno je, navodi, da će ove godine ratari poprilično loše proći i doista je pitanje isplativnosti same proizvodnje. Istina je da je cijena gnojiva nešto niža, no nisu drugi inputi, a sve to neće pokriti cijena žitarica. 

Pitanje isplativosti proizvodnje 

Kolike gubitke mogu očekivati, da se izvući iz računice na pivarskom ječmu. Naime, tržio se po 2,60 kn/kg, da bi zadnja ponuda bila 1,60 kn/kg. 

"Znači, ostvarit će se prihod do 5.000 kuna manji po hektaru nego lani. Uzmemo li da ćemo uštedjeti na gnojivu 1.000 kuna, gubitak je 4.000 kn/ha", opisuje. 

Pitanje je, zaista, kaže, je li bolje ostaviti praznu zemlju, ne ulaziti u proljetnu sjetvu pa poslije nikome ne biti dužan ili riskirati u situaciji koja već ne izgleda dobro. 

Proljetna sjetva uz jeftinije gnojivo i gorivo, ali skuplje sjeme i zaštitna sredstva

Zakomplicirao ju je dakako rat u Ukrajini pa i Europska komisija koja je dozvolila bescarinski uvoz ukrajinskih žitarica. Iako je ideja bila da će se time omogućiti lakši protok žitarica prema Africi, sve su glasniji prosvjedi poljoprivrednika diljem EU. 

"Što jednom uđe u Europu, tu i ostaje. U još većem problemu od nas su Rumunji i Poljaci, a EU ništa ne poduzima", upozorava Brlošić navodeći da je uz sve navedeno novim programskim razdobljem ZPP-a sustav potpora smanjen za 15 posto. 

Razočarani su ratari i odnosom hrvatskog resornog ministarstva. I dalje se kao sektor broj jedan u problemu navodi stočarstvo koje država sustavno potpomaže. 

"Stočarima su ostale relativno visoke otkupne cijene, a tu je i pad cijene hrane što znači da dvostruko dobivaju", navodi dodajući da su za ratarstvo najavili tek veće potpore za šećernu repu i sjemenski kukuruz, kulture kojih je na našim poljima sve manje. 

Prilagodba na kotacijske cijene

Korektno je, kaže, reći da su prošla i pretprošla godina doista bile dobre za ovaj sektor. No, ove godine ratarima prijeti katastrofa. 

Inače, prema podacima koje je prije dva tjedna iznio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, lani smo proizveli 1,7 milijuna tona kukuruza, a pšenice 970.000 t. Hrvatska je sa žitaricama na razini 160 posto samodostatnosti, a uljaricama 220 posto.

Domaći ratari sad treću godinu imaju mogućnost i ranije ugovoriti otkup prema kotacijskim cijenama, ali kako je istaknuo Relja Kovačić iz Žito d.o.o., interes za to je nešto manji. 

"Nismo tome vični. Još traje vrijeme prilagodbe. Jesenas kad je bila visoka cijena nije se prodavalo i oni koji su se 'igrali', gotovo svi su lošije prošli", kaže nam Brlošić navodeći da sigurno treba proći vrijeme da naši poljoprivrednici nauče više o kotacijama i turbulencijama tržišta. 

Valja dodati i da je prema kotacijskim cijenama na dan 21. ožujka, a koje je objavila tvrtka Žito, pala cijena soje koja je prije 14 dana tržena i do 500 eura/t. Sada je na 480 €/t. A sjetva ratarskih kultura pred vratima. 


Tagovi

Cijena kukuruza Cijena pšenice Pad cijena Mato Brlošić Kotacije cijena Proljetna sjetva Otkup


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)