Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pšenice
  • 11.06.2021. 13:30
  • Vukovarsko-srijemska, Slakovci

Radionica BASF-a: Revysol, Revycare i Systiva - zaštita u svim uvjetima proizvodnje

Najvažnije je da Revysol može biti upotrebljiv u teškim uvjetima. Ne morate gledati koliko je sati, kolika je temperatura i hoćete li sve stići odraditi dok su idealni uvjeti za zaštitu, čulo se na radionici BASF-a.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.543
  • 144
  • 0

Gotovo da nema OPG-a bez pšenice, no zaštita "suhog zlata" nije nimalo jednostavna. Ova kultura izložena je negativnim djelovanjima raznih korova, gljivičnih bolesti i insekata, zbog čega je potrebno kombinirati više različitih proizvoda kako bi se sačuvao i osigurao visok prinos. U zaštiti se treba oslanjati na iskustvo, ali u isto vrijeme biti i mudar da se prepoznaju kvalitetne nove tehnologije i preparati.

"Naš tim stručnjaka je tu da pomogne da svoj urod sačuvate na najbolji mogući način", istaknuli su iz tvrtke BASF na dvodnevnoj radionici u Slakovcima na istoku Hrvatske. Naime, teme radionica su bile "Revysol - prednosti za proizvođače u proizvodnim uvjetima 2021, Revycare - novi Revysol fungicid za zaštitu pšenice od bolesti te Systiva - inovativna tehnologija zaštite od bolesti". 

Alma Udovčić, menadžerica za segment ratarskih kultúra regije Zapad i Jadranka Aleksić, tehnička menadžerica regije Zapad, podrobno su na testnom polju ratarima okupljenim iz cijele kontinentalne Hrvatske, govorile o djelovanju sredstava Revystar Flex, Revycare, Priaxor EC, Caramba u različitim kombinacijama, odnosno u osam tehnologija primjene zaštite pšenice. 

Fleksibilnost primjene, brzo usvajanje i snažno kurativno djelovanje

Kako smo čuli, u praksi se ova žitarica kod nas najčešće tretira dva puta godišnje. Prvo tretiranje obavlja se početkom proljeća kada je pšenica u fazi drugog koljenca i kada su najopasnije bolesti koje joj prijete pepelnica, hrđa i lisna pjegavost koje se javljaju gotovo istovremeno. Drugo tretiranje vrši se na početku cvjetanja. Međutim sve je više proizvođača koji rade tri fungicidna tretmana što je jedino ispravno ukoliko se kvalitetno želi zaštititi list zastavica koja je za prinos najvažniji list.

Zaštita sjemena Systivom koju smo vidjeli na ovim pokusima pruža dug period zaštite od bolesti zahvaljujući najnovijem SDHI fungicidu – Xemium. "To je jedini fungicid za tretiranje sjemena koji štiti list i služi kao jesenska i rano proljetna zaštita od najvažnijih bolesti lista septorije, hrđa, mrežaste pjegavosti, pepelnica i drugih bolesti", pojasnile su i navela da je tu i dodatna zaštita od bolesti sjemena jer Systiva jača imunitet i kondiciju biljke. Dobiva se bolji razvoj korijenovog sustava, intezivnije busanje, lakše prezimljavanje i prilagođavanje stresnim uvjetima.

Nove tehnologije predstavile su Alma Udovčić i Jadranka Aleksić 

S novom aktivnom tvari Revysol se dobiva, naglasile su, izuzetna kontrola bolesti, odnosno potpuna zaštita od svih bolesti lista i stabljike. "Krasi ga nenadmašna fleksibilnost primjene, brzo usvajanje i snažno kurativno djelovanje, te dugotrajna zaštita do šest tjedana", pojasnile su.

Što kada poprskamo Revysolom, a padne kiša, bilo je jedno od pitanja okupljenih. "Nezavisno istraživanje otkrilo je da je već nakon 15 minuta ovo sredstvo sigurno i daje iste rezultate kao i da nije pala", odgovorila je A. Udovčić te napomenula da ima nenadmašnu pouzdanost u svim uvjetima, a iznimna djelotvornost je već pri temp od 4°C. 

Revysol je jedinstveni triazol sa Flexy Power molekulom. Zahvaljujući toj molekuli, suzbijanje septorije i drugih bolesti lista podiže na višu razinu učinkovitosti i sigurnosti, čak i u uvjetima prisutne rezistencije.

Zaštita i do šest tjedana 

Okupljene je zanimalo i je li Revysol preventiva ili kurativa odnosno liječenje. "Preventiva svakako, ali i brzo usvajanje te kurativno djelovanje. Upravo zahvaljujući inovativnoj formulaciji, Revycare se usvaja u list i do 24 puta brže od standardnih triazola. To objašnjava trenutno i snažno kurativno djelovanje na bolest koja je već uznapredovala bez vidljivih simptoma na listu", odgovoreno je.

Zaštita kako su navele traje i do šest tjedana, a Revysol je jedinstven i zbog činjenice da formira zalihe u unutrašnjosti lista iz kojih se zatim postupno otpušta u transportni sustav biljke. Kroz period od nekoliko tjedana, stalni protok aktivne tvari prožima cijeli list, štiteći i one dijelove koji nisu dohvaćeni tijekom primjene. Pouzdan je i neovisno o temperaturama u vrijeme primjene. Mogućnost primjene ovog fungicida na nižim temperaturama donosi proizvođačima dodatnih šest sati u danu prskanja bez smanjene učinkovitosti.

 Govorimo o jednoj revoluciji koja će olakšati proizvodnju, čuli smo u Slakovcima

Ukratko, kako je rekla Udovčić, važno je zapamtiti da su učinci zdraviji usjev, osiguranje prinosa i bolji profit, fleksibilno, efikasno i jednostavno planiranje kao i sigurnost i u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

"Kod postavljanja protokola smo se rukovodili i vašim navikama, ali smo si dali oduška predstaviti nešto što bi trebalo biti standard i što vas može malo zainteresirati”, navela je Jadranka Aleksić dodajući da na navedenoj lokaciji dulje od pet godina prate temperature, posebice tijekom travnja i svibnja koji su i najinteresantniji u proizvodnji pšenice. Oborina je bilo približno sto milimetara kiše po kvadratu, a što se tiče temperatura, situacija je bila slična kao i prošle godine, odnosno nešto hladnije od višegodišnjeg prosjeka. Bilo je pojave ranih mrazeva, no temperatura je uvjetovala i da je vegetacija krenula već u veljači koja je bila iznimno topla.

Revolucija koja će olakšati proizvodnju

Period busanja stoga traje dosta dugo i dovodi u pitanje kada krenuti u prvi tretman, a s kojim u pravilu krećemo s trećim listom. "Pokus je rađen na sorti Kraljica koju smo pratili na više lokacija u Hrvatskoj i vegetacija je kasnila oko 15 dana. Prvi tretman odradili smo 12. travnja. Razvoj zastavice je uslijedio početkom svibnja, ali na svim lokalitetima je bio dosta širok raspon vremena tretiranja ovisno o vremenskim uvjetima", pojasnile su, a Aleksić istaknula kako su pratili dio tretmana koji je imao samo folijarnu primjenu te dio table koji je imao u primjeni sjeme tretirano Systivom gdje je ove godine Systiva smanjila infektivni potencijal i uspješno nadomjestila prvi fungicidni tretman.

"Ovoga puta stvarno govorimo o jednoj revoluciji koja će olakšati proizvodnju, prvenstveno zaštitu od bolesti", naglasila je Udovčić navodeći da imaju dva Revysol proizvoda. Pored Revystar Flexa, tu je novi Revycare koji osim nove aktivne tvari Revysol, sadrži i BASF-ov najjači fungicid strobilurin. "Revycare smo stavljali u različite tretmane kako zastavice, tako i klasa da vidimo kako se uklapa u programe s Priaxorom i Carambom te Systivom. Prednost fungicida Revycare je iznimna fleksibilnost primjene, osim što je neovisan o vremenskim uvjetima moguće ga je primjeniti u različitim rokovima", objasnile su i naglasile da su prednosti jasno vidljive kako u prvim tretmanima, tako i u zaštiti lista zastavice i klasa.

Koncept zaštite od tretiranja sjemena do zaštite lista 

Najvažnije je, naglasile su, da Revysol može biti upotrebljiv u teškim uvjetima i jednostavno ste fleksibilniji. Ne morate gledati koliko je sati, kolika je temperatura i hoćete li sve stići odraditi dok su idealni uvjeti.

"Važno je reći da imamo koncept zaštite od tretiranja sjemena do zaštite lista. To je najvažnija poruka", poručio je i Martin Androšević, prodajni predstavnik BASF-a.


Fotoprilog


Tagovi

Revysol Revycare Systiva Alma Udovčić Jadranka Aleksić Zaštita pšenice


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić