Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva soje u Županji
  • 06.04.2021. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Županja

PZ Napredak: Soju sijemo ranije ne samo zbog klimatskih promjena

U poljoprivrednoj zadruzi Napredak uspješno radi već treća generacija poljoprivrednika, a "preživjeli" su tridesetak ministara.

Foto: Matija Pavković
  • 1.364
  • 322
  • 0

Ove godine sjetva soje počela je ranije nego prije na oranici OPG-a Bačić i županjskih zadrugara okupljenih u najstariju poljoprivrednu zadrugu u Hrvatskoj – PZ Napredak.

"Pokazala se kao vrlo stabilna kultura u cjenovnom pogledu i vrlo je tražena u zadnjih pet, šest godina. Ulaganja su jednaka kao i u pšenicu, čak možda i manja, a prinosno je vrlo stabilna kultura", kaže nam Marko Bačić, koji ju je posijao na 17 hektara.

Područje Županje od Đakova do Slavonskog broda negdje do Vukovara, srednjeeuropski je bazen soje gdje ova kultura daje najbolje prinose pod istim uvjetima ulaganja, zbog visoke relativne vlažnosti zraka, a to ona kao biljka voli, pojašnjava ovaj ratar. 

"Kad se vratim u djetinjstvo, jeseni su uvijek bile kišovite", prisjeća se i navodi da u devetom mjesecu počnu hladnoće. Zime su nekad bile do ožujka, znalo je biti i snijega, ledenice na krovovima i tako dalje. "Takvo je vrijeme je prije bilo uobičajeno, ali danas više ne, pa je normalno da se moraju pomaknuti i sjetveni rokovi“, priča ovaj zadrugar.

Kaže da promjena klime nije jedini razlog rane sjetve, nego je u pitanju i struktura sjemena, jer koriste nove sorte koje traže raniju sjetvu.

Zadruga je "preživjela" tridesetak ministara poljoprivrede

PZ Napredak osnovana je 1944. godine i danas broji 41 zadrugara, sa 11.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, koji godišnje ukupno ostvare 110 milijuna kuna prihoda. Riječ je o kooperativnoj proizvodnji koja je pravno regulirana, u kojoj radi već treća generacija poljoprivrednih proizvođača. Redovito koriste EU potpore, još od pretpristupnih fondova i kapitalnih ulaganja.

I dobro im ide - do sada su povukli 7 milijuna kuna s kojima su osuvremenili proizvodnju i "preživjeli" 30-tak ministara poljoprivrede, kaže direktor zadruge Marko Bačić.

Pogledajte cijelu priču u video prilogu:


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Sjetva Soja PZ Napredak Zadrugarstvo Kooperativna proizvodnja


Autor

Matija Pavković

Više [+]

Odrastao uz računala i nastavio tim putem. Danas montažer, kamerman, pilot bespilotnih letjelica, grafički dizajner, audio tehničar te 3D modelator i animator s nominacijom za Večernjakovu ružu za radijsku emisiju 2016. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]