Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rusija i žitarice
  • 18.10.2017. 18:00

Putin očekuje rekordni prinos žitarica od 130 milijuna tona

Detektirao je kako su se državne mjere stimuliranja poljoprivredne proizvodnje pokazale učinkovitima - razvijaju se ne samo veliki poljoprivredni kompleksi, već i mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Foto: Bigstockphoto/aikon
  • 1.373
  • 138
  • 0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je poljoprivrednicima i radnicima u prerađivačkoj industriji njihov cehovski blagdan i istaknuo kako se ove godine očekuju rekordni prinosi žita od 130 milijuna tona, što je najbolji rezultat ikada zabilježen na tamošnjim poljima, prenosi Russia beyond the headlines s internet stranice Kremlja. U vijesti se podsjeća kako poljoprivreda i agroindustrijski kompleks danas spadaju u područja s najdinamičnijim razvojem u ruskom gospodarstvu. Putin ističe kako valja pri tomE reći da takvi pokazatelji nisu ostvareni u najpovoljnijim vremenskim uvjetima.

Ruski je predsjednik zahvalio svima koji rade u poljoprivredi "na napornom, ali vrlo važnom poslu" i naglasio kako Rusija potvrđuje status vodeće zemlje u svijetu po proizvodnji i izvozu žita, a pohvalio je i pozitivnu dinamiku u proizvodnji svinjetine i piletine, kao i prinosima šećerne repe, voća i drugih kultura. Detektirao je kako su se državne mjere stimuliranja poljoprivredne proizvodne pokazale učinkovitima - razvijaju se ne samo veliki poljoprivredni kompleksi, već i mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

"Treba ići naprijed, povećavati ekološki čistu proizvodnju, jačati pozicije na domaćem i stranom tržištu i pravilno koristiti prirodne prednosti naše poljoprivredne proizvodnje", rekao je Putin, dodajući kako je državni prioritet povećanje kvalitete života u ruskom selu.

Tkačev: Vrijednost ruskog izvoza hrane u 2017. godini 20 milijardi dolara

Inače, na tržištu ruske mlinske pšenice prošli tjedan zabilježeni su mješoviti cjenovni trendovi. Izvozne cijene za ruske mlinsku pšenice sa 12,5% proteina kretale su se u rasponu od 193-196 dolara po metričkoj toni. Kada je riječ o izvozu, primjetan je rast potražnje ruske pšenice za koju je zanteresirana Indija. Prema preliminarnim podacima, tijekom rujna i listopada u tu azijsku zemlju isporučeno je preko 160 milijuna tona pšenice.

Treba spomenuti i da je nihov ministar poljoprivrede izjavio da bi izvoz hrane iz te zemlje u 2017. godini mogao dosegnuti iznos od 20 milijardi dolara. On je dodao da se ruski izvoz hrane aktivno razvijao u posljednjih nekoliko godina, odnosno da je multipliciran 3,5 puta u posljednjem desetljeću - sa 5 milijardi dolara na 17 milijardi dolara koliko je profit od izvoza iznosio u 2016. godini.

Foto: Bigstockphoto/aikon


Tagovi

Rusija Žito Izvoz Ekološka proizvodnja Državni poticaji


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]