Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 23.07.2018. 10:30

Pšenice i dvostruko više nego što je Hrvatskoj potrebno, nedostaje nam prerada

Morat ćemo izvesti pšenicu, nažalost, u primarnom obliku. Nadam se kroz ove fondove i novce koji dolaze da ćemo uspjeti povećati preradbene kapacitete. Imamo ljude koji žele raditi i mlade poljoprivrednike željne znanja, zaključio je Mato Brlošić iz HPK.

Foto: Bigstockphoto/Standrel
  • 3.005
  • 220
  • 0

Iako je 5. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je održana u petak u Vinkovcima, tematski dominiralo potpisivanje Razvojnog sporazuma između pet slavonskih županija i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstva poljoprivrede, govora je bilo i o stanju i aktualnostima u poljoprivredi.

U obraćanju članovima Savjeta, predvođenih predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore poručio je kako je za budućnost poljoprivrede u Slavoniji nužno izgraditi Regionalni distribucijski centar u Osijeku te uložiti sredstva u infrastrukturu osječke Zračne luke. Pojasnio je i zašto.

Hrvatska samodostatna u pšenici 

"Sigurno,  negdje u budućnosti, kada budemo izgradili akomulacijska jezera i navodnjavali svoje njive imat ćemo proizvodnju ostale hrane kao što danas imamo pšenice, a tada će nam trebati i nova tržišta koja će biti dostupna kroz Distribucijski centar i Zračnu luku Osijek", kazao je Brlošić.

Također je rekao kako prvi rezultati ovogodišnje žetve pokazuju samodostatnost Hrvatske u pšenici koje je, po Brloševićem riječima, količinski požnjeveno dvostruko više nego što je Hrvatskoj potrebno.

Projekt Slavonija: Potpisani ugovori za 130 projekata vrijednih 1,3 milijarde kuna

"Morat ćemo izvesti pšenicu, nažalost, u primarnom obliku. Nadam se kroz ove fondove i novce koji dolaze da ćemo uspjeti povećati preradbene kapacitete. Imamo ljude koji žele raditi i mlade poljoprivrednike željne znanja", zaključio je Brlošić. Inače, Hrvatska ove godine očekuje ukupno 850.000 tona pšenice, 400.000 za domaće potrebe, a gotovo pola milijuna za izvoz.

Raspolaganje državnim zemljištem

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov pozvala je potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da zaštiti interese države u slučaju raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem u Trpinji čije su općinske vlasti, na prigovor VUPIK-a, prihvatile da maksimalna površina data na korištenje umjesto ranije predviđenih 20 bude čak 2.000 hektara.

Krenuo otkup pšenice, cijena od 0,90 do 1,30 kuna za kilogram

"Za mene nije normalno da ako netko ima 2.000 hektara u općini da mu je maksimum 2.000 hektara. To je van svake pameti, ali Općina Trpinja nije dostavila u zakonskom roku ministarstvu svoj program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem tako da će njezinu ulogu pruzeti Vukovarsko-srijemska županija. Zato i postoji kontrolni mehanizam u ministarstvu kako bi se takve stvari iznivelirale i stvari posložile na pravi način", odgovorio je Tolušić.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Matija Brlošić Tomislav Tolušić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]