Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje pšenice
  • 06.01.2021. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Temerin

Pšenica u Vojvodini u dobrom stanju - uočljiv potencijal za dobar prinos

Trenutno je pšenica u takvoj fazi da obećava i čini se da može razviti potencijal za dobar prinos, ukazuje stručnjak za ratarstvo Miroslav Malešević.

Foto: Andrijana Glišić
  • 468
  • 217
  • 0

Pšenica je ove sezone posejana u Vojvodini na 325.000 hektara, a više od 70 odsto površine pod njom trenutno se nalazi u dobrom stanju, ocenjuju stručnjaci, a zadovoljni su i mnogi ratari.

Proizvođač iz Temerina Rudolf Tot uzgaja ovu žitaricu na nešto manje od 60 hektara. Toliko je i ove sezone posejao, uspeo je sve da obavi u optimalnom roku, a vremenski uslovi bili su naklonjeni radovima u polju. Do 18. oktobra seme je već bilo u zemlji, a kiše je, po njegovoj oceni, bilo dovoljno da pšenica može lepo da nikne. U ovom momentu slika na njivi pokazuje dobar napredak.

"Došlo je do bokorenja, sada je u fazi mirovanja i spremna je za pravu zimu, pripremljena je i zahvaljujući manjim mrazevima kojih je bilo nekoliko dana. Toplo vreme joj ne bi baš odgovaralo, nadamo se hladnijem sada, jer više temperature mogu izazvati njen rast, a ako u kasno proleće bude jačih mrazeva, neće valjati", navodi Tot.

Pšenica koja "obećava"

Da je situacija slična i na ostalim parcelama u Vojvodini, potvrđuje stručnjak za ratarstvo Miroslav Malešević.

"Više od 70 odsto njiva je u dobrom stanju. Zasejana površina je višegodišnja prosečna i kada se obe činjenice uzmu u obzir, možemo da kažemo da se radujemo početku prolećnog dela vegetacije, trenutno je pšenica u takvoj fazi da obećava i čini se da može razviti potencijal za dobar prinos", ukazuje Malešević i dodaje da će prinos zavisiti i od same zime.

Čini se da pšenica može razviti potencijal za dobar prinos, ocenjuje Malešević.

Napominje da je u optimalnom roku zasejano mnogo više površina u odnosu na prethodne godine, čak 40-50 odsto, te da su te biljke izuzetno bujne.

"Ovakvo vreme i blaga zima im neće baš odgovarati jer će do početka prolećnog dela vegetacije još više bujati i postojaće opasnost od poleganja. Ali, naglasio bih da je dobro što je upotrebljeno mnogo više deklarisanog semena ove jeseni, tako da sa te strane, kao struka, možemo biti zadovoljni."

Pravovremene agrotehničke mere garantovaće dobar rod

Sertifikovano i provereno seme koristi i Tot upravo zbog, naglašava, činjenice da je sigurnije, bezbednije, omogućava veći rod i može doneti veću profitabilnost. Iako je još uvek rano prognozirati ovogodišnji prinos i kvalitet, prema onome što sada vidi, naš sagovornik smatra da će rezultati biti zadovoljavajući.

"Prvi koraci su uspešni, ako tu ne bude dobar prinos onda na ostalim parcelama sigurno neće biti zato što je kasnija setva u znatno lošijem stanju, ali ovde kod mene, gde je sve na vreme urađeno, sve je perfektno i ako bude dovoljno vlage i snega onda možemo očekivati bolji rod", ocenjuje Tot i dodaje da je osim pravovremene setve, obavio i adekvantu zaštitu.

Sertifikovano seme može doneti veću profitabilnost

"Tretirano je protiv glodara, štetočina, bolesti i sada samo čekamo proleće i vreme za prihranu".

Opasnost od patogena i glodara

Ipak, struka savetuje da, iako u zimskim mesecima nema posla na njivi, treba obilaziti parcele kako bi se sprečio razvitak patogena, posebno zbog toga što im toplije vreme pogoduje.

"Postoji bojazan kada su bolesti i štetočine u pitanju, najviše tamo gde nije upotrebljeno deklarisano seme i gde zaštita nije bila odgovarajuća. Sada postoje simptomi nekih patogena, ali to ne znači ništa, oni su stalno prisutni tu, sve će zavisiti od daljih vremenskih uslova", napominje Malešević.

Primećuje da se pod kontrolom manje drži napad sitnih glodara koji su na jesen napravili dosta štete i još uvek je prave.

Ukoliko niste, vreme je da delujete protiv glodara

"Zbog toga je takođe važno redovno proveravati kakvo je stanje posebno tamo gde ih je bilo više, videti da li je tretman uspeo ili nije i ako nije ponovljati ga dok se glodari ne svedu na prihvatljiv broj."

Krenuti sa pripremom za prihranjivanje useva

Takođe, sada, prema njegovom mišljenju, treba uzorkovati zemljište na sadržaj nitratnog azota i početi pripremu za prihranjivanje useva, nabaviti azotna đubriva i sve pripremiti do polovine februara kada bi trebalo da počne sa prihranom.

Ipak, i pored odlične agrotehnike, neophodno je i da priroda učini svoje, te su sneg i temperatura ispod nule preko potrebni u naredom periodu, dodaje Malešević.


Tagovi

Stanje pšenice Rudolf Tot Sertifikovano seme Prinos Vlaga Glodari Prihana Miroslav Malešević


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.