Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 06.12.2022. 15:00

Pšenica iz Ukrajine i Rusije preplavljuje tržište - ruše cijene na burzama?

Europsko tržište ne može pratiti cijene pšenice koje dolaze preko Crnog mora

Foto: Depositphotos/limco72
  • 6.945
  • 672
  • 0

Cijene pšenice na tržištu Europe i SAD-a padaju, a razlog je velika ponuda iz crnomorske regije, piše Agrarheute. U SAD-u su se spustile na najnižu razinu od početka rata u Ukrajini, a u Europi se približile granici od 300 eura. Pritisak je došao od rekordne žetve u Rusiji, također bogate u Kanadi i Australiji te izvoza iz Ukrajine.

Cijene pšenice sve niže

Europsko tržište ne može pratiti cijene pšenice koje dolaze preko Crnog mora. Na francuskom MATIF-u se njome na tržištu budućnosnica za prosinac u petak trgovalo po cijeni od 320 eura/t, da bi u ponedjeljak pala na 317 eura/t. Ožujskim ugovorima se trgovalo po cijeni od 306 eura/t.

Čikaški CBoT je trgovao u petak po cijeni od 264,51 euro/t, dok je u ponedjeljak ostvaren pad na 257 eura/t.

Cijene pšenice na tržištu gotovine:

"Zabrinuti smo za Ukrajinu i Rusiju, jer trenutno preplavljuju svjetsko tržište pšenicom i njihove cijene su daleko jeftinije od naših”, rekao je Jack Scoville, potpredsjednik američke analitičarske tvrtke Price Futures Group.

Američko ministarstvo poljoprivrede USDA priopćilo je da je izvoz ove žitarice za tjedan završen 24. studenog iznosio 162.500 tona, što je znatno ispod predviđanja analitičara od 300.000 do 725.000 tona.

Ukrajinska pšenica ide za Europu, Tursku i Kinu

Ukrajina je objavila da je požnjeveno oko 51 milijun tona pšenice, u usporedbi s rekordnih 86 milijuna tona u 2021. godini. Do 2. prosinca ta je zemlja izvezla 18,08 milijuna tona žitarica i mahunarki, od čega 199.000 tona u studenom. U isto vrijeme prošle godine izvoz je iznosio 25,7 milijuna tona.

Luke Odese od kolovoza do studenog napustilo je 506 brodova koji su prevezli ukupno više od 12,3 milijuna tona ukrajinske hrane. U strukturi izvoza dominirao je kukuruz s udjelom od 43 posto ili 5,3 milijuna tona. Slijedi ga pšenica s 29 posto ili 3,6 milijuna tona, zatim repica sa 7,5 posto ili 926 tisuća tona i biljno ulje 6,5 posto ili 799 tisuća tona.

Luke Odese od kolovoza do studenog napustilo je 506 brodova (Foto: Depositphotos/S_Razvodovskij)

Hrana je isporučena u 43 zemlje, a glavne izvozne destinacije bile su Španjolska, Turska i Kina. Najviše su uvozile kukuruz.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Anna Tanskaja, šefica odjela za lokalna tržišta analitičko-infomacijske kompanije APK-Inform, je rekla da unatoč produženju Sporazuma o žitaricama maju slabu potražnju uvoznika za morskim izvozom. Skladišni kapaciteti luka su puni, jer ponuda premašuje potražnju.

Velika prognoza izvoza žitarica iz Rusije

United Gurain Company UGC, ruski trgovac žitaricama, očekuje da ova zemlja izveze između 53 i 54 milijuna tona žitarica u sezoni 2022-23.

Od 1. do 27. studenog isporučeno je 4,4 milijuna tona pšenice, što je gotovo 1,7 puta više nego u istom periodu prošle godine. Tijekom proteklog tjedna dnevne isporuke svih žitarica su ipak pale u prosjeku za 20.000 tona. Razlog tome su vremenske prilike.

Rusko ministarstvo poljoprivrede je 24. studenog prijavilo žetvu od 155 milijuna tona žitarica i mahunarki, što je povećanje od 30,3 milijuna tona u odnosu na isti period prošle godine.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Cijene pšenice Pšenica Izvoz pšenice Ukrajina Rusija Cijene žitarica Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]