Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 31.03.2015. 18:51

Pšenica gubi na popularnosti!

Pad globalne proizvodnje pšenice i kukuruza trese tržište žitarica. Padaju i EU prinosi uljane repice za 10 posto, što će svakako pomoći cijenama u usponu. Dobar urod argentinske soje nadoknadit će štete od poplava u Južnoj Americi. Prinosi EU žitarica rastu, a velike su zalihe i palminog ulja.

Foto: depositphotos.com,
  • 751
  • 97
  • 0

Pad globalne proizvodnje pšenice i kukuruza trese tržište žitarica. Padaju i EU prinosi uljane repice za 10%, što će svakako pomoći cijenama u usponu. Dobar urod argentinske soje nadoknadit će štete od poplava u Južnoj Americi. Prinosi EU žitarica rastu, a velike su zalihe i palminog ulja. To će utjecati i na proizvodnju biodizela i na cijene ostalih uljarica.

Globalni pad prinosa pšenice i kukuruza

Nove procjene za usjeve otkrivaju pad globalne proizvodnje pšenice i kukuruza u 2015. Globalno, prinosi pšenice bi trebali pasti za 1.4% na 709Mt, dok je veći pad predviđen za kukuruz, koji je trenutno na 941Mt, što je redukcija za 4.9% u usporedbi sa sezonom 2014/15.

UkrAgroConsult prognozirao je da će nakon nepovoljnih vremenskih uvjeta za jesenske sjetve u Ukrajini te manjeg zasijanog podrulja, prinosi pšenice i kukuruza pasti. Proizvodnja pšenice predviđa se da će biti oko 20.6Mt, što je za 1.9Mt manje nego prošle godine, dok je proizvodnja kukuruza trenutno na 23Mt, što je manje za 2.9Mt.

Meka pšenica u stočnoj hrani

Nedavne procjene od strane EU komisije su pale za zalihe meke pšenice u sezoni 2015/16, zbog visokih rata potrošnje za potrebe proizvodnju stočne hrane. Količine se procjenjuju na oko 16.2Mt, za razliku od prošlogodišnjih 18.7Mt ranije ovog mjeseca. Europski izvoz meke pšenice u sezoni 2015/16 ostaje nepromijenjen, na 27.1Mt, dok je rekord iznosio 31Mt za ovu sezonu. Nadalje, predviđanja za ožujak vezale su i sveukupnu proizvodnju EU žitarica na 210.8Mt u 2015. Sveukupna europska proizvodnja za 2014. je revidirana na 220.4Mt, malo iznad 22.1Mt, kolika je bila procjena u prosincu.

Prinosi soje prosječno dobri

Rani rezultati argentinske žetve soje koja je započela prošlog tjedna, otkrivaju da su prosječni prinosi od oko 4.5t/ha postignuti. Očekuje se da će veći prinosi kompenzirati štetu nastalu poplavama. Iako je to koristan indikator, ovi rezultati se moraju uzeti sa zadrškom, jer je samo 3.9% posijanih površina i požnjeveno, a prinosi variraju. No, vremenska prognoza obećava pa bi urod uz sve navedene aspekte, trebao biti jako dobar, što će opet utjecati na smanjenje cijena na tržištu.

Zalihe palminog ulja zaljuljale proizvodnju biodizela

Zalihe indonezijskog palminog ulja dosegnut će rekord u sezoni 2015/16, prema navodima USDA bureau u Jakarti. Očekuje se da će se inventar povećati za 63% u sezoni 2015/16, u usporedbi sa 2014/15, što će rezultirati sa zalihama od 3.6Mt. Povećanje domaće potrošnje i izvoza ne mogu držati korak s proizvodnjom palminog ulja u zemlji, koja će dosegnuti i 35Mt sljedeće godine. Povećane zalihe palminog ulja imaju potencijal utjecati na svjetske cijene ulja, uključujući ono ulljane repice, s obzirom na to da ponuda biljnih ulja utječe na potrebe proizvodnje biodizela.

I Kanađani siju soju

Želja za drugačijim kulturama, kao što je soja, umjesto standardne pšenice i kanole, drži kanadske farmere koji namjeravaju posijati 2.3Mha soje ove godine, za 4% više nego 2014. Monsanto Co izvještava da je to zbog veće isplativosti i kraćih sezona koje više odgovaraju ovoj uljarici.

Foto: depositphotos.com, @fotokostic


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja pšenice Kukuruz Vremenski uvjeti Žitarice Soja Stočna hrana Palmino ulje Biodizel Kanada SAD Zalije Uljarice


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.