Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PG Zorić
  • 28.05.2023. 13:30
  • Osječko-baranjska, Erdut

Prvo gospodarstvo u Hrvatskoj koje je postavilo najmoderniji sustav navodnjavanja

Čak 30 ha ratarske proizvodnje pokriva pivot sustav, a na PG-u Zorić planiraju i dvije žetve godišnje.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 4.559
  • 323
  • 0

Poljoprivredno gospodarstvo Zorić iz Erduta prvo je u Hrvatskoj postavilo najmoderniji i potpuno automatizirani sustav za navodnjavanje ratarskih kultura koji pokriva 30 hektara površine.

Sustav vrijedan oko sedam milijuna kuna osigurat će sigurnost i vrhunsku kvalitetu proizvodnje svih ratarskih kultura, a iz PG-ać stiču kako su sada spremni za redovne i to maksimalne dvije žetve godišnje.

"Cijeli sustav je pivot po modelu da se voda dovede do centralnog dijela površine. Imali smo prije njega sustav kojim smo navodnjavali sjemensku proizvodnju kukuruza i soje", istaknuo je Stjepan Zorić u razgovoru za Osječku televiziju.

Planiraju dvije žetve godišnje

Kaže kako je za njih ovo veliki iskorak jer je potpuno automatiziran sustav koji se pali i gasi putem mobilnog uređaja. "Ima senzore za vlagu zemljišta pa se i sam može upaliti te širok spektar mogućnosti da se maksimalno modernizira proizvodnja", dodaje.

Sustav se vrti u krug, a u jednom danu može aplicirati od pola litre do 30 litara vode po m2. "U Izraelu i Americi se ovakvi sustavi koriste da se potpuno neplodno tlo može pretvoriti u plodno", napominje.

Međutim, kaže kako oni u Slavoniji ipak imaju oborina što nije problem, ali je loš njihov raspored. Nakon ovih obilnih oborina pšenica i uljana repica možda više ni neće trebati vlage.

Plodored će osmisliti kako bi imali dvije žetve, a u tome im pomažu stručnjaci s instituta i fakulteta. "Najvažnije je odabrati kulture koje su dohodovne, prihvatljive za naše tržište, a imamo i mogućnost uzgoja povrća za naše prehrambene tvrtke", dodao je.

Sustavom moguće obaviti prihranu i zaštitu

Okreću se, kaže, dohodovnijim, a manje zahtjevnim kulturama. Inače, sustavom kojeg su postavili mogu raditi folijarnu prihranu te zaštitu. Zorić napominje da je za sjemenski kukuruz i soju važno da dobiju dovoljno vlage u fazi cvjetanja kako bi bila dobra klijavost zrna.

Visokooleinski ekološki suncokret na PG-u Zorić, izvozom postižu bolju cijenu

"Radili smo i pokuse navodnjavanja šećerne repe, a uz ono minimalno možete postići i do 100 t/ha prinosa", otkrio je rekavši da su ipak od te kulture odustali zbog stanja na našem tržištu.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Stjepan Zorić Navodnjavanje Ratarske kulture PG Zorić Automatski sustav


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!