Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 17.06.2018. 13:30

Prvih 20 godina RWA u Hrvatskoj uz nove sorte i novi tim: otkupit ćemo više od 125.000 tona žitarica i uljarica!

Osim nabrajanja argumenata o proizvodnji grupacije, za vaše povjerenje važnija je vizija. Vizija koja će vas za nas vezati bolje od bilo kojeg obećanja, vizija iza koje stoji profesionalan, požrtvovan i pouzdan tim, RWA tim, rekao je Darko Babić.

  • 1.895
  • 104
  • 1

"Hvala svima koji su u ovih 20 godina stvarali RWA u Hrvatskoj", počeo je svoje obračanje okupljenima Zlatko Janečić dugogodišnji prvi čovjek RWA Hrvatska na proslavi 20. godišnjice dolaska ove kuće u Hrvatsku. Uz njega se djelatnicima, poslovnim partnerima, farmerima i prijateljima zahvaljivao i Erwin Arocker, koji je 1998. godine s Goranom Tonkovićem u malom, skromnom uredu u Zagrebu počeo planirati posao po uzoru na poslovni model matične tvrtke iz Austrije, RWA International Holding GmbH. Nakon pokretanja sjemenske proizvodnje uslijedila je tržišna koordinacija distribucije i prodaje te postupno ustrojavanje RWA stručnog tima.

Proslava je održana u velebnom i glomaznom centru u Osijeku. U smislu poslovanja RWA Hrvatska danas je srednje velika firma s 56 stalno zaposlenih djelatnika.

Izgradili prvi pogon za miješanje mineralnih gnojiva

"Visoko smo rangirani ne samo po značaju na tržištu poljoprivrednog sjemena nego i u pogledu kapaciteta za kvalitetnu doradu velikog broja vrsta sjemena namijenjenog za potrebe proizvođača u Hrvatskoj, ali i za izvoz u zapadnu Europu. Također smo i jedan od najvećih dobavljača najraznovrsnijih gotovih formulacija visokokvalitetnih mineralnih gnojiva, a ono po čemu smo tu jedinstveni i najinovativniji je da smo, osim pogona za pakiranje, izgradili i prvi pogon za miješanje mineralnih gnojiva ciljano po mjeri svake pojedine proizvodne površine. Naš novi pristup u mineralnoj gnojidbi poljoprivrednim proizvođačima omogućava značajno veću efikasnost u postizanju vrhunskih prinosa kao i povećane profitabilnosti proizvodnje.

Nadalje, kao dobavljač biljnih zaštitnih sredstava u 2018. zahvaljujući poslovnoj snazi RWA grupacije ciljamo postati dominantni kao najkvalitetniji i najpovoljniji distributer renomiranih proizvoda na tržištu. Osim toga, na kraju proizvodnog ciklusa od hrvatskih proizvođača otkupit ćemo više od 125.000 tona žitarica i uljarica", ističu u ovoj tvrtki.

Na pokusnim poljima predstavljeno je 8 sorti i 3 hibrida tvrtke RWA Hrvatska 

Prvih desetak godina, korak po korak se radilo na priznavanju i registraciji sorti i hibrida, umnažanju sjemena i širenju sistematske mreže poljskih pokusa ozime pšenice, kukuruza, soje, uljane repice, suncokreta… U drugoj dekadi djelatnost tvrtke već je poprimila dimenziju pravog partnerstva s poljoprivrednim proizvođačima i to kroz kooperacijsku RWA podršku u dobavljanju mineralnih gnojiva, sredstava biljne zaštite, te organizaciji otkupa merkantilnih roba koje su s hrvatskih polja napokon našle put na tržište zapadne Europe. Upravo je ova proslava bila i prilika da se obiđu pokusi na poljima i brojne uzvanike, farmere, goste, agronome i druge upoznaju sa svojom sjemenskom ponudom.

Osim što su sa svojim gostima obilježili 20 godina poslovanja i uspjeha tvrtke, uz izraze iznimne zahvalnosti u zasluženu mirovinu ispraćeni su dosadašnji članovi Uprave, Erwin Arocker i Zlatko Janečić. No, sada su palicu preuzeli Oliver Gutmann i Darko Babić. Ovo je bila i prilika da Babić i predstavi svoj RWA tim. Prvo se zahvalio Tonkoviću, Janečiću i Arockeru i proglasio ih herojima za sve ovo što su napravili i stvorili i zbog svih napora, truda i ljubavi koje su uložili u projekt RWA Hrvatska. Danas su nam i dalje podrška, rekao je Babić i dodao kako njegov RWA tim mora opravdati i njihovo, ali i povjerenje svih partnera s kojima želimo i moramo razinu u poslovnom, ljudskom i kolegijalnom smislu dovesti na najvišu moguću razinu.

"Zato, osim nabrajanja argumenata o proizvodnji grupacije za vaše povjerenje, važnija je vizija. Vizija koja će vas za nas vezati bolje od bilo kojeg obećanja, vizija iza koje stoji profesionalan, požrtvovan i pouzdan tim, RWA tim", kaže Babić. 

Sofru, Tenor i Graindor u vrhu hibrida

Istaknuo je tako i Božu Kvesića i rekao da je on jedan od najvećih gurua u sjemenskom product managementu u Hrvatskoj i regiji. Da možemo imati uskoro najveću i najkvalitetniju sjemensku proizvodnji i doradu znamo jer u svom timu imamo vrhunsku stručnjakinju, Sanju Vekić Poznić. Tu je  simpatična, iznimno vrijedna i srčana gospođa koja Dunavom i Dravom u Hrvatsku dovodi stotine brodova najboljih svjetskih mineralnih gnojiva, kolegica Roberta Konchl Novokmet. Tisuće šlepera i barži vaše merkantile s lakoćom utovaruje i diljem europe izvozi Mladen Radić, rekao je Babić prilikom predstavljanja svoga toma. A predstavio nam je Sanju Vrdoljak Gjurčević i Danka Šinka s područja računovodstva, financija i poslovnog kontrolinga, a posebno je istaknuo i Dubravku Katančić koja je, kako je rekao, definitivna zvijezda u poslu zaštite bilja na tržištu RH. Na kraju nas je upoznao i s Oliverom Gutmannom koji je već gotovo Beč zamijenio Osijekom.

Na pokusnim poljima vidjeli smo 8 sorti i 3 hibrida pšenice. Svakako bi istakli Sofru. Ona spada u red najprodavanijih sorti u Hrvatskoj, a radi se o brkulji koja je nešto ranija od ostalih. Zatim nam je i pažnju privukla sorta Tenor koja u žetvu ide desetak dana kasnije ima vrlo visok prinos zrna koji je u službenim pokusima bio 11.110 kg po ha. Dosta proizvođača nam se i pohvalilo dobrim rezultatima sorte Graindor koja je visokoprinosna, otporna na polijeganje i bolesti. No, ipak se čini da su i dalje apsolutni hit Sofru i Graindor koji su odlično izdržavali stresne uvjete u proizvodnjih ovih godina.


Fotoprilog


Tagovi

RWA Janečić Darko Babić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]