Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucerka
  • 24.05.2021. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Kovilj

Prvi otkos lucerke kasni više od dve nedelje - senaža najbolje rešenje

Za ovakve godine, senaža bi bila idealna varijanta pošto je za to potrebno samo prekositi lucerku, ostaviti da se osuši do 50-60 odsto vlage i pripremati senažu, objašnjava profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Đorđe Krstić.

Foto: Depositphotos/dcwcreations
  • 194
  • 314
  • 0

Prvi otkos lucerke, usled majskih kiša i lošeg vremena, mnogi proizvođači morali su da odlože. Nažalost, rok je kod nekih pomeren i za dve nedelje, ali je, prema savetima stručnjaka, bolje sačekati i više vremena, nego skidati detelinu i ostavljati je da stoji na njivi i potencijalno pokisne.

Stočar Danilo Pušić iz Kovilja, koji na površini od jednog hektara uzgaja lucerku za potrebe stočne hrane za svinje, koze i ovce koje čuva, još uvek nije obavio prvi otkos.

"Ranije sam imao i do pet jutara, ali sam zbog smanjenja stočnog fonda, smanjio i proizvodnju dateline. Bilo je dosta kiše ovih dana, ova biljka i voli vlagu, ali nam to ne dozvoljava da kosimo te moramo sačekati da otopli i da se malo osuši", navodi Pušić.

Kiša pospešila rast i razvoj biljaka

Ove vremenske prilike, kaže, na njegove useve ne utiču loše.

"Jedino je važno da ne pada kiša kada je skinemo, dok stoji na njivi još uvek. Za nekoliko dana se nadam da ćemo moći da kosimo, onda nam treba nedelju dana da se osuši i baliramo. Za sad je dobrog kvaliteta."

Zašto je važan prvi otkos lucerke?

Nada se da će uspeti da dobije 150 bala po jutru, zahvaljujući padavinama koje pospešuju rast i razvoj biljaka.

"Kad je sušna godina, bude svega 50 bala po jutru, tako da je ovo sada dobro. To što kasnimo, bar nama, neće mnogo uticati i smetati na dalje otkose", napominje ovaj poljoprivrednik.

Stručnjaci, 'pak, smatraju da bi ovo kašnjenje moglo dovesti do kasnije regeneracije, kasnijeg košenja narednih otkosa i smanjenja prinosa u periodu koji sledi.

"Savetujemo proizvođačima da, ako nisu imali još uvek prvi otkos, sačekaju lepše vreme bez padavina. Za ovakve godine, senaža bi bila idealna varijanta pošto je za to potrebno samo prekositi lucerku, ostaviti da se osuši do 50-60 odsto vlage i pripremati senažu", objašnjava profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Đorđe Krstić i dodaje da je to je jedna od opcija koje praktikuju zemlje koje imaju veću količinu padavina.

Kiša napravila veliki zastoj

Ukazuje da je osnovni problem koji se javlja svake druge, treće godine, proleće poput ovog koje imamo sada.

"Mi praktično imamo kišovit maj koji se spojio sa aprilom, te nam je za prvo skidanje deteline potrebno još šest, sedam dana jer su noći još uvek hladne i vlažne, a njoj je potrebno više vremena da se osuši na polju."

Oni proizvođači koji su već pokosili svoje useve, a ostavili ih na parceli, imaće veći problem, dodaje naš sagovornik.

Dugoročna prognoza: Koje delove Evrope će zahvatiti suša?

"Imamo kišu na dva do tri dana i do sada je već pokisla na njivi. Oni koji nisu kosili, imaju bolju situaciju. Pravilo je da se svi otkosi, osim prvog, rade pri početku cvetanja lucerke, a ovaj prvi trebalo je završiti do petog, šestog maja, odnosno do Đurđevdana za koji se i vezuje", ukazuje Krstić.

Sada detelina nagomilava masu, objašnjava on, čeka dugačak dan da bi cvetala, a kvalitet i prinos ne napreduju.

"Da je normalna godina, već bismo bili u drugom otkosu, sada smo na nekim njivama u tom drugom, a prvi kisne, dok naredni prorasta ispod njega."

Svaka nega useva višestruko se isplati

Jedan od problema je i što, napominje, poljoprivrednici u našim agroekološkim uslovima posmatraju ovu biljku kao ekstenzivnu kulturu.

"Nešto što daje višegodišnji, ne tako mali prinos, nije za zanemarivati. Svaka nega i ulaganje se višestruko vrati. Lucerka je biljna vrsta koja u našim uslovima daje oko 5,5 tona prinosa na nivou cele zemlje, dok je vojvođanski prosek oko osam tona. Ima i ratara koji dostižu rod od 10 do 12 tona po hektaru", ukazuje profesor novosadskog fakulteta.

Ovogodišnji rod, smatra, još uvek je rano procenjivati, ali ocenjuje da će kvalitet useva koji su već pokošeni i stoje na parcelama biti nešto niži jer ga je kiša pokvasila.


Tagovi

Kosidba lucerke Danilo Pušić Kiša Đorđe Krstić Senaža


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.