Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Findri
  • 20.09.2016. 13:30

Prvi metri drenažnih cijevi na parceli od 10ha

Svjedočili smo nevjerojatno brzom i jednostavnom postavljanju drenažnih cijevi!

  • 7.895
  • 875
  • 0

U Beketincima, u tvrtki koju vodi Zlatko Jelošek imali smo priliku snimiti postavljanje prve drenažne cijevi na njihovu parcelu na kojoj ima zadržavanja vode. Za tu namjenu koristili su opremu tvrtke Soil Max. Oprema je to kojom se postavljaju drenažne cijevi, a radi se o specijalnom plugu Soil Digger ZD48.

"Soil Max u sastavu je tvrtke Ag leader koji je upravo kupio tu tvrtku da poveže satelitsku navigaciju i opremu za dreniranje. Kako mi već duže vrijeme radimo s Ag leaderom onda smo i mi krenuli u tom pravcu. Ove godine prvi puta radimo postavljanje drenažnih cijevi i ove godine smo postavili nešto više od dva i pol kilometra.

U Beketincima smo radili s opremom Soil Max i plugom Soil Digger ZD48

Ovo su danas prvi metri u Beketincima. I sada ćemo pričekati jednu zimu i proljeće da vidimo kakav efekt ima. Ono što ćemo još položiti je u okolici Nove Gradiške i imat ćemo cijevi položene na pet različitih lokacija, na različitim tlima i vidjeti efekt toga i u ovisnosti o rezultatima krenuti ćemo dalje.

Cijev je obložena kokosom

Cijevi su obložene kokosom tako da se ne bi mogle čepiti. Odnosno da se one sitne rupice na cijevima ne začepe sitnim granulama zemlje i na taj način pokušavamo produljiti vijek te cijevi u samoj zemlji. Da ju ne bi trebalo ispirati. A inače i postoji oprema za ispiranje cijevi koju posjeduje tvrtka Poljoopskrba međunarodna trgovina PMT d.o.o.

Cijela priča je napravljena na način da smo ovdje prošli s vozilom tipa ATV koje na sebi ima jednu visoko preciznu antenu i snimili teren. Krenuli smo od kanala s dubine od 1,2 metra a sada na ovom dijelu parcele smo na nekih 75 centimetara dubine. Odredimo prvo početnu i zadnju točku da vidimo na kojim smo visinima da možemo odrediti nagib. Nagib mora biti od 0,2 promila do jedan posto. Imamo u GPS-u uvijek točnu informaciju da možemo znati kakav je profil cijele cijevi", kaže Željko Findri, direktor tvrtke Findri d.o.o. zastupnika i izvođača radova koji ističe kako je važno što bolje izvući vodu s parcele.

Gotovo nevjerojatno brzo postavljanje drenažnih cijevi

Ono što fascinira je i jednostavnost postavljanja. Prije se kopaju kanali građevinskom mehanizacijom koja je jako skupa i teško se snalazi na oranici. Ručno pokušava podesiti pad cijevi. Pa je to trajalo dugo jer se doslovce kopa kanal. Nakon postavljanja plastičnih cijevi koje su se često i čepile, to se sve zatrpavalo.

Danas je na parceli od 10-tak hektara s pet pravaca cijevi, posao završen za samo nekoliko sati. A radio je vrlo mali broj ljudi. Čovjek koji vozi traktor je tu, a samo su potrebna još dva čovjeka. U ovom slučaju su to bili Željko i Zlatko Findri koji su u biti pridržavali cijev prilikom uvlačenja u plug. I to je sve. Nakon nekoliko sati pridržavanja i asistiranju traktoristi, posao je završen.


Fotoprilog


Tagovi

Kanal Findri PMT Jelošek Beketinci Soil Max AG Leader


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Findri d.o.o.

Zagrebačka 76a, 10360 Sesvete, Hrvatska
tel: +385 1 2012 851, e-mail: findri@findri.hr web: http://www.findri.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer