Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem Maks
  • 29.03.2018. 15:00

Prva mjera zaštite kukuruza protiv korova

Zaštita od korova najvažnija je mjera uspješne proizvodnje kukuruza, a tek kvalitetna zaštita može osigurati nesmetani prostor za rast i razvoj.

Foto: AgroChem Maks
  • 3.640
  • 127
  • 0

Zaštita od korova najvažnija je mjera uspješne proizvodnje kukuruza, a tek kvalitetna zaštita može osigurati nesmetani prostor za rast i razvoj kukuruza te maksimalno iskorištenje dostupnih hranjiva što u konačnici rezultira ostvarenjem visokih prinosa.

S gledišta vremena primjene, selektivne herbicide razvrstavamo na primjenu: prije sjetve kulture ili pre-sowing (pre-sow), nakon sjetve, a prije nicanja ili pre-emergence (pre-em) i nakon nicanja korova ili postemergence (post-em).

Za uspješno suzbijanje korova u kukuruzu potrebno je poznavati koja korovna flora zakorovljuje našu parcelu pa prema tome i odabrati odgovarajući herbicid. Opće je poznato da zemljišni herbicidi (pre-em primjena) suzbijaju samo jednogodišnje korove dok kod problema s višegodišnjim korovima (sirak, pirika, slak, osjak) moramo primjeniti herbicide koji djeluju preko lista (post-em primjena).

Koban T - širokog spektra djelovanja na jednogodišnje korove

Pre-em herbicide primjenjujemo neposredno nakon sjetve kulture na golo tlo. Nije svejedno jesmo li herbicid nanijeli na potpuno suho ili umjereno vlažno tlo. Za aktivaciju herbicida neophodne su oborine od cca 20 mm unutar desetak dana nakon aplikacije. Kiša ili umjereno natapanje, herbicid s površine tla unose u plitki površinski sloj, odakle niče većina sitnosjemenih korova. Ovisnost o oborinama (na što ne možemo utjecati osim u slucaju natapanja), nakon primjene, jedan je od glavnih nedostataka ovog roka primjene herbicida. Izostanu li oborine, izostat će i učinak na korove.

Za aktivaciju herbicida neophodne su oborine od cca 20 mm unutar desetak dana nakon aplikacije.

Tvrtka AgroChem Maks d.o.o. proizvođačima osigurava kvalitetan i kompletan program zaštite u kukuruzu, a za prve mjere zaštite preporučaju korištenje zemljišnog herbicida Koban T. Naime, korovi se u našim uvjetima proizvodnje najčešće suzbijaju u terminu poslije sjetve, a prije nicanja (pre-emergence) herbicidima koji stvaraju herbicidni film na površini tla i uz pomoć oborina ili vlage iz tla, premještaju se u zonu klijanja korova. Klijanjem, korov upija herbicid iz otopine tla i odumire.

Za potpuno djelovanje herbicida važna je dobra priprema tla prije prskanja (bez grudica), postojanje oborina ili vlage iz tla te pravilna doza herbicida s obzirom na tip tla. Stoga za primjenu u terminu poslije sjetve, a prije nicanja koristite kombinirani herbicidni pripravak izuzetno širokog spektra djelovanja na jednogodišnje korove, pripravak Koban T. 

Čisto tlo sve do berbe kukuruza

Koban T predstavlja kombinaciju nove aktivne tvari petoksamid i već provjerenog i dokazanog terbutilazina koja jamči dugotrajnu i učinkovitu zaštitu od korova čime se postiže čisto tlo sve do berbe kukuruza

Koban T je zemljišni herbicid koji djeluje preko lista i tla, a rezidualna aktivnost sprječava nicanje korova nakon primjene. U praksi je pokazao izvrsnu selektivnost na kukuruz, a isto tako može se, po potrebi, kombinirati s drugim herbicidima kao što su Tarot 25 DF, Principal Plus 66,5 WG jer se može primijeniti i nakon nicanja kukuruza, sve do tri lista. Koban T je odlične učinkovitosti u suzbijanju običnog koštana (Echinochloa crus- galli), muharika (Setaria spp), obične svračice (Digitaria sanguinalis) i divljeg prosa (Panicum spp.) od jednogodišnjih uskolisnih korova te lobode (Chenopodium album), ambrozije  (Ambrosia artemisiifolia), dvornika (Polygonum spp.) i drugih širokolisnih korova.

Kada i kako primijeniti Koban T?

Prednost ove gotove kombinacije petoksamida i terbutilazina je u činjenici da rano odstranjivanje korova iz kukuruza povećava prinose i u konačnici osigurava veću dobit. Koban T se primjenjuje nakon sjetve, a prije nicanja kukuruza u količini 3 l/ha na lakšim i humusom siromašnijim tlima te 4 l/ha na srednje teškim, teškim i humusom bogatijim tlima. Može se primijeniti i nakon nicanja do 3 lista kukuruza u količini 3 l/ha.  Ako su korovi iznikli ili su u nicanju treba dodati okvašivač Trend 90.

Korektivne mjere suzbijanja korova, ovist će o korovnoj flori svakog pojedinog usjeva, a o zaštiti u terminima nakon nicanja pisat ćemo u jednom od sljedećih brojeva.

Pogledajte video prilog o herbicidu Koban T!

 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

AgroChem Maks Kukuruz Sjetva Korov Zaštita Herbicid Koban T


Autor

Mato Antunović

Više [+]

Mato Antunović, dipl.inž.agr., stručni je suradnik tvrtke Agrochem Maks d.o.o. za područje središnje i sjeverozapadne Hrvatske.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com