Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proso
  • 25.03.2023. 12:00

Proso: Zbog sušnih razdoblja, odlična je alternativa pšenici?

Najviše zahtijeva vlage od vlatanja pa do metličanja, a najbolji predusjevi su zrnene i stočne mahunarke i okopavine.

Foto: Depositphoto/@izik_md
  • 1.243
  • 134
  • 0

Proso je bezglutensko zrnasto-škrobna biljka koja se prvo koristila za hranidbu ptica. Njegovo zrno ima višestruku namjenu kako u ljudskoj prehrani (obavezno se nalazi u trgovinama zdrave hrane) tako i u industriji piva i alkohola.

Neoljušteno zrno služi kao odlična stočna hrana, naročito za hranidbu svinja i peradi. Proso se, kako kaže stručni savjetnik Miloš Nikoletić, može uzgajati i koristiti i kao zelena stočna hrana i za sijeno.

Proso: Zapostavljena žitarica otporna na klimatske promjene

"Brašno od prosa se dodaje pšeničnom brašnu za proizvodnju kruha i peciva bolje kvalitete", kaže savjetodavac i dodaje da mnogi stručnjaci tvrde da je odlična alternativa pšenici naročito zbog sušnih razdoblja koja se ponavljaju iz godine u godinu.

Dobro podnosi sušu

Najviše mu, kako kaže, odgovara umjerena klima, sije se od travnja do svibnja, a žanje krajem kolovoza. Ima dobro razvijen korijenov sustav - podnosi sušu. Najviše zahtijeva vlage od vlatanja pa do metličanja, a najbolji predusjevi su zrnene i stočne mahunarke i okopavine. Tlo treba biti čisto, bez korova i kvalitetno pripremljeno, te s obradom krenuti na vrijeme. Obrada se vrši kao za kukuruz i odličan je kao predusjev jer ostavlja tlo čisto, bez korova.

"Proso zahijteva plodna tla i pogoduje mu gnojidba. Za postizanje visokih i stabilnih prinosa treba upotrijebiti 80-90 kg/ha dušika, 120-150 kg/ha fosfora i 70-90 kg/ha kalija", kaže ovaj stručnjak za ratarstvo i dodaje da raspored unošenja  gnojiva treba biti kao i kod kukuruza.

Sjetva - širokoredna, uskoredna ili u trake

Za sjetvu se, kaže, upotrebljava krupno, kvalitetno sjeme sa najmanje 93 posto klijavosti i 99 posto čistoće. Sjetva se obavlja kada je tlo zagrijano na 12 do 15 stupnjeva Celzijusa. Obavlja se širokoredno, uskoredno ili u trake. Količina sjemena ovisi od vrste sjetve i kreće se od osam do 18 kg/ha. Dubina treba iznositi dva do tri centimetra.

Proso odlično podnosi sušu, ima kratak period vegetacije i često se uzgaja kao postrni usjev

"Njegova njega obično počinje valjanjem usjeva nakon sjetve da bi nicanje bilo ujednačeno. Na jako zbijenim i vlažnim tlima ova mjera se ne preporučuje", kaže Nikoletić i dodaje da je međuredna obrada vrlo važna mjera njege kod širokoredne sjetve, a obično se primjenjuje dva puta i to prva, plića na dva do četiri centimetra dubine i druga na četiri do pet centimetara.

Kako proso sazreijva neujednačeno, žetva se obično obavlja dvofazno u vrijeme kada metlice dobiju tamniju boju. 

Alkalno svojstvo

Podsjetimo, Proso je porijeklom iz Indije i pripada među najstarije kulture. Njegov mineralni sastav pozitivno utječe na rad živčanog sustava, a posebno mjesto u prehrani trebalo bi, zbog svog alkalnog svojstva, zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa.

Za razliku od drugih žitarica, za njegovo kuhanje potrebno je tek deset minuta. Može se koristiti kao cjelovito zrno u pripremi juha, variva i svih drugih jela u kojima bi se, na primjer, koristila riža. 


Povezana biljna vrsta

Proso

Proso

Sinonim: - | Engleski naziv: Common millet | Latinski naziv: Panicum miliaceum L.

Proso je porijeklom iz Indije. Pripada među najstarije kulture. Veoma je zdrava namirnica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrijednosti, već i zato što je to lužnati plod,... Više [+]

Tagovi

Proso Uzgoj prosa Alternativa pšenici Miloš Nikoletić


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]