Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva žitarica
  • 20.02.2022. 18:00

Proso odlično podnosi sušu, ima kratak period vegetacije i često se uzgaja kao postrni usjev

Kao predusjev najbolje mu odgovaraju mahunarke, višegodišnje trave, ozimi usjevi bez korova. Ne preporučuje se uzgoj prije ili nakon kukuruza, jer su im zajedničke bolesti i štetnici

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 1.012
  • 136
  • 0

Proso (Panicum miliaceum) je stara kultura poznata pod nazivima prosa, prosaljika, sitna proha, jagle. Vodi porijeklo iz Kine. Izuzetno je hranjivo i od davnina se koristi u gastronomiji. Osim za ljudsku prehranu našao je svoju primjenu u hranidbi stoke, peradi, ptica općenito, ali i proizvodnju piva i etanola. Njegova slama i ljuske se koriste u stočarstvu.

U svijetu se uzgaja oko 20 različitih vrsta, a nalazi se na šestom mjestu najvažnijih žitarica. Dok je u Europi potisnuto, u svijetu hrani jednu trećinu stanovništva. Najveći proizvođači prosa su Afrika i Azija. Predstavlja glavni izvor proteina i energije za milijune ljudi, posebno za one koji žive u toplim i sušnim područjima.

Nutritivne i zdravstvene prednosti prosa

Odlikuje se visokom nutritivnom vrijednošću i bogatim sadržajem minerala (kalciju, kalija, magnezija, željeza, cinka, fosfora), dijetalnih vlakana, polifenola, proteina, lecitina, vitamina (folna kiselina, vitamini B kompleksa, posebno B6), amino kiselina. Njegova prednost u odnosu na ostale žitarice je što ne sadrži gluten. Preporučljiv je za prehranu ljudi koji pate od celijakije, alergija i za vegetarijance. Lako je probavljiv.

Zbog visokog sadržaja lecitina odlično je za zdravlje živčanog sustava, jer pomaže obnavljanju funkcija živčanih stanica. Vrlo je zdrava namirnica koja se koristi u narodnoj medicini. Kada nije dobro skuhan, može djelovati loše na probavu. Kod problema sa štitnjačom treba biti oprezan s upotrebom.

Toploljubiva kultura

Ima niz prednosti u odnosu na druge žitarice. Odlično podnosi sušu, odlikuje se kratkim periodom vegetacije od 60 do 100 dana. Zbog te osobine se često se sije kao postrni usjev. Kao predusjev najbolje mu odgovaraju mahunarke, višegodišnje trave, ozimi usjevi bez korova. Ne preporučuje se uzgoj prije ili nakon kukuruza, jer su im zajedničke bolesti i štetnici.

Dobar je predusjev za različite kulture.

Mana mu je što ne dozrijeva ujednačeno (Foto: Depositphotos/izik_md)

Toploljubiva je biljka čije sjeme počinje klijati na temperaturi od 8 do 10ºC, ali je optimalna 16ºC. Sjetva počinje kada je temperatura zemljišta na dubini od 10 cm između 12 i 14ºC. Mlade biljke su tolerantne na kratkotrajno zahlađenje, a mraz do -2ºC. Optimalna temperatura za nicanje i rast je 18ºC, a za cvjetanje 23ºC.

Može se uzgajati u najsušnijim regijama

Dobro raste na plodnim, rahlim zemljištima koja su bogata organskim tvarima s pH reakcijom od 6,5 do 7,5. Nema velike zahtjeve prema vlazi. Za klijanje mu je potrebno samo 25 posto vode od težine sjemena. Zbog toga se može uzgajati u najsušnijim regijama. Odlično reagira na gnojidbu dušičnim i fosfornim gnojivima koja su neophodna za visoke prinose.

Sjetva se obavlja na proljeće na dubini od 4 do 5 cm. Kada ima dovoljno vlage, može biti plića na 2 do 3 cm. U sušnim područjima dubina sjetve je dublja, može biti do 8 cm. Ultra rana sorta se sije nakon žetve ozimih žitarica i jednogodišnjih kultura. Međuredni razmak je 45 cm, a razmak u redu 15 cm. Nakon sjetve se obavlja valjanje.

Žetva je problematična, jer dozrijeva neujednačeno. Zbog toga se obavlja na poseban način. Prvi znak zrelosti je žućenje omotača sjemena. Košnja počinje kada je 80 posto usjeva zrelo. Tada je gornji dio cvasti potpuno zreo, ali ne i donji. Dozrijevanje se obavlja nakon kosidbe. Vršidba se obavlja kada vlažnost dostigne vrijednost od 14 posto.


Povezana biljna vrsta

Proso

Proso

Sinonim: - | Engleski naziv: Common millet | Latinski naziv: Panicum miliaceum L.

Proso je porijeklom iz Indije. Pripada među najstarije kulture. Veoma je zdrava namirnica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrijednosti, već i zato što je to lužnati plod,... Više [+]

Tagovi

Uzgoj prosa Proso Postrni usjev Podnosi sušu Bezglutenska žitarica Predusjev


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić